Care pe care: Putin, stăpânul inelelor, și zama de hamster…

Vladimir Vladimirovici Putin a rămas proverbial cu darurile lui simbolice, de padișah înțelept, oferite oaspeților străini. El este un fel de guru al strigoilor din lumea politică deraiată de pe șina timpului nostru. Îi place să fie un fel de solomonar călare pe rachetă, nu pe măturoi, un ghicitor în crugul vremurilor întoarse pe dos. Devenit un obișnuit la Kremlin pe când era președintele Respublicii Molotov, Igor Dodon a primit de la Vova harta istorică a Moldovei lui Ștefan cel Mare, provincie care cuprindea pe-atunci toată Bucovina și toată Basarabia, cum este normal conform dreptului istoric. Săgeata lui boantă trebuia să bată spre România și mesajul trebuia citit așa: îi vom da supusului nostru argat toată Moldova de la Nistru până la Rarău și până la Ceahlău, de la Galați până la Cernăuți. Sigur, Dmitrii Medvedev a venit și el recent cu o hartă pe care Kremlinul scria că Respublika Molotov rămâne intactă, cu Transnistria în cârcă, dar provincia Vinnița era dăruită… României. Deși noi nu am cerut și nu vom pretinde niciodată pământuri străine.

Pe 25 – 26 decembrie 2022, Vova i-a convocat pe șefii de state din Comunitatea Statelor Independente la Sankt Petersburg, la o reuniune informală. Este vorba de Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Respublika Molotov, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. (CSI a fost de la începuturi o structură supra-statală, care trebuia să conserve, fie și doar imagologic, vechiul imperiu țarist și sovietic. Estonia, Letonia și Lituania au refuzat să intre în CSI. Georgia a părăsit CSI în 2009, după ce Rusia a dezmembrat această țară în 2008, sub privirile unei Americi detașate și ale unei Europe mioape, iar Ucraia a ieșit în 2018. Turcmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005, iar președintele turcmen Serdar Berdimuhamedow a venit la reuniune. Maia Sandu nu s-a dus la Sankt Petersburg, dar nici nu are curajul să ceară ieșirea din această „comunitate” contra naturii statale firești).

La reuniune au participat președinții Alexander Lukașenko (Belarus), Ilham Aliev (Azerbaidjan), Kassîm-Jomart Tokaev (Kazahstan), Emomali Rahmon (Tadjikistan), Serdar Berdimuhamedov (Turkmenistan), Sadîr Japarov (Kîrgîzstan), Șavkat Mirzieev (Uzbekistan), prim-ministrul armean Nikol Pașinian și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Vladimir Vladimirovici Putin. „Cei 9!”… Cei nouă conducători au vorbit vorbe la Sankt Petersburg, au mai bătut un cui în capacul copîrșeului CSI și fiecare a primit „inelul clubului”, cu felicitări pentru Anul Nou. Jurnaliştii au văzut un inel ciudat pe mâna de buldozerist a belorusului Alexandr Lukaşenko și l-au întrebat de unde-l are. Așa au aflat că aceleași inele cu inscripția „La mulți ani” au fost primite de toți șefii țărilor membre CSI. Pe inel s-a gravat anul 2023 și locul reuniunii Sankt Petersburg. Întâlnirea liderilor din țările CSI a avut loc la Biblioteca Prezidențială care poartă numele lui Boris Nikolaevici Elțin, un mare politician rus, însetat de cultură. Reuniunea a durat șapte ore. Putin le-a urat cele bune și frumoase „colegilor” din CSI și popoarelor „frățești” pentru noul an. El a remarcat că, prin cooperare multilaterală, s-au dezvoltat relațiile comerciale, piețele interne de bunuri, de servicii și de capital, că există o interacțiune activă în ceea ce privește combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere etc.

„Fiecare oaspete a primit câte un asemenea inel, a explicat Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Putin. Nu trebuie să ne gândim la inele, nu e ceva special. Este doar un suvenir de Anul Nou, nu are nimic special în el”. Peskov a precizat că Vladimir Putin nu va purta acest inel, lăsându-l pe Lukașenko în ofsaid. Putin le-a reamintit musafirilor că 2023 este „anul limbii ruse”. Așa că, dacă dolarul și euro vor dispărea, cum au proorocit Soros și Medvedev, rămâne rubla, dispar sigur și toate celelalte limbi, dar vom avea toți limba rusă…

Vova nu a făcut acest dar întâmplător nici de această dată, chiar dacă mahării de la Kremlin strâmbă din nas după decriptarea gestului pe internet. Putin s-a imaginat (neinspirat) asemenea temutului Sauron din romanul „Stăpânul inelelor” de J. R. R. Tolkien, pe care sigur nu l-a citit. Fiecare inel poartă emblema statelor CSI și mesajul: „La mulţi ani 2023″. Sauron este un personaj malefic. El folosește cele nouă inele pentru a-i corupe şi a-i controla pe „oamenii muritori”. „Nouă inele pentru oamenii muritori, destinate morții, Unul pentru Lordul Întunecat pe tronul său întunecat”. „Trebuie să recunoaştem, din nefericire, că au apărut divergenţe şi între statele CSI. Cel mai important, însă, este că suntem dispuşi să cooperăm. Şi dacă apar probleme, ne vom strădui să le rezolvăm împreună, oferindu-ne asistenţă şi mediere”, a declarat Putin în cadrul summitului. Toți au gonit la Biblioteca Elțin cu mașini rusești, dar președinții Kazahstanului și Azerbaidjanului au venit deliberat cu limuzine germane.

Cum ziceam, comparația cu Sauron ar trebui să-i provoace mânie lui Putin, dacă nu cumva și-a făcut-o singur. Și trecem direct din politica mondială de vârf spre mitologia contrafăcută a lui Tolkien. Dar nu-i nimic, în era falsurilor merge orice contrafacere. Plonjăm și noi în universal nebunilor. Mairon era cel mai măreț dintre maiari, un ordin inferior în rang ordinului valarilor, s-a distins ca făurar sub oblăduirea lui Aulë. Mânat de iubirea sa pentru ordine, hrănită de o trufie fără limite, Mairon tânjea după putere demiurgică, prin care să organizeze totul după voia lui; curând, puterea a devenit pentru el scopul în sine, uitând binele în căutarea forței de a-l înfăptui. În valaul rebel Melkor, Mairon vedea calea de a dobândi abilitățile care să-i permită să-și atingă scopurile. În timpul Muzicii Ainurilor, vocea sa a urmat-o îndeaproape pe cea a lui Melkor, însă el își păstrase gândurile răzvrătite tăinuite de mințile celorlalți și înțelesese mult mai mult din acel cânt decât Melkor. A coborât pe Arda, fiind una din ființele ce locuiau în Aman, anume în preafrumosul Valinor întemeiat de valari și maiari. În cărdășie cu Melkor, Mairon a fost unul din tovarășii și iscoadele sale cele mai de seamă în Tărâmul Binecuvântat, intrându-i pe nesimțite în grații datorită vicleniei sale fără de seamăn. După ce Melkor-Morgoth și-a înălțat cetatea Utumno, Mairon – supranumit acum Sauron – i s-a alăturat în Pământul de Mijloc. Uns peste toți vasalii Seniorului Întunecimii, s-a distins ca Locotenentul său de încredere, aparent devotat și de atunci a jucat un rol în mai toate năpastele abătute asupra lumii. Numit la căpitănia fortăreței Angband, Sauron a participat în războiul pornit de valari pentru a-i proteja pe elfi, apărând cetatea lui Morgoth în Utumno. Utumno fost dărâmat din temelii, iar Vrăjmașul prins și târât în lanțuri înapoi în Aman, dar pe el nu au izbutit să-l găsească. Când oamenii s-au trezit, Morgoth l-a lăsat pe Sauron să ducă lupta împotriva elfilor; acesta a asediat turnul de pe Tol Sirion, izgonindu-i pe elfi dintr-însul și transformându-l în domeniul său ce se numea acum Tol-In Gaurhoth.

Odată ce faptele lui Barahir au ajuns la urechea lui, Sauron a început să-I caute ascunzătoarea ca să-l răpună. Gorlim, unul din haiducii lui Barahir, a fost capturat de hăitași și adus înaintea lui Sauron. Târguindu-se cu el, l-a păcălit cu vorbe mieroase și cu promisiunea deșartă că va intermedia pentru a se împăca apoi cu soția sa Eiliniel, dacă Gorlim face tot ce-i cere el. Aflând unde era bârlogul lui Barahir, Sauron l-a ucis pe Gorlim – nu înainte de a-i dezvălui că Eiliniel a lui era moartă demult – și și-a trimis supușii să-i atace pe haiduci. Auzind de izbândele și de supraviețuirea lui Beren, fiul lui Barahir, Morgoth pusese o răsplată grasă pe capul lui, astfel că Sauron, în fruntea unei oști de orci, vârcolaci și alte fiare spurcate, urmărea să-l găsească. Și tot așa mai departe prin jungle Întunecimii Sale.

A vrut Putin să fie comparat cu înfricoșătorul Sauron? Este foarte posibil, mai ales dacă adevăratul Putin va fi murit demult… Campionii anti-propagandei occidentale ne asigură că Putin e „grav bolnav”, că arată ca un hamster, spune John Sweeney, un cunoscut ziarist britanic de investigații, care îl urmărește de mulți ani pe Vladimir Putin.

În cartea „Killer in the Kremlin” (Ucigașul de la Kremlin), a fost lansată pe 21 iulie 2022, Sweeney descrie schimbările care îl sperie din ținuta și aspectul lui Putin. El le pune pe seama steroizilor, notând că președintele ar fi început tratamentele cu ani în urmă, pentru a-și vindeca afecțiunile spatelui, suferite după o cădere de pe cal. Putin ar fi „grav bolnav”, cu obrajii umflați, ca un hamster. Sweeney susține că excesul de steroizi i-ar fi putut cauza o mulțime de probleme, ca afecțiuni majore ale organelor și tumori. Zvonurile despre boala lui Putin se răspândesc de mai multe luni. Unii au citat înregistrări video în care Putin apare tremurând sau încordat, drept dovezi că ar suferi de maladia Parkinson, chiar dacă experți în sănătate au contrazis afirmația. „Este oare posibil ca Vladimir Otrăvitorul să fi sfârșit prin a se otrăvi pe sine însuși? Este”, a scris Sweeney. „Nu este un om care se simte bine. Și asta provoacă o întrebare. Vladimir Putin, știind că nu mai are mult de trăit, ne-ar omorî pe toți?” Sweeney descrie urmările excesului de steroizi în cazul unui gangster britanic, care lua atât de multe că în cele din urmă „a murit când i-a explodat inima”. Comportamentul „hiperagresiv” afișat de Putin în ultimele luni i-ar fi amintit de „furia steroidică” a gangsterului.

Amintindu-și de vremea în care s-a întâlnit personal cu Putin pe când lucra pentru BBC în 2014, Sweeney spune că liderul părea atunci „distins, suplu” și vorbea „calm” cu el. Dar în timp ce în anii recenți Putin „arăta ca un jder sau o reptilă, cu o figură îngustă, zvelt”, Putin din 2022 „arată ca un hamster, cu obraji umflați, nesănătos”. Ar fi putut să se otrăvească neintenționat Putin, cel acuzat de multă vreme că-i otrăvește pe cei care-l critică? Sweney spune că este plauzibil. „Iar o asemenea soartă ar putea fi deopotrivă hazlie și ironic amară, ha ha, dacă Pacientul de la Kremlin n-ar avea controlul asupra celui mai mare arsenal din lume de arme nucleare, oricât de ruginite ar fi ele. Dar îl are”, scrie Sweney.

Și atunci care engramă l-a determinat pe propagandistul Kremlinului să scornească filmulețul cu supa de hamster. Postul de televiziune Russia Today (RT), post finanțat de guvernul rus și care promovează în mod agresiv propaganda Kremlinului, a difuzat pe rețelele sociale un mesaj grotesc adresat Europei. Tata, mama și copilul dintr-o țară occidentală stau la masa de Crăciun în anul 2021. Lumini peste tot, bradul împodobit și sclipitor, masa îmbelșugată, fetița primește în dar un hamster. Totul pe acordurile melodiei „Silent Night”. Crăciunul anului 2022: aceeași familie sărbătorește Crăciunul în condiții precare: hamsterul e folosit pentru a învârti colivia cilindrică în care este închis și la care este legat un mic dinam. Alergând mereu în cușcă, hamsterul aprinde luminițele pomului de Crăciun, în vreme ce membrii familiei stau pe canapea în semiîntuneric, îmbrăcați gros, înfășurați în pătură. Clipul se termină cu „Crăciunul 2023”, prezentat într-o atmosferă și mai sinistră: nu-i lumină nicăieri, bradul a dispărut, nu mai este nici hamsterul. Mama a făcut doar o supă chiaoră, pe care o vântură copila cu lingura, iar tata scoate din gură papionul roșu al hamsterului pe care i l-a făcut cadou fiicei în anul 2021. Se ridică îngrozit și vomită de greață, iar filmul se încheie cu mesajul „Crăciun anti-rusesc fericit! Dacă presa de la voi nu vă spune în ce direcție se îndreaptă totul, postul RT e disponibil”. Russia Today și Sputnik au fost interzise pe întreg teritoriul UE, la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022.

În cartea „Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu”, fostul prim-ministru de la Chișinău mi-a povestit că a găsit în arhivele KGB de la Leningrad modele de propagandă sovietică împotriva soldaților români din timpul războiului mondial. Era desenată pe un carton o țărancă tânără, care le împărțea copiilor cu ața de tort mămăliga răsturnată pe fundul de lemn. Și dedesubt scria: „În timp ce tu stai în tranșee, copiii tăi mănâncă mămăligă!” „Absolut greșită propaganda sovietică, i-a spus Mircea Druc profesorului. Soldatul român putea să lupte liniștit mai departe după ce vedea un asemenea carton: dacă familia lui avea mămăligă, înseamnă că avea de toate…”

Tot așa stăm și cu simbolurile lui Putin care a fost transformat de Crăciun ți în Moș Gerilă. Dacă occidentalii vor ajunge să-și mănânce hamsterii, rușii lui vor fi fiind demult dubiți în samahoncă de pufoaică. Asta nu înțelege el și nici propagandiștii lui: în timp ce el se crede asemenea lui Sauron și se războiește cu nouă sau cu 99 de dușmani corupți, adevăratul Lord al Întunericului pentru lumea contemporană, deci și pentru Rusia, este misteriosul Xi… Maimuța albă s-a Epuizat Definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*