Creșterea presiunii interne împinge Pakistanul să își exprime public îngrijorarea cu privire la problemele pan-islamice. Dar, făcând acest lucru, Islamabad va încerca să evite exacerbarea crizei economice a țării prin înstrăinarea partenerilor comerciali și de investiții. În timpul unei întâlniri din 3 mai a.c., prim-ministrul pakistanez Imran Khan i-a îndemnat pe ambasadorii din Organizația de Cooperare Islamică din Islamabad să colaboreze pentru a combate islamofobia din întreaga lume. Cu câteva săptămâni mai devreme, Pakistanul – care găzduiește cea de-a doua cea mai mare populație musulmană din lume – a anunțat, de asemenea, o campanie globală de combatere a blasfemiei împotriva profetului Mahomed în speranța de a conduce conversații cu Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite. Khan a reiterat, de asemenea, că Pakistanul „nu poate” recunoaște Israelul și va susține întotdeauna cauza palestiniană după ce Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au semnat acorduri pentru a-și normaliza relațiile cu Israelul, provocând unele împingeri retorice ale musulmanilor din întreaga lume. Oficiali pakistanezi, turci și azeri s-au întâlnit la Islamabad pentru a doua lor întâlnire trilaterală și semnarea Declarației de la Islamabad, în care toate cele trei națiuni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care India tratează populațiile cu majoritate musulmană din Jammu și Kashmir.
Arătându-i că îi pasă de probleme precum statalitatea palestiniană, islamofobia și tratamentul minorităților musulmane, guvernul lui Khan încearcă să mențină sprijinul intern și să împiedice partidele politice de extremă dreaptă să apeleze la alegătorii dezamăgiți . Islamabad și-a anunțat luna trecută campania anti-blasfemie, pe fondul unui val de proteste violente organizate de partidul politic islamist de extremă dreapta Tehreek-e-Labbaik, care solicită guvernului Khan să boicoteze bunurile franceze și să-l expulzeze pe ambasadorul francez în legătură cu publicarea de desene animate în Franța care înfățișează Profetul Mahomed. Khan și partidul său centrist Tehreek e-Insaf au dezamorsat situația promițând că vor discuta problema în parlament.
În octombrie 2020, președintele francez Emmanual Macron a dat vina pe islamul radical pentru violența care a dus la uciderea unui profesor într-o suburbie din Paris, care a arătat clasei sale desene satirice ale liderului religios. Răspunsul lui Macron și al guvernului său la crimă a stârnit strigăte publice în Pakistan și alte țări cu majoritate musulmană.
Astfel de eforturi îl vor ajuta pe Khan să apere la nivel global rolul de lider al Pakistanului în lumea musulmană, în special pe fondul tăcerii crescânde a Arabiei Saudite asupra problemelor pan-islamice. Arabia Saudită a fost mult timp un lider internațional tradițional al lumii musulmane. Dar relația economică în creștere a Riadului cu rivala principală a Pakistanului, India, a descurajat, de asemenea, Arabia Saudită să vorbească despre Kashmir, ceea ce este o chestiune de importanță majoră pentru mulți pakistanezi . Noile legături mai prietenoase ale regatului cu Israelul au afectat capacitatea Arabiei Saudite de a menține conducerea în cauze precum statalitatea palestiniană.
Cu toate acestea, apărarea accelerată a Islamabadului împotriva cauzelor musulmane globale va merge atât de departe în compensarea construirii nemulțumirii sociale pe fondul problemelor economice în curs ale țării . Pakistanul se luptă în prezent cu creșterea nivelului datoriilor, al șomajului și al sărăciei – toate acestea fiind exacerbate de pandemia COVID-19. Inflația a atins 11,1 la sută în aprilie, cea mai mare din ultimele 11 luni, în timp ce exporturile către parteneri regionali au scăzut cu 5,7 la sută.
Pakistanul caută în prezent împrumuturi de 12 miliarde de dolari de la Banca Mondială, care ar putea fi aprobate încă din mai 2021. Pakistan încearcă, de asemenea, să convingă Fondul Monetar Internațional (FMI) să ușureze ceea ce Islamabad a considerat „condiții dure” din cei 6 miliarde de dolari împrumut pe care l-a luat din fond în 2019. Dar, în schimbul asistenței financiare, este probabil ca Banca Mondială și FMI să solicite reduceri nepopulare ale cheltuielilor și majorări de impozite care ar irita și mai mult alegătorii.
Popularitatea politică a lui Khan a scăzut pe fondul percepției greșite a guvernului său asupra crizei economice a Pakistanului. În 2020, Bloomberg și alte magazine au raportat că membrii armatei pakistaneze au preluat o serie de poziții economice cheie în țara deținute anterior de politicieni civili.
În ciuda retoricii sale îndrăznețe pro-islam, Khan va rămâne pragmatic cu privire la problemele pe care le apără pentru a evita să dăuneze grav capacității Pakistanului de a judeca investițiile și sprijinul economic. Datorită economiei slabe a Pakistanului, Khan va urma o linie atentă de a urmări conducerea în problemele pan-islamice pentru a obține sprijin politic intern fără a-i irita pe cei mai importanți parteneri economici ai Pakistanului, inclusiv China și Arabia Saudită.
La începutul acestei luni, Arabia Saudită și Pakistanul au semnat o nouă rundă de acorduri de investiții după ce tensiunile legate de Kashmir între cele două țări au determinat-o pe primele să-și amintească o parte a împrumutului acordat în 2020 pentru aceasta din urmă. Noul împrumut evidențiază modul în care Islamabad are încă nevoie de Riad ca partener economic, chiar și atunci când acestea se încadrează în părțile opuse ale problemelor musulmane globale.
Pakistanul nu a fost deschis cu privire la tratamentul Chinei față de uigurii etnici în Xinjiang, în ciuda rezonanței sale globale ca problemă a drepturilor musulmanilor. Acest lucru se datorează în mare parte miliardelor de dolari chinezi investiți în economia pakistaneză și creșterii continue a coridorului economic China-Pakistan de 62 miliarde de dolari.
În ciuda retoricii politice despre comentariile lui Macron referitoare la islamofobia din țara sa și protestele ulterioare care au reprezentat amenințări la adresa securității cetățenilor francezi din Islamabad, Khan va fi, de asemenea, atent în abordarea sa față de Franța și de alți membri ai UE cu care Pakistanul are legături economice puternice. În 2020, Uniunea Europeană a fost al doilea cel mai mare partener comercial al Pakistanului, reprezentând 14,3 la sută din comerțul total al Pakistanului și importând 28 la sută din totalul exporturilor pakistaneze.
Lasă un răspuns