Vestigii: necropolă de incinerație din epoca bronzului…

Istoricii și arheologii au reluat săpăturile pe șantierul Centurii de Sud al municipiului Timișoara în luna mai 2020, iar descoperirile făcute deja au fost neașteptate până și pentru ei. Pe situl 7, din cele 8 de pe traseul șoselei, aflat în apropierea comunei Șag (jud. Timiș), cercetătorii au scos la iveală cel mai mare cimitir de incinerație din Banat, ce datează din epoca neolitică. Aici au fost găsite sute de urne în care se afla rămășițele carbonizate ale celor care au fost arși pe rug și mai apoi înmormântați, alături de mai multe obiecte care le aparțineau, ritualuri obișnuite pentru acele vremuri. În urma dovezilor găsite, arheologii spun că morții erau înhumați cu vase pline cu mâncare și băutură.

Avem vase depuse alături de urnă, o strachină, o altă ceașcă, un vas borcan și încă o ceașcă. Standardul pare să fie cam același, cu urnă și fragmente dintr-un vas. În această zonă vedem o urnă în poziția inițială și alături erau așezate vasele care puteau fi umplute cu mâncare sau băutură. Într-un alt vas am găsit și oase de animal și se presupune că în vasul respectiv fusese depusă și o bucată de carne”, a spus Gabriel Bălan, arheolog al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Pe lângă acest tip de morminte, unul a atras atenția cercetătorilor. Este vorba de unul în care a fost găsit un schelet așezat în poziție fetală, ce nu avea alături obiecte personale sau de cult. Cimitirul descoperit lângă Șag este considerat de arheologi cel mai mare din epoca neolitică găsit până în prezent în Banat, la fel cum se întâmplă și cu un altul scos la iveală pe un alt sit de pe traseul centurii, dar care provine din epoca medievală.

Sunt foarte importante aceste descoperiri. Avem, practic, cea mai mare necropolă de incinerație găsită până acum din Banat din perioada epocii bronzului târziu, cea mai mare necropolă medievală timpurie din secolele XI-XII, avem primele morminte sarmatice. Avem o cercetare de amploare pe tronsonul valului roman care a cuprins atât valul cât și șanțurile de apărare. Sunt cercetări foarte importante care aduc o lumină nouă asupra perioadelor acestora istorice. Vor fi foarte multe date de prelucrat, numai 500 de morminte din care vor trebui să fie vasele ceramice restaurate și după aceea vor ajunge și în muzeu. Nu ne așteptam să găsim atâtea perioade istorice pe acest tronson al Centurii de Sud, dar ne bucură… Ce avem aici e situl numărul 7 cu așezare și cimitirul de incinerație care sunt din epoca târzie a bronzului, și cel din situl 5, sunt practic așezări care sunt în sfera de influență a acestor fortificatii mari din Timiș. Probabil toată lumea a auzit de fortificația de la Cornești – Iacuri, cea mai mare din Europa, 1800 de hectare. Toate aceste așezări de mai mici dimensiuni gravitau în jurul acelei fortificații. Acea fortificație nu putea fi construită decât de niște comunități puternice. În situl 5 avem o continuitate a acelui cimitir pe câteva sute de ani. Asta spune foarte multe. Au fost niște comunități statornice. Distanța dintre aceste așezări e de mai puțin de doi kilometri”, a declarat Victor Bunoiu, consilier la Directia Județeană pentru Cultura Timiș. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*