Tinerii elevi talentați din Ilfov, premiați la Olimpiada de la Sibiu

În perioada 25 – 29 iulie 2018, Muzeul ASTRA a găzduit cea de a XXIII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, iar proiectul cultural  este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu suma de 75.000 lei. Tema nu a putut fi în acest an decât „Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918”. Ediţia din acest a reunit 260 de participanţi, din 32 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză.

„Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveica, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști.  Participanții au vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. De miercuri, 25 iulie, până duminică, 29 iulie, micii meşteşugari costumați în straiele specifice locurilor de origine vor însufleți  prin atelierele interactive gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA. Pe lângă atelierele din Muzeul în aer liber, în zilele de vineri, 27 iulie şi sâmbătă, 28 iulie participanţii au demonstrat la Casa Artelor, în Piaţa Mică (centrul istoric al Sibiului), cât de iscusiți sunt în practicarea meșteșugului preferat. Din program nu au lipsit în acest an spectacolele folclorice care au fost programate sâmbăta, pe 28 iulie, la ora 17:30. Invitați speciali: Orchestra de Tineret din Drente (Olanda) și Palatul Copiilor Sibiu. Duminică, 29 iulie, ora 17:00, a fost Festivitatea de Premiere pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber.

Dintre cei selectați în județul Ilfov, din apropierea capitalei noastre pentru acestă competiție au fost premiați următorii: Locul I – Andrada Maria Matei (Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” Chitila, clasa a VI-a, artă naivă pe sticlă), Maria Voicu (de la aceeași școală, clasa a VII-a, icoane pe sticlă), Denisa Georgiana Dănilă (tot din Chitila, clasa a VII-a, icoane pe sticlă – care a reprezentat Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov – CJCPCT Ilfov, îndrumător Mariana Badea), Andreea Sava (tot școala din Chitila, clasa a VIII-a, icoană pe sticlă, îndrumător Anica Popa inspector în cadrul CJCPCT Ilfov) și Nicoleta Grigore de la clasa I, Liceul Teoretic „Radu Popescu” din Popești – Leordeni, secția „cusături” (îndrumător Daniela Dragne). Un merituos loc doi a fost obținut de Gabriela Stoian, care a reprezentat CJCPCT Ilfov, de la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” din Otopeni, clasa a VIII-a, la secția „artă naivă pe pânză” (îndrumător Anica Popa). Pe locul al III-lea s-au situat Izabela Ana Pop (clasa a VII-a, Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni, la secția „icoane pe sticlă”, îndrumător prof. Roxana Marcela Popescu), Alexandra Ruxandra Țicu (Școala Gimnazială nr. 1 din Buftea, clasa a VII-a, la „pictură pe lemn”), Georgiana Florentina Dragomir (Școala Gimnazială nr. 2 din Buftea, clasa a VII-a, tot la „pictură pe lemn”; îndrumător prof. Mihnea Badea) și Matei Nedelea (Școala Gimnazială nr. 1 Voluntari, clasa a VIII-a, la „icoană pe lemn”, îndrumător prof. Iuliana Arsene). Şi în acest an, s-a desfăşurat în paralel cu Olimpiada, cea de a X-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Aproape 30 de beneficiari ai asociațiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) și ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu vârste cuprinse între 7-23 ani, cu dizabilități cumulate (autism, motorii și psihice) au avut ocazia să înveţe meşteşuguri tradiţionale (ţesut, brodat, olărit: modelaj și roata olarului,  confecționat păpuși, împâslit etc) într-una din gospodăriile din muzeu (monument nr. 97, Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac, jud. Mureș). Proiectul s-a desfășurat în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018). Tuturor participanților și mai ales premianților sincere felicitări! (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*