La cea de-a 19-a ediţie a evenimentului european „Noaptea Muzeelor” din acest an, când acest eveniment a avut loc simultan, în România și Republica Moldova, a avut loc și o premieră importantă, respectiv vizitatorii au putut vedea expusă la Teatrul Național București, rochia cusută cu fir de argint a Reginei Maria, în cadrul evenimentului intitulat: „Regina Maria la Teatru”. Pe 13 mai 2023 vizitatorii au avut parte de diferite expoziţii, prezentări, proiecţii, experimente şi de tot felul de intervenţii culturale în muzee, observatoare astronomice, biserici, teatre, castele, palate sau în biblioteci. Dar rochia Reginei Maria țesută în argint, care a stat aproape 80 de ani într-un depozit al Teatrului Național din București, cea care a fost găsită întâmplător și restaurată, este un adevărat unicat. De o valoare inestimabilă, aceasta are o trenă lungă de peste patru metri. Specialiștii cred că regina Maria a purtat-o la încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Timp de șapte luni, restauratoarea Iolanda Turcu a lucrat singură la refacerea și conservarea rochiei Reginei Maria, curățând-o cu substanțe naturale pentru a-i reda strălucirea de altădată. Rochia a ajuns în recuzita Teatrului Național în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Ca să nu fie distrusă de comuniști, a fost ascunsă într-un depozit, printre costumele actorilor. A fost descoperită întâmplător în urmă cu câțiva ani. Acum, printr-o finanțare norvegiană de 600 de mii de lei și un buget de 400 de mii de lei de la Ministerul Culturii sunt restaurate 38 de astfel de obiecte unice din colecția TNB.
Aceste costume recondiționate, inclusiv rochia cu trena a Reginei Maria, vor putea fi admirate la începutul anului viitor (2024) în cadrul Muzeului Teatrului Național. Pentru început Muzeul TNB a deschis o expoziție cu costume vechi de peste 100 de ani care au scris istorie pe scena teatrului românesc. Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a vernisat pe 27 martie 2023, „Expoziția inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București” care este punctul culminant al unui proiect de doi ani prin care au fost restaurate costume importante pentru teatrul românesc. În urma acestui proiect au rezultat 38 de bunuri culturale din colecția Muzeului TNB: costume care au aparținut actorilor, artefacte și documente. Ziua aleasă pentru vernisaj a fost una simbolică, pentru că pe 27 martie se celebrează „Ziua Mondială a Teatrului”. În cadrul proiectului coordonat de TNB au lucrat alte patru instituții culturale românești: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. Specialiștii din fiecare instituție au colaborat pentru investigații fizico-chimice și activități de tratare, conservare și restaurare, desfășurate în secțiile de restaurare și laboratoarele lor de specialitate. Trei dintre obiectele expuse la Muzeul TNB au fost restaurate de Iolanda Turcu, expert restaurator textile de la Muzeul Național de Artă al României. Piesa centrală a expoziției – și elementul care a inspirat-o pe Mihaela Verman, muzeograf TNB să creeze conceptul curatorial – este o rochie spectaculoasă dintr-o țesătură cu fir de argint, brodată cu mătase și decorată cu pietre semiprețioase, paiete, strasuri și mărgele cusute manual, atribuită Reginei Maria, atunci principesă, purtata cel mai probabil în 1896 la încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Restaurarea rochiei regale fost realizată prin brodare manuală, cu materiale eterogene și dublată cu o țesătura din mătase.
După abdicarea Regelui Mihai, toate simbolurile regalităţii au fost îndepărtate din spaţiile publice. Efigiile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria au fost îndepărtate de pe Arcul de Triumf. Reşedinţele regale și ale celor apropiați au fost realmente jefuite. Obiectele de mobilier şi ţinutele de ceremonie au devenit recuzită de teatru. La fel armele din panoplii și alte artefacte au „completat” decorurile pentru spectacole și platourile de filmare. Domnul director al Teatrului de Comedie, George Mihăiță, îmi povestea cum se duela cu alți actori ca Vladimir Găitan, Șerban Ionescu, Șerban Cellea, cu săbii care erau bătute în pietre semiprețioase. Câteodată mai săreau pietrele din montură…Și tapiseriile, sau mobilierul sculptat, piese de artă (statuete, cărți valoroase), s-au aflat în inventarele teatrelor până de curând. Alte obiecte de artă de mare valoare au împodobit casele nomenclaturii comuniste. Vizitând Muzeul Figurilor de Ceară „Madame Tussauds” din Los Angeles (SUA), m-am gândit că și noi putem avea un asemenea muzeu la București (sau Buftea). Mai există încă printre costumele de epocă din piele, costumele Fraților Buzești și altele, din filmul Mihai Viteazu, ca și altele. Am filmat de curând o reclamă îmbrăcat în așa ceva (ca viking). Dacă nu se face ceva grabnic, acestea vor ceda „psihic” și vom pierde o adevărată comoară națională… Iată cum vin spre noi lucruri fermecătoare care poate ar fi trebuit să dispară. Dar nu! Ele ne sunt modele și „ancore” ale realității posibile, spre păstrarea unui parfum de epocă îmbătător. (G.V.G.)
Lasă un răspuns