Gardienii reducerii TVA…

Doi gogomani… Că nu ai cum să le spui altfel! Care nu au înțeles nimic din felul în care funcționează o economie de piață, dar se înfoaie populist cu soluții aiuritoare. Primul amenință că va pune Consiliul Concurenței să controleze dacă scad prețurile după reducerea TVA. De fapt, și Concurența și ANPC și ANAF-ul că doar trebuie să demonstreze țării eficiența măsurilor luate ca întâi cârmaci. Al doilea a fost mai „plastic”. Cică ministerul lui (al lui „ăla micu”, domn profesor!), instituție nonagrară dar cu rezultate mărețe la hectarul de cultivat ceaușisme, va analiza „orice portiță legislativă” pentru a nu exista creșteri de prețuri înaintea reducerii TVA!

Iată dară cum guvernează țara această gloată! Prin Control (amenințare, represiune, persuasiune) și prin „portițe legislative”. Or, să fii ministru și să vorbești astfel, acolo unde ar trebui să iei măsuri cât să încapă în măsura exactă a legii, nu să stai să crapi câte o țâțână să vezi dacă poți strecura pe acolo măsurile, eventual coercitive, pentru a prezerva imaginea eficienței unei acțiuni decise de șeful cel mare, aparține deja prostiei infracționale.

Amenințările pe care le aruncă Executivul, prin aparatul represiv trimis peste firme, demonstrează că nimeni nu a făcut o analiză a felului în care se vor desfășura lucrurile înainte și după măsura reducerii TVA-ului la alimente. Și arată că economiștii de plastilină ai guvernului nu au habar de felul în care funcționează o piață liberă.

Pentru că era previzibil, și nu trebuiau analize complexe despre… natura umană a comerciantului, că, într-o primă fază, comercianții vor specula la maxim scăderea TVA-ului. Mai ales că de prea multă vreme mediul economic așteaptă măsuri care să despovoreze firmele de sacii cu taxe și impozite. Or, când vii și aplici o măsură pentru a-ți atrage sprijinul popular, dar încaleci mediul de afaceri cu noi biruri, când transformi activitatea economică din mediul privat în suspiciune „a priori” a intenției infracționale, este evident că acest mediu nu va colabora cu măsurile tale și va căuta să-și creze orice rezervă acolo unde poate.

Pentru că un lucru este clar: Executivul Ponta este agresiv cu mediul economic privat. De parcă ar vrea, nu să-l transforme în suportul bunăstării pentru a avea și noi „o țară ca afară”, ci pentru a-l extirpa. A-l face expat în sistemul economic dorit de guvernanți! Un guvern care a transformat instituțiile de control și verificare în sisteme coercitive. Cu un ANAF care se laudă că a controlat 860 de firme și a întocmit 870 de dosare penale (record de penali la hectarul de firme, tovarăși!), cu un Consiliu al Concurenței și o Protecție a Consumatorilor ușor-ușor încorporate acestui sistem amenințător. (În schimb, guvernul se joacă banii țării fără a fi tras la răspundere; organizează loterii fiscale, dar nimeni nu verifică dacă a plătit taxele de licență specifice organizării unor astfel de concursuri!).

De fapt, asistăm la o încorsetare a mediului privat parcă pentru a demostra eșecul inițiativei private. Și la ce să ne așteptăm, de fapt, de la un premier care este socialist înainte de a fi social-democrat și care se laudă, printre multe inepții, cu finalizarea „autostrăzii începute de Ceaușescu”.

Va ajunge mediul privat mai rău ca pe timpul așa-zișilor mandatari de pe timpul lui Ceaușescu? Vom asista la schilodirea afacerilor până acolo încât o parte a mediului de afaceri să devină amintire? Cu prea mulpă lejeritate, Guvernul – prin brațele sale „de forță” (de intimidare, amenințare, persecuție, represiune), pune lacătul pe marile branduri autohtone, găsind evaziunea în orice sticlă ori pahar ciobit. Cu prea multă lejeritate micile afaceri sunt împinse în colțuri suprafiscalizate în care inițiatorii lor vor decide dacă nu cumva e mai convenabil să renunțe la afacere și, eventual să se angajeze, „la stat”? Pentru că, în timp ce strivește balonul tot mai dezumflat al mediului privat, guvernul umflă vârtuos anvelopa bugetofagilor. Se repun salariile bugetariilor pe criterii de non-performanță, se umflă pe șestache aparatele bugetare să încapă câți mai mulți. Și va urma, probail, un proces de lărgirea a ministerelor existente. Deja, printr-o ordonanță de urgență (mai nimerit ar fi OU „pe șestache), Ministerului Fondurilor Europene i-a fost triplat numărul de funcționari! Ce o să facă un minister cu aproape 1000 de salariați? Nimic! Va constitui doar precedentul care va duce la umflarea, rând pe rând, a altor instituții.

Asta în vreme ce guvernanții se războiesc cu piața liberă pentru a impune adulația măsurilor lor. Căci, oare cum să aclame oamenii Guvernul dacă rezulatele din urma reducerii TVA nu se vor fi văzut din prima clipă (ci, poate, abia după alegerile din 2016!)?

În plus, dacă reacția guvernului este acum atât de isteric-amenințătoare, înaintea reducerii propriu-zise a TVA-ului pe o grupă de produse (alimentare), ce instituții guverno-polițienești va mai asmuți Executivul acesta asupra pieții la reducerea cotei generale a TVA?! Și nu mare mirare ar fi ca, pentru a-și proteja acest capital de populism preelectoral, pentru 2016, reducerea TVA, să ne trezim cu ordonanțe de urgență pentru limitarea prețurilor!

Dar dacă vor crește prețurile la alimente după reducerea TVA, de exemplu, dacă vine vreo secetă (și cine o fi fost istețul care a programat această măsură în cel mai vulnerabil moment al anului pentru agricultură?!), ce instituții de control va mai trimite guvernul? Administrația Națională de Meterorologie?!

Doamne ferește ca, după ce va fi demostrat că marile afaceri private sunt surse de corupție, adică, inițiativa privată este, nu-i așa?!, un mare eșec, guvernul să treacă la „salvarea” (prin transformarea în companii de stat) a acestor afaceri și branduri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*