Cazanul hunic de secol V…

Municipiul Târgoviște ne surprinde cu oferta sa muzeală din ultima vreme. Aici își desfășoară activitatea Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte, care reprezintă una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din judeţul Dâmboviţa, unde prin diversitatea activităţilor şi funcţiilor sale specifice, această instituţie muzeală constituie un reper esenţial în ceea ce priveşte realizarea actului cultural în spaţiul teritorial-administrativ dâmboviţean, din ce în ce mai dinamic, în care oferta de produse culturale şi de divertisment, pentru toate categoriile de public, este intr-o continua diversificare. Specificul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte este dat de calitatea, varietatea şi reprezentativitatea colecţiilor, ce sunt puse în valoare în 14 muzee şi case memoriale: Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni,  Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul de Artă, Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Casa Atelier „Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, Muzeul Etnografic „Prof. Dumitru Ulieru” Pietroşiţa. Peștera Ialomiței din Masivul Bucegi se află tot în grija instituției muzeale dâmbovițene.  La cei peste 70 de ani de existenţă, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ Târgovişte vine în întâmpinarea publicului cu oferte cultural-educative, proiecte şi programe din ce în ce mai diversificate şi mai apropiate de nevoile şi dorinţele vizitatorilor, deschizându-le gustul pentru istoria locurilor şi, mai ales, pentru curiozitatea şi ineditul informaţiilor furnizate.

Printre alte artefacte arheologice importante se află un vas rar din secolul V, un cazan hunic care face parte dintre obiectele de patrimoniu pe care le are Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgovişte. Acesta este expus la Muzeul de Istorie din municipiu.

Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, a declarat că acest cazan hunic se află în categoria tezaur, pentru că se mai păstrează 28 de astfel de piese în toată Europa. Cazanul metalic și cu un singur picior (fragmentar) este decorat cu câte trei brâuri ce îi împart suprafața în sectoare asemănătoare cu scuturile, iar toartele pătrat – dreptunghiulare au câte trei decorațiuni asemănătoare cu trei capete cu gât cu tot (trinitate?); unii spun „în formă de ciupercă”. În aceeași categorie putem include cazanul scitic de la Castelu (jud. C-ța), cazanul de la Scorțaru Nou (jud. Brăila), cazanul de la Iacobeni – Dângeni (jud. Botoșani), cazan Desa (jud. Dolj), un cazan descoperit în Republica Moldova și aflat în instituțiile muzeale de acolo, etc. „Despre însemnătatea acestei piese vorbeşte şi colaborarea pe care am avut-o în anii 2007-2008 cu Muzeul Palatinat din Germania, unde am fost invitaţi într-o expoziţie cu această piesă, o expoziţie denumită „Atttila şi hunii”, în care colegii noştri din Germania au refăcut itinerariul parcurs de Attila din inima Asiei până în inima Europei”, ne spune Ovidiu Cîrstina de la muzeul sus amintit. Vasul a fost găsit în balastiera Ioneşti (sat Ionești; comuna Petrești) din judeţul Dâmboviţa printr-o întâmplare, după ce a rămas înfipt în cuva unui utilaj care excava nisipul din albia râului, a mai precizat directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească”. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*