„Casa de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” din Ploiești – o întoarcere în veacurile de mult apuse

Aproape de București, în prahoveanul municipiu Ploiești, puteți vizita o serie de muzee interesante. Dintre acestea se remarcă muzeul cunoscut ca și „Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” (sau Casa „Hagi Prodan”) – care este secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova –  acesta fiind un popas obligatoriu pentru turiștii care vin la Ploiești, dornici să cunoască mai multe despre istoria orașului și cea a familiilor înstărite de negustori din acea vreme. Situată în apropiere de centrul localității, pe strada Democrației nr. 2, casa a fost construită în jurul anului 1785 pentru un negustor, structura sa îmbinând elemente de arhitectură românească, dar cu influență orientală. Un „giuvaer al vechii noastre arte” a fost expresia ce îi aparține profesorului Nicolae Simache, întemeietorul lăcașurilor de cultură din județul Prahova.

La începutul secolului al XIX-lea (pe la 1801 – 1802), Marița, fata primului proprietar, a primit imobilul ca dotă cu prilejul căsătoriei cu Ivan Hagi Prodan – unul dintre cei mai apreciați negustori ploieșteni. Urmașii celor doi au vândut această casă Primăriei Ploiești, la începutul secolului al XX-lea. Imobilul, aflat în ruină la vremea respectivă, a fost remarcat de istoricul Nicolae Iorga și de arhitectul Toma Socolescu, pentru valoarea sa istorică și arhitecturală. După Primul Război Mondial, acesta a fost reparat și a găzduit prima instituție de cultură – „Muzeul Prahovei”, ce adăpostea obiecte de artă religioasă. În 1953, profesorul Nicolae Simache a înființat în acest imobil „Muzeul Hagi Prodan”, iar în perioada 1985-2003, în clădire a fost amenajată expoziţia permanentă „Nichita Stănescu”, ce cuprindea obiecte ce au aparținut poetului și familiei sale, manuscrise, fotografii etc. După o ultimă etapă de restaurare, în anul 2005 a avut loc reinaugurarea „Casei de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea ”. Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”  a rămas un muzeu județean din Ploiești, dar amplasat în imobilul amplasat în Str. Nichita Stănescu nr. 1, acolo unde a și copilărit poetul. În fostul muzeu Hagi Prodan a fost reconstituit interiorul unei case a unui negustor bogat din secolele al XVIII-lea –al XIX-lea, printre exponate regăsindu-se și piese originale ce existau în Casa Hagi Prodan. Vizitatorii pot admira: o sofa cu perne înflorate, măsuţe întarsiate cu sidef, vase de ars mirodenii, narghilele şi ciubuce, lădiţe de zestre sculptate, scaune în  stil florentin, sunt tot atâtea dovezi ale bunului gust cât și ale bunăstării proprietarilor de odinioară; printre comorile de aici trebuie menționată şi „Icoana de hagiu”, adusă de negustorul Hagi Prodan de la Ierusalim, datată 5 iunie 1819.

Impresionante, sunt, de asemenea, plafonul sufrageriei, din lemn sculptat în motiv stelat, și decoraţiunile interioare amplasate la uşi și ferestre, realizate în stuc. Principala piesă de mobilier din dormitor este patul, înconjurat de piese realizate prin intarsie de sidef. Bucătăria de iarnă păstrează un bogat inventar de obiecte de uz casnic-gospodăresc folosite în epocă. Se pot remarca farfurii din argint (gravate cu anul 1824, ce au fost lucrate în ateliere vieneze), tingiri, căldărușe, ibrice de cafea. Clădirea muzeului este declarată monument istoric, având codul PH-II-m-A-16255. Imobilul este și monument de arhitectură aparținând tipului de casă țărănească de epocă, construită în jurul anului 1785, fiind caracteristică târgurilor prahovene. Vizitarea acestui lăcaș de cultură poate constitui o reală lecție de istorie, dar și o întoarcere în veacurile de mult apuse. Muzeul poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9.00-17.00. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*