Niște lepădături!…

După ce ni i-a băgat la buzunare, ca să ni le golească la nesfârșit, niște lepădături de la TVR 1 ni-i băgară pe austrieci și în ochi, și în urechi. Asta chiar în prima zi din 2023. Desigur, este vorba de concertul de Anul Nou de la Viena, plătit cu bani grei pentru a fi vizionat de românii ahtiați după perfidul spectacol al Beciului. Iezuiți și habsburgi… Scria istoricul britanic A.J.P. Taylor: „La fel ca și clădirile pe care le-au construit, civilizația barocă austriacă era grandioasă, civilizația unei vieți superficiale și sterile pe dinăuntru: teatru, nu realitate. Ea era lipsită de integritate și de caracter individual; în centrul ei stătea o frivolitate exasperantă. „Fără speranță, dar și fără seriozitate” a fost principiul conducător pe care epoca barocă l-a impus asupra lumii Habsburgilor. (…) Aerul Vienei i-a fost mai prielnic lui Johann Strauss, decât lui Mozart sau lui Beethoven. Habsburgii au învățat de la iezuiți răbdarea, subtilitatea și arta spectacolului, nu au reușit să învețe sinceritatea și spiritul creator.”

Spune multe acest autor (1906-1990), pătruns pe piața românească grație unor finanțări din partea Budapestei, și nu numai, despre „Monarhia habsburgică”. De data asta doar încă un scurt paragraf: „Domeniile Casei de Habsburg constituiau o sumă de moșii, nu un stat; iar habsburgii erau mai degrabă stăpânii acestor domenii, decât conducători – unii luminați, alții incompetenți, unii rapaci și lacomi, dar toți hotărâți să scoată cât mai mult de la supușii lor, pentru a apărea într-o lumină favorabilă în ochii Europei. S-ar fi putut împăca cu orice, mai puțin cu pretenția la libertate a vasalilor lor…”

Din nefericire, lucrurile cam așa stau: cine n-are onoare nu va reuși niciodată să-și dobândească o libertate adevărată. Prin lepădăturile care cârmuiesc această țară – TVR 1 fiind o mocirlă ordinară, un fel de sforac ce trage la fund, de când există, pe români – mi-e teamă că șansele celor care nu se vând veneticilor ar mai putea fi descoperite prin recitirea propriei noastre istorii. Și nu trebuie mers nici până în adâncurile ei. Nu toți românii au fost lipsiți de demnitate, de eroism, de spiritul de sacrificiu. Dacă lucrurile ar fi fost așa, de hât-vreme n-am mai fi avut hotare…

Nu mai lăsați dară să vă intre în casă loazele de la TVR 1, chit că în cor cântă și un sas din Sibiu. Măcar atât. Boicotați, până la capăt, nu numai tot ce înseamnă cancerul austriac, ci și pe „habsburgii români” prezenți în mai toate structurile și autoritățile țării noastre. Nu e o treabă ușoară, fiindcă cine a apucat să pună botul pe fund habsburgic nu prea îl mai dezlipește cu una cu două. Iar „tehnica racolării” unor așa-ziși jurnaliști – și nu numai – n-a fost și nu este nici ea a unor neofiți. Ajunatul a fost și rămâne una dintre cele mai „măgulitoare” capturări. Și cum nu toate știucile știu să scuipe „lingurița”, cei mai mulți se aleg cu o rușinoasă captivitate (benefică, probabil, pentru ei). Reproduc „scula” unui asemenea pescuit, alte detalii povestindu-vi-le cu proxima ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*