Lecţia evreiască

La „The Jewish Museum”, aflat în zona marilor muzee, pe Fifth Avenue, programul educaţional este fantastic şi continuu. De câteva ori pe luna se organizează mese rotunde, la care sunt invitaţi critici, curatori, muzeografi, specialişti în diferite domenii tehnice, care vorbesc despre noile direcţii din artă, având ca material didactic proiecţii documentare. Iar la sfârşit, după ce profesorii îşi expun ideile, are loc dezbaterea lor cu publicul. Frumoasa sala de la etajul doi al Muzeului, rezervată mereu acestor “panel disscution”, este mereu neîncăpătoare.

Muzeul evreiesc este o comoară inestimabilă, care adună toată istoria evreilor, cu focusul axat pe stabilirea lor în America. Totul e plin de învăţăminte, de la obiectele de cult, realizate ca opere de artă, până la masivul lor exod în America în timpul nazismului, de la senzaţională colecţie de cărţi rare, cum ar fi Biblia ilustrată de Maurice Chagall, la geniale caricaturi autoironice. Nu lipsesc de aici nici evreii români, precum pictorul Reuven Rubin, născut la Galaţi, care a fost primul ambasador al Israelului în România.

Am scris nu o dată despre acest muzeu şi despre evenimentele care au loc aici. Dar acum vreau să va comunic ceva care pe români îi va şoca: faptul că Marx este asimilat ca o personalitate pozitivă, implicit marxismul. De pe mari panouri afli că Marx este un demn urmaş al lui Kant şi Hegel, căruia i-a fost student. Marx a asimilat profund hegelianismul, dar, în prelungirea dialecticii hegeliene, a fost un rebel, a venit cu Manifestul Partidului Comunist, apoi cu Capitalul, teoretizând un nou sistem social şi politic, comunismul, că o treaptă necesară, superioară, în evoluţia umanităţii.

Aşadar, evreii nu se dezic de această contribuţie a lor, prin acest reprezentat al filosofiei germane, Marx, comunismul. Care face o legătură profundă între Iisus şi Marx, amândoi evrei. Deci evreii sunt artizanii noului sistem, pe care au încercat să-l şi aplice, în formele lor tradiţionale de existenţa în comun, numite chibut. Chibuţul este Falansterul evreiesc, Utopia lor de existenţă socială. Am vizitat un astfel de chibut model în Israel.

Numai la noi, în România, când românii aud de Marx, le vine să scoată pistolul. Şi nici evreii nu recunosc acest lucru, ascund adevărul, când li se spune că ei au adus comunismul în România (e adevărat, pe tancurile sovietice!). Poate nu recunosc nici faptul că Lenin a fost şi el evreu. Am primit puternice reproşuri din partea unor evrei români atunci când în cartea mea, Compendiu de cultură evreiască, am arătat că evreii au fost plătiţi de NKVD pentru a instaura în România avangardă comunistă, pentru a introduce realismul socialist ca un curent de baza al artei.

Acest lucru, la „Jewish Museum” din New York, este receptat ca un adevăr şi ca un lucru pozitiv. Altceva e interesant, deşi evreii au inventat ideologia comunistă, ei nu sunt vinovaţi că a fost aplicată prost de conducători ca Stalin, Mao, Tito sau Ceauşescu, de aceea, majoritatea lor s-au stabilit în Statele Unite şi au încercat aici să o aplice. Dar s-au lovit de mafia locală, cum ar fi cea italiană, de la care s-au molipsit şi ei. Şi în loc de comunism, America s-a trezit cu cel mai rodnic capitalism. Evreii au instaurat aici nu comunismul, ci formă cea mai evoluată de capitalism, imperialismul. Se pare că, aşa cum spunea Lenin, comunismul nu se poate aplică bine decât în ţări sărace, subdezvoltate. În ţări ambiţioase, avansate, eşuează şi o dă pe de lături, se transformă în capital, în plus profit.

E greu de crezut că evreii vor continuă să susţină această ideologie şi să transforme America într-o ţară comunistă. Până acum de comunism pot fi “acuzaţi” unii preşedinţi ai Americii, precum Obama, care a introdus cele mai “comuniste” legi sociale, în primul rând, prin programul Obamacare, a asigurat condiţii optime de sănătate, de tratament medical şi spitalicesc tuturor americanilor şi celor care au rezidenţă permanentă. Este un lucru fantastic, cu adevărat comunist, dar pe care ideologia comunistă a evreilor interbelici nici nu a visat-o! Interesant cum evreii, care au făurit comunismul, trăiesc în cea mai imperialistă dintre lumi. Le-au lăsat altora să se descurce cu comunismul. Iar Israelul nu este altceva decât o America în mic, o oază americană.

Sunt idei pe care le-am auzit expuse, date ca informaţii sigure, şi comentate la mesele rotunde de la „Jewish Museum”. Oricum, de la Jewish Museum ieşi totdeauna optimist, mai ales dacă treci şi pe la fantasticul magazin al muzeului şi cumperi o elegantă sacoşă neagră, pe care scrie cu litere albe de-o şchioapă: “Now is Better”. Poţi să defilezi cu ea prin tot oraşul, prin toată lumea, să se afle că acum este mai bine că oricând.

One Response to Lecţia evreiască

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *