De la ideal la real…

Putem vorbi despre o lume politică ideală, putem visa la o politică în care toți cetățenii au acces la oportunități echitabile, în care justiția și respectarea drepturilor sunt fundamentale, în care există un echilibru sănătos între puterile guvernamentale și responsabilitatea față de cetățeni, și în care colaborarea și dialogul sunt promovate pentru rezolvarea problemelor globale? Nu…! Și chiar dacă nu putem atinge perfecțiunea absolută în politică, putem continua să căutăm soluții și reforme care să ne apropie de o lume politică ideală. În cele din urmă, angajamentul și participarea noastră ca cetățeni pot avea o însemnătate deosebită asupra transformării și îmbunătățirii lumii politice în care trăim. De la onestitate la rapacitate se poate ajunge ușor. Nicolae Titulescu spunea: Idealul este în sine o realitate în devenire. Dar astăzi am ajuns la a-devenire și vorba lui Victor Eftimiu: înțeleg sa lupt pentru un ideal, dar nu pentru o himeră. O dată cu pandemia și implicarea politicului în lumea medicală, implicarea în lumea justiției și spirituală, totul s-a schimbat.

Cine face politica mondială poate varia de la lideri politici și diplomați, la organizații internaționale, cum ar fi: Națiunile Unite, Comisia Europeană sau Organizația Mondială a Comerțului. De asemenea, influența politică globală este exercitată și de puteri economice și militare importante, cum ar fi: Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană.

Trebuie știut că nu există un singur actor sau entitate care să controleze sau să conducă în totalitate politica mondială. În schimb, aceasta este rezultatul interacțiunii complexe a multiplelor interese și influențe ale statelor, organizațiilor și indivizilor din întreaga lume. Dacă puterea politică este exercitată exclusiv în beneficiul unei grup restrâns de interese, acest lucru poate fi considerat negativ asupra politicilor și a societății în general. O astfel de politică restrânsă poate duce la marginalizarea și exploatarea altor grupuri sau cetățeni, crearea inegalității și deteriorarea proceselor democratice. O politică bazată pe interese restrânse poate neglija nevoile și interesele majorității populației, poate perpetua corupția și abuzurile de putere și poate rezulta în neglijarea problemelor socio-economice urgente și a drepturilor fundamentale.

Atunci poate să apară ideea că democrația dispare. Nu, afirmația că democrația dispare nu este neapărat adevărată. Deși există provocări și amenințări cu privire la democrație în unele părți ale lumii, conceptul și valorile democrației continuă să existe și să fie promovate în multe țări. Doar pentru faptul că încă mai avem dreptul să vorbim despre democrație, este dovada că nu dispare.

Democrația este un sistem politic care se bazează pe principii reale, cum ar fi guvernarea de către popor, respectarea drepturilor și libertăților individuale, pluralismul politic și respectarea statului de drept. Aceste principii reprezintă fundația democrației și continuă să fie căutate și susținute în multe părți ale lumii. Chiar dacă există provocări și amenințări cu privire la democrație, există interesul fiecărui cetățean de pe glob în promovarea democrației și a valorilor democratice. Organizațiile internaționale, societatea civilă și oamenii obișnuiți pot juca un rol important în susținerea și consolidarea democrației în întreaga lume. Da, este perfect adevărat faptul că liderii politici ar putea fi influențați de interese financiare și reprezentă o amenințare pentru democrație. Corupția și influența banilor în politică pot distorsiona procesul democratic și pot submina principiile de transparență și responsabilitate. Și unde nu-i corupție, nu este politică.

Am căutat să fac un clasament al oamenilor politici onești din ultimii 30 de ani, a fost deosebit de greu. Chiar dacă nu putem atinge perfecțiunea absolută în politică, putem continua să căutăm soluții și reforme care să ne apropie de acea idee de lume politică ideală. În cele din urmă, angajamentul și participarea noastră ca cetățeni pote să aibă influență asupra transformării și îmbunătățirii lumi politice în care trăim.

Desigur! Există o serie de lideri politici care au demonstrat integritate și au fost considerați onesti în relația cu populația pe care o serveau. Iată câteva exemple notabile: Nelson Mandela – A fost președintele Africii de Sud între 1994 și 1999 și a luptat împotriva apartheidului. Mandela a fost un lider excepțional, abilitatea și înțelepciunea sa au fost recunoscute pe plan internațional. Mahatma Gandhi – A fost un lider politic indian și unul dintre inițiatorii mișcării de independență a Indiei față de Marea Britanie. A promovat rezistența non-violentă și a fost considerat un simbol al onoarei și dedicației față de dreptate. José Mujica – A fost președintele Uruguay-ului între 2010 și 2015. A fost cunoscut drept „președintele cel mai sărac din lume” datorită modului său modest de viață și a faptului că a donat majoritatea salariului său pentru proiecte sociale. El a fost apreciat pentru simplitatea sa și pentru angajamentul său în promovarea egalității și justiției sociale. Și da, fostul cancelar, Angela Merkel, este adesea menționată ca un exemplu de politician care a promovat stabilitatea, cooperarea internațională și valorile liberale într-un mod echilibrat. Ea este cunoscută pentru abordarea pragmatică și pentru angajamentul față de valorile europene. Totuși lumea se schimbă. Canada a ieșit la paradă cu steagul ,,curcubeu” iar în America se dau lupte pe străzile New York-ului. În Cehia tineri au prins gustul armelor automate, iar alertele teroriste din Europa ne pun pe gânduri. Nu, nu am uitat. În timp ce o parte a populației sărbătorea Crăciunul, o altă parte se confrunta într-un război. Poate după ce se v-a isprăvi ne vom întreba: Cum a început…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*