Paul Georgescu a devenit primul român și cel de-al 31-lea înotător din toate timpurile care duce la bun sfârșit proiectul „Oceans seven!”

Strâmtoarea Tsugaru leagă Marea Japoniei de Oceanul Pacific, iar Paul Georgescu a devenit primul român și cel de-al 31-lea înotător din toate timpurile care duce la bun sfârșit proiectul OCEANS SEVEN – traversarea celor mai periculoase și provocatoare șapte strâmtori din lume: The English Channel – Canalul Mânecii (între Marea Britanie și Franța), The Catalina Channel (între Insula Santa Catalina Island și Sudul Californiei, SUA), The Strait of Gibraltar – Strâmtoarea Gibraltar (între Spania și Maroc), The North Channel (între Irlanda și Scoția), The Molokai Channel (între Molokai și Oahu, Hawaii), The Cook Strait – Strâmtoarea Cook (între Insulele de Nord și de Sud, Noua Zeelandă) și, cel mai recent, The Tsugaru Strait – Strâmtoarea Tsugaru (între Insulele Honshu și Hokkaido, Japonia).

Proiectul „OCEANS SEVEN” este echivalentul „SEVEN SUMMITS” al alpiniștilor care au reușit să cucerească cele șapte mari vârfuri ale lumii. Fostul “MAN OF THE YEAR 2021 – Omul Anului” la înotul în ape deschise a avut nevoie de șapte ore, 32 de minute și 35 de secunde pentru a înota cei 32,5 kilometri; The Tsugaru Strait este cunoscută pentru vremea imprevizibilă, curenții puternici, temperatura scăzută a apei și fauna marină care creează un mediu total ostil pentru înotători.

Performanţele sportivului român sunt impresionante! Este cel mai rapid înotător român care a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul record de 13h34′) și este deținător al titlului „Triple Crown” după ce a parcurs The English Channel – 34 km, The Catalina Channel, SUA – 35 km și Manhattan Island, SUA – 48,5 km. Pe 2 februarie 2019 a devenit primul român care a parcurs distanţa de 1 milă (1.609 metri) în apă îngheţată (3,2 grade Celsius), obținând un timp foarte bun de 22h44’19”. În martie 2019 a devenit, în Rusia, Campion Mondial la înot în ape înghețate – Ice Swimming (0,2°C) în proba de 500 metri, cucerind prima medalie din istorie pentru România la o astfel de competiție (timp 6h07’22”); românul a participat şi la proba Regină, de 1.000 de metri şi s-a clasat pe un excelent loc cinci din 110 concurenţi. În aprilie 2019, sportivul a reușit să străbată înot Canalul Molokai din Hawaii (55,5 km) cu timpul de 13h6’.

Pe 27 august 2019, Paul Georgescu a triumfat alături de elevii săi, cu ”ROMÂNIA” – prima ștafetă românească care a traversat înot Canalul Mânecii în 10 ore si 25 minute. A fost o premieră istorică pentru înotul românesc în ape deschise! Membrii ștafetei compuse din Paul Georgescu, Sergiu Deznan și copiii Anton Zamfir (16 ani), Alice Perjoiu (16 ani), Andreea Albu (13 ani) și Ana Nanău (12 ani) au parcurs 43,4 km în Canalul Mânecii, la numai 18°C, atât cât măsura temperatura apei mării! Pe 22 februarie 2020 a reușit performanța unică, în cadrul proiectului „Antarctica 2020 Swim”, de a înota în 22’44”, cea mai rapidă milă extremă numită Ice Zero (temperatura apei a fost 0,1⁰C), în apele înghețate de la Cercul Polar, în Antarctica. A devenit astfel primul bărbat din lume care a înotat o milă la Cercul Polar de Sud. Pe 20 august 2020 a parcurs distanța de 104,084 km în 21h42’, în apele Dunării, în Lacul Porțile de Fier, de la Moldova Veche până la Porțile de Fier (a ieșit din apă la Orșova), fără să se oprească. Pe 10 februarie 2021 a stabilit un nou Record Mondial omologat de reprezentanții Guinness World Records după ce a înotat 3,5 km în Lacul Snagov timp de aproape o oră (57’56”), apa având numai 4⁰C. Pe 29 iunie 2021 a înotat o sută de kilometri, timp de 34 de ore, în Bazinul Olimpic din Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”. Tot atunci, a doborât Recordul Național de distanță înotată într-o piscină olimpică în 24 de ore, și anume 72,5 km.

Pe 4 august 2021, ștafeta de elevi „ROMÂNIA powered by Catena Racing Team” pregătită de Paul Georgescu a reușit o premieră pentru înotul în ape libere: traversarea Lacului Stânca Costești, parcurgând distanța de aproximativ 45 km în 14h46’. Este vorba despre elevii Anton Zamfir (18 ani), Andreea Albu (15 ani), Ana Nanău (14 ani), Rarinca Solomon (16 ani) și Ilinca Duțu (14 ani). Trei dintre ei au traversat în 2019, în premieră, Canalul Mânecii, iar Rarinca Solomon și Ilinca Duțu au fost debutante.

Este primul sportiv care a terminat Lake’s Seven Ultra Maraton, versiunea românească a „OCEANS SEVEN”, marcând astfel o premieră în înotul românesc în ape deschise: traversarea în 7 zile (6 – 12 august 2021) a 6 lacuri din România, însumând o distanță de peste 100 km! Este vorba despre lacurile Stânca Costești (județul Botoșani) – 45 km în 13h08’, Izvorul Muntelui (județul Neamț) – 23 km, în 6h40’, Colibița (județul Bistrița Năsăud) – 4,5 km în 1h05’, Beliș Fântânele – 14,2 km în 4h10’ și Drăgan – 8,2 km în 2h02’ (județul Cluj) și Vidraru (județul Argeș) – 10,2 km în 2h42’. În 2020, tot în luna august, el înotase 104,084 km în Lacul Barajului de la Porţile de Fier I (județul Mehedinți), primul lac din seria celor șapte, în 21h42’. Inițiativă a organizației Sport4You de a avea ape curate, a promova frumusețile țării și a încuraja înotul în ape deschise, Lake’s Seven Ultra Maraton a devenit o provocare pentru toți înotătorii de anduranță care trebuie să parcurgă înot cele mai lungi 7 lacuri din România.

La începutul anului 2022 înotătorul Paul Georgescu a fost desemnat MAN OF THE YEAR, fiind primul român care a câștigat Titlul Suprem la înot în ape deschise conferit de The World Open Water Swimming Association Awards – WOWSA. MAN OF THE YEAR este unul dintre cele mai râvnite titluri din lume și reprezintă o recunoaștere unanimă a performanțelor unui înotător. Oficialii WOWSA l-au caracterizat ca fiind un „un excelent înotător, talentat triatlonist și profesor de sport la International British School of Bucharest”. „Sunt mândru că am devenit primul român din istoria Premiilor World Open Water Swimming Association care a cucerit cel mai important titlu al înotului în ape deschise!” – a declarat el atunci. Paul Georgescu a contribuit la dezvoltarea Ice Swimming-ului în România (a înființat Asociația de Ice Swimming & Open Water România) și la formarea unui lot național alcătuit din sportivi care au participat în 2022 la Campionatele Mondiale de înot în ape înghețate, de la Glogow, în Polonia; atunci, delegația României a cucerit un total de zece medalii: două de aur, pastru de argint și patru de bronz.

Exact acum un an, în august 2023, Paul Georgescu a devenit primul român care a traversat înot distanța originală de 25 de kilometri a Canalului Bristol, între plaja Coney din Porthcawl și Lynmouth din Devon, în linie dreaptă. Acea reușită i-a adus titlul de „The Original Triple Crown” care certifică oficial parcurgerea înot a trei distanțe „istorice”: Canalul Mânecii, care desparte Marea Britanie de Franța, Canalul Nordic, care desparte Irlanda de Nord de Scoția, și Canalul Bristol, care desarte Marea Britanie de Țara Galilor. Românul a înotat atunci în tandem cu John Curley (Irlanda), amândoi terminând traversarea în 10h55’. A fost prima traversare în tandem înregistrată oficial în istoria de gen a Canalului Bristol! În iulie 2024 a traversat The Cook Strait – Strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă, înotând pe o distanță de 29 km în 9 ore, între Insulele de Nord și de Sudcare leagă Marea Tasmaniei cu Pacificul de Sud; de menționat faptul că, în linie dreaptă distanţa este de 22,5 km, dar curenţii puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul Georgescu să fie de 29 km. În august 2024 a devenit PRIMUL ROMÂN și cel de-al 31-lea ÎNOTĂTOR DIN TOATE TIMPURILE care a dus la bun sfârșit proiectul OCEANS SEVEN.

A consemnat Oana Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*