
Dacă până acum arheologii trebuiau să apeleze la săpăligă, șpaclu, mistrie și pensulă în situl arheologic spre a aduce la lumină noi descoperiri, spre a nu impedimenta starea generală a depunerilor istorice, acum pot apela la tehnologia care a avansat destul de mult și care poate devoala interiorul unei structuri, păstrând intact totul și fără a „desigila” situl. Astfel, nouă fortificații vechi de mii de ani au fost descoperite în județul Neamț, cu ajutorul unor drone performante care sunt folosite mai nou în arheologie. Este vorba despre tehnologia LiDAR, montată pe drone care pot survola situri arheologice foarte greu accesibile. Vorbim despre singurele descoperiri de gen din județul Neamț și din zona subcarpatică a Moldovei. „În anul 2023 a fost implementat proiectul de cercetare „ForTum – investigaţii geofizice în situri arheologice cu semnificaţii sociale din judeţul Neamţ”, derulat de CMN Neamţ în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, cu scopul de a identifica vestigii arheologice preistorice şi antice în zone împădurite şi mai greu accesibile, dar cu ajutorul tehnologiilor de vârf. Astfel, prin utilizarea dronelor şi a senzorilor LiDAR, în diferite puncte din judeţ au fost scanate situri fortificate, acoperite de vegetaţie forestieră. Doar în acest fel au putut fi obţinute detalii topografice relevante, care îi ajută pe specialişti să înţeleagă modul cum au fost realizate sistemele defensive ale unor vechi aşezări umane”, a transmis cercetătorul Vasile Diaconu, coordonatorul proiectului din partea Complexului Muzeal Naţional (CMN) Neamţ.
Cele mai multe investigații s-au făcut lângă orașul Târgu Neamț, acolo unde au fost cercetate așezări fortificate care au fost datate eneolitic și epoca bronzului. Așadar, cu o vechime de 5.000 de ani. A mai fost scanată și Cetatea Neamț, dar și situl Bâtca Doamnei, acolo unde există un așezământ din vremea dacilor. „Scanările LiDAR au arătat că majoritatea siturilor fortificate se află în zone înalte, care dispuneau de o bună vizibilitate şi au fost întărite prin intermediul unor şanţuri şi chiar valuri de pământ, cu scopul de a le fi sporită capacitatea defensivă. Măsurătorile din teren au indicat că unele dintre aceste şanţuri aveau dimensiuni impresionante (lungimi de câteva sute de metri), care au necesitat un efort uman considerabil”, a explicat profesorul Vasile Diaconu. Tehnologia e foarte importantă pentru a face noi descoperiri arheologice. Arheologii au explicat că fără această tehnologie ar fi nevoie de sute de oameni care să sape luni de zile pentru a face aceste descoperiri.
„Implementarea acestui demers este un real succes pentru comunitatea arheologică din judeţul Neamţ, mai ales că am găsit în colegii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului parteneri de încredere, cu care desfăşurăm acest proiect pilot. Am reuşit să obţinem informaţii şi imagini cu valoare ştiinţifică deosebită pentru situri arheologice care ar fi rămas mult timp ascunse în pădurile Neamţului. Graţie tehnologiilor folosite, putem estima care a fost importanţa acestor fortificaţii şi ce eforturi umane au fost implicate pentru edificarea lor. Recent, pentru a ne completa baza de date, am primit şi sprijin din mediul privat, iar firma Geocad Services a contribuit la realizarea altor măsurători LiDAR pentru situri arheologice mai puţin cunoscute”, a completat arheologul Vasile Diaconu. Specialiștii cred că tehnologia va fi de folos și în anii următori pentru a face și alte descoperiri spectaculoase. Acum arheologii pot alege locațiile unde vor face sondaje arheologice, acestea fiind destul de vizibile pe hartă. De asemenea pot afla densitatea acestor fortificații antice, rolul lor în epocă și drumurile comerciale care le legau, dezvoltând zona din punct de vedere comercial. (G.V.G.)
Lasă un răspuns