Întorși dintr-un război ce nu a fost al nostru…

„Învață din cele petrecute ieri, trăiește acum, speră pentru mâine. Important este să nu te oprești din a-ți pune întrebări”. Albert Einstein Ce să mai îmi facă mie…? Mă întorceam de la serviciu, tatăl meu era ieșit la pensie și asculta „Vocea Americii” cu aparatul de radio dat la refuz. – Tata te rog dă aparatul mai încet, se aude de la colțul străzi și nu avem voie să ascultăm acest post de radio. – Ce să mai îmi facă mie ăștia, destul am pătimit din cauza lor. – Da, dar pot să-mi facă mie rău. Iar eu am avut ceva probleme nu am putut să ajung în posturi înalte pentru că nu am fost membru de partid.

Dar față de problemele lui, el întors dintr-un război cu o medalie, apoi alergat zece ani de autorități, pentru că a avut un unchi, Marinaru din Pucheni, care a avut curajul să-i spună lui Dr. Petru Groza: Ce bă, tu vrei să conduci singur țara? El Președintele Partidului Țărănesc. Condamnat la moarte, dar nu a fost găsit timp de zece ani. Între timp pedeapsa a fost comutată la închisoare pe viață. Tata, probabil, mânca bătaie pentru a spune unde se ascunde. Știa…! Mult mai târziu a spus: era plimbat cu butoiul de la țața Didina la țața Floarea. Vremuri tulburi, ostașii pentru că au plecat la război cu un Rege apoi s-au întors cu un partid unic nu au fost niciodată respectați. Îmi amintesc despre un fost căpitan care a murit acum un an și care a trăit cu o pensie de 300 de lei. Dar pe cine interesează…?

Trupele Românești victorioase au trecut pe sub „Arcul de Triumf” se întorc dintr-un război care nimeni nu mai știe pentru ce a început. Războiul din Afganistan. A fost întâi războiul Afgano-Sovietic care a durat nouă ani. (1979-1989) În acest război au fost două părți: Partidul popular democrat de orientare marxistă susținut de forțele sovietice care au luptat împotriva rebelilor muhajedini. Rebelii au fost susținuți de Statele Unite, din acest motiv acest război a mai fost asemănat cu cel din Vietnam. Războiul început în anul 2001 (7 Octombrie) de englezi (Operațiunea Enduring) ca răspuns la atacurile din 11 Septembrie din America din 2001. Da, și eu m-am mirat de ce…? Apoi forțele aliate au intrat și ele în război printre care și noi. Bilanțul de la noi a fost: 27 de militari morți și 227 de răniți. Dar ce mai înseamnă moartea când cineva care este acolo sus, nu Dumnezeu, cineva care doar se crede un altfel de Dumnezeu vrea. Sincer eu nu am înțeles nimic probabil cum nici tatăl meu nu a înțeles nimic. El a așteptat cât a trăit să se întoarcă din lagăr fratele lui Petrică care a fost dat dispărut, dar nu s-a întors. Istoria noastră nu a putut fi istoria emancipării noastre.

România a fost la război, a sărbătorit 23 August, dar a plătit daune de război. Pentru ce au murit soldații, pentru ce au murit tinerii la revoluție…? Da știu…! O să vină domnul vicepremier să ne spună că trebuie să fim pregătiți să naștem, apoi vine ministresa de la muncă să ne mai taie din pensii și salarii. Și mai vine o fătucă de la E.U. să ne anunțe că trebuie să renunțăm la propietăți și la adresele din buletin. Pentru ce au murit tinerii și soldații noștri, dacă ne întoarcem în „socialismul” lor utopic…? Nu pot să răspund, doar ce mai pot să spun este ce a spus și tata: ce să-mi mai facă mie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*