În oglindă…

Când Uniunea sovietică a vrut în Cuba să facă o bază militară puternică, America nu a fost de acord și a fost pe punctul să declanșeze al treilea război mondial. Revista Historia, scrie: „Timp de 14 zile, în octombrie 1962, lumea s-a aflat la un pas de război nuclear. După ce Uniunea Sovietică transportase arme nucleare pe teritoriul Cubei și guvernul american le-a descoperit, omenirea s-a aflat în fața celei mai periculoase confruntări a Războiului Rece. Cea mai mică greșeală de calcul făcută fie la Kremlin, fie la Casa Albă, ar fi putut duce la izbucnirea unui război nuclear între cele două superputeri ale lumii”. Astăzi, citesc că „ZiuaNews a anunțat de ceva timp că SUA dorește o baza militara în regiunea Deltei Dunării care sa funcționeze „în tandem” cu baza de la Kogălniceanu. Aceasta ar urma sa dețină armament de top, inclusiv rachete nucleare de ultimă generație, și care sa controleze noul front care se deschide în Transnistria, unde exista un depozit militar cu peste 20.000 de tone de muniție, plus arme de artilerie grea. Pentru asta, americanii au nevoie de canalul Bîstroe, navigabil inclusiv pentru fregate militare (un exercițiu militar NATO a avut loc în Deltă în octombrie 2022.)”

Seymour Hersch este jurnalistul care a dezvăluit lumii tragedia din My Lai. Premiul Pulitzer îl primește: „Pentru dezvăluirea exclusivă a tragediei războiului din Vietnam.” Domnia sa a dat un interviu în BerlinerZeitung ziaristului Fabian Scheidler: „Aș spune mai simplu. Oamenii implicați în operațiune ( este vorba despre Nord Stream 1 și 2) au văzut că președintele dorea să înghețe Germania pentru obiectivele sale politice pe termen scurt, iar asta i-a îngrozit. Vorbesc despre americanii care sunt foarte loiali Statelor Unite. CIA, așa cum am spus în articolul meu, lucrează pentru putere, nu pentru constituție. Avantajul politic al CIA este că un președinte care nu își poate trece planurile prin Congres îl poate plimba pe directorul CIA în Grădina de Trandafiri a Casei Albe pentru a planifica ceva secret care se află peste Atlantic – sau unde oriunde în lume se pot întâlni mulți oameni. Aceasta a fost întotdeauna propunerea unică de a convinge CIA când au probleme. Dar chiar și acea comunitate este îngrozită că Biden a decis să expună Europa la frig pentru a sprijini un război pe care nu îl va câștiga. Acest lucru este nefast pentru mine”. Iar Scott Ritter spune în ziarul LinkeZeitung: „Faptul că guvernul SUA neagă această poveste în acest fel arată că Hersh a făcut ceva… În esență, Statele Unite au declarat război Germaniei și Europei, la fel și Norvegiei. Germania trebuie să se trezească și să înțeleagă că America a atacat-o. Acesta a fost un Pearl Harbor economic. A fost un atac surpriză. Și Seymour Hersh, articolul său dezvăluie fapte și detalii care altfel nu ar fi disponibile.” Scott Ritter este un maior american, licențiat în istorie sovietică. În anul 1999 scrie un document prin care atrage atenția că nu există arme de distrugere-n masă în Irak. La acea vreme era greu de imaginat să ai curajul de a spune așa ceva.

Și pentru că totul este în oglindă, un alt eveniment are loc în Europa. Marșul pentru Pace din Berlin din 25.02. 23. pe care l-am semnat și eu. Este pentru pace, iar liderii importanți ai lumii vorbesc doar despre arme și război. Dar ce spun ziarele din Europa: „Pentru pace, poate fi citit pe afișele de la Poarta Brandenburg, vrem Diplomație în loc de livrări de arme. Poliția a vorbit despre cel puțin 13.000 de participanți la Poarta Brandenburg, organizatorii Schwarzer și Wagenknecht de 50.000. Există și un număr de reprezentanți ai scenei politice de dreapta care au participat”.

Acest lucru îmi aduce aminte de al doilea război mondial. În timp ce locuitorii principalelor capitale europene voiau pace, liderii lumii voiau război. Istoria se repetă, sau viața noastră se desfășoară într-o bulă de timp. Sunt onorat să scriu despre discursul doamnei Sarah Wagenknecht, dânsa spune în ziarul Suddeutsche Zeitung: „Cu fiecare armă pe care o livrăm, pericolul unui război mondial crește”.

Apoi politicianul de stânga trece la conținutul mitingului. „Avem nevoie de o dorință de compromis din ambele părți”, spune Wagenknecht cu privire la războiul din Ucraina, „care să demonstreze solidaritate”. Este vorba despre încheierea atrocităților din Ucraina, dar este și despre mai mult: și anume, pentru a preveni răspândirea suferinței în întreaga lume. „Cu fiecare armă pe care o livrăm în butoiul de pulbere, pericolul unui război mondial crește. Acest lucru trebuie să se termine și asta nu este propaganda lui Putin!”, strigă Wagenknecht. „Cum poți să închizi ochii, cum poți să fii atât de beat de război încât să nu vezi pericolul?”

Celor care cred că sunt de partea dreaptă a istoriei, ea le răspunde: Cine suportă un infern nuclear nu poate suporta binele. Wagenknecht se uită înapoi la propria copilărie – vremea confruntării blocului dintre Vest și Est. Eu am crescut în anii 80 cu frica constantă de război. Mihail Gorbaciov a reușit să o risipească. Dar acum toate acele temeri s-au întors. „Nimeni nu mai vorbește despre dezarmare, sunt reînarmați cât mai mult. Tancurile germane ar trebui să treacă din nou prin Rusia dacă Melnyk (Ambasador Ucrainean care cere sisteme de apărare-atac aeriene) își găsește drumul cu avioanele de luptă. Trebuie să prevenim asta”. Wagenknecht vorbește despre o lume orwelliană. „Nu vă mai credem minciunile. Știm că armele ucid. Libertatea noastră nu este câștigată în Ucraina.”

John Stuart Mill scrie în cartea sa „Despre Libertate”: „Oamenii nu apară adevărul cu mai mult zel decât apară, deseori, o eroare și, dacă se aplică îndeajuns pedeapsa legală sau chiar sancțiunea opiniei publice, se va reuși, în genere, stăvilirea propagării atât a uneia cât și a celeilalte.”

Omul, fiecare om dorește Pacea. Să fie Pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*