Festivalul de Film de la Chitila, sau „…visul unor nopți de vară de neuitat, pe malul lacului fermecat…”

Pe 18 și 19 august 2018, iubitorii filmelor de scurtmetraj, dar și cinefilii nostalgici, au fost așteptați să se delecteze cu mai bine de zece ore de proiecții în aer liber, în Parcul Dendrologic de pe malul lacului Chitila (jud. Ilfov), locație care a găzduit cea de-a 7-a ediție a Festivalului „Chitila Film Fest”. În cele două seri, începând cu ora 20, au fost proiectate filme de scurtmetraj, însă și capodopere ale filmului românesc, precum ecranizarea romanului „Întunecare” scris de Cezar Petrescu, cu Ion Caramitru, George Constantin și Florin Zamfirescu în distribuție. Amza Pellea, Mihai Mereuță, Maria Ploae, Vladimir Găitan și Ilarion Ciobanu sunt alte câteva nume legendare ale filmului românesc, pe care „Chitila Film Fest 2018” le-a readus în atenția publicului. La fel „Ultima noapte de dragoste” și „Ecaterina Teodoroiu, două filme-reper în istoria și literatura românilor, ni-i reamintesc pe câțiva dintre monștrii sacri ai filmului românesc, precum Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Sergiu Nicolaescu sau Ion Besoiu.

Președintele juriului acestei ediții de „Chitila Film Fest” a fost criticul de film Irina Margareta Nistor, cea care a contribuit în mod incontestabil la schimbarea destinului țării noastre, prin traducerea a peste 3000 de filme străine în vremea regimului comunist. Din juriu au mai făcut parte regizorul Cătălin Apostol şi actorul Vasile Calofir. Festivalul a prezentat şi un concurs de scurtmetraje pe 18 august, care a cuprins ecranizări precum „Chers Amis” – regia Valeriu Andriuţa (20min.), „Cumulonimbus” – regia Ioana Mischie (15min.), „Purificare” – regia Mihai Leonte (20min.), „Scris – nescris” – regia Adrian Silişteanu (20min.), „La limită” – regia Cristi Taraş (15min.), „Michelangelo” – regia Anghel Damian (19min.) şi „Alice” – regia Adrian Surdu (10min.). Duminică, după Gala de Premiere, cvartetul „Anima” a oferit 30 minute de muzică de film live. „Chitila Film Fest” propune o alternativă la cinematograful clasic, accesibilă tuturor iubitorilor de flme datorită accesului gratuit. Evenimentul are ca obiectiv principal atragerea atenţiei publicului larg asupra celei de-a şaptea arte, savurată de această dată într-un mediu diferit, pe malul lacului Chitila. CFF îşi propune promovarea artei cinematografice după criterii ce ţin de originalitatea subiectelor şi forţa imaginilor. Scopul festivalului este acela de a încuraja curentele cinematografice nou apărute, dând credit noii generaţii de cineaşti români. CFF este un festival al viziunilor proaspete şi pline de imaginaţie, reunite într- un eveniment cultural de ţinută. De asemenea, un aspect important al festivalului îl constituie prezentarea celor mai importante filme românești, capodopere cinematografice care au marcat istoria filmului românesc și nu numai. Programul Festivalului cuprinde două secțiuni competiționale, precum și programe necompetitive. Pentru participarea filmelor în cadrul festivalului, nu se percep taxe de înscriere, iar premiile sunt acordate în urma hotărârii unui juriu abilitat format din personalități de marcă ale domeniului cinematografic, dar și de către public, prin vot exprimat. Un alt aspect important al festivalului îl constituie promovarea filmelor românești neînscrise în concurs, dar care au fost premiate la alte festivaluri. De asemenea, în cadrul festivalului sunt proiectate omagii, retrospective, proiecții ale filmelor românești consacrate, programele speciale de profil cultural, dezbaterile publice ale realizatorilor de film și a criticilor de film de renume din România.

Înainte de începerea proiecțiilor din cadrul evenimentului „Chitila Film Fest 2018”, Irina Margareta Nistor ne mărturisea: „Festivalul de film de la Chitila este visul unor nopți de vară de neuitat, pe malul lacului fermecat, cu un public minunat.” „Chitila Film Fest 2018” a fost organizat de Consiliul Județean Ilfov, Primăriei Chitila, prin Sprint Media Booking, în parteneriat cu Centrul Județean de Conservarea și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov și Fundația Pro Chitila. Scopul festivalului este acela de a încuraja curentele cinematografice nou apărute, dând credit noii generații de cineaști români. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*