Vernisajul expoziţiei despre „Bisericile fortificate” din România” la Stockholm (Suedia)

Presărate ca ciupercile după ploaie, bisericile fortificate (înconjurate de un rând, sau două, de ziduri) din România au oferit de-a lungul timpului oamenilor protecție divină, dar și „fortificată”, așezându-se în calea popoarelor năvălitoare și prădătoare ce s-au năpustit peste acest pământ roditor. Fortificarea acestor „Case ale Domnului” a venit dintr-o necesitate stringentă, locuitorii satelor și orașelor găsind siguranță și speranță de viață în spatele zidurilor groase. Astfel comunitatea s-a putut aduna și reacționa ca un tot, în numele Domnului, zeul suprem. Părăsite la un moment dat din „lipsă de activitate”, au deschis noi căi către inima oamenilor trecători. Restaurarea lor actuală le-a adus în atenția turiștilor, a celor ce vor să fie în contact cu istoria adevărată și cu autenticitatea, încercând să înțeleagă rostul omului și țelul său pe acest Pământ.

De data aceasta „Biserici fortificate din România”, au devenit subiect pentru o expoziţie documentară cu imagini şi texte informative despre aceste edificii și care a fost vernisată vineri, 10 noiembrie de la ora 16.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm (Suedia). La eveniment au participat E.S. Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Regatul Suediei, Philipp Harfmann, curator al expoziţiei şi director executiv al Fundaţiei Biserici Fortificate din Transilvania, Luitgard Löw, director al Muzeului de istorie al regiunii Västergötland, Robin Gullbrandsson, restaurator şi arhivist în cadrul muzeului Västergötland din Skara (Suedia). Expoziţia „Biserici fortificate din România” cuprinde peste 25 de rollup-uri, de peste doi metri înălţime, cu imagini, broşuri şi materiale documentare, despre istoria bisericilor fortificate din România. În Transilvania, zona din România unde se află cea mai mare concentraţie de biserici medievale din Europa, numeroase grupuri etnice au coexistat de-a lungul timpului. În prezent, în jur de 150 de biserici fortificate se află în zona rurală a Transilvaniei, dintre care şapte au primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 1993. Expoziţia de la ICR Stockholm include şi o secţiune scandinavă, realizată în colaborare cu Västergötland Museum, care evidenţiază o paralelă cu bisericile fortificate din Scandinavia (îndeosebi din Öland şi Bornholm). În plus, ICR Stockholm va găzdui la 20 noiembrie, de la ora 18:00, o prelegere publică susţinută de cercetătorul Robin Gullbrandsson, intitulată „Fortress of Faith – Fortified churches in Transilvania and Scandinavia / Cetăţile credinţei – bisericile fortificate din Transilvania şi Scandinavia‟. O serie de panouri cu imagini ale unor biserici fortificate din România vor fi expuse pe gardul Ambasadei României din Regatul Suediei.

Expoziţia „Biserici fortificate din România” va rămâne deschisă până la 8 decembrie. Expoziţia, în limba engleză şi franceză, este organizată de ICR Stockholm, în parteneriat cu Fundaţia Biserici Fortificate din Transilvania, Muzeul de istorie al regiunii Västergötland şi Ambasada României în Regatul Suediei. Expoziția „Biserici fortificate din România” aduce în centru biserica – adăpost, ca un adevărat culcuș de suflet și spirit. Aceste biserici nemuritoare înzidite au oferit speranță și ajutor atunci când era mai multă nevoie. Repunerea lor în valoare, ca și obiective turistice, reconstituirea și reconstrucția lor actuală, este un gest de recunoaștere a valorii avute, asemenea onorului oferit veteranilor de război. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*