Peștera Muierii sau „În vizită la Străbunica”

Când vizitam Peștera Muierii (cunoscută și ca Peștera Muierilor) acum câțiva ani, uimindu-mă de concrețiunile carstice existente aici, în întunericul adânc al cavernamentului, nu mă gândeam la taina ce stă ascunsă aici de zeci de mii de ani. Peștera Muierii este un sistem carstic cu mai multe galerii și săli, situat în comuna Baia de Fier, județul Gorj, Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Geologii spun că acesta a luat fiinţă în urmă cu patru milioane de ani, ca urmare a trecerii în subteran a cursului râului Galbenu pe o linie de fractură într-un masiv calcaros, la altitudinea de 700 metri.

Cu o istorie foarte bogată, această peșteră în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, femeile și copii din comunitățile umane apropiate, atunci când bărbații plecau să lupte. Unii spun că de aici i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România și vizitată astfel în număr mare și de turiști. Peștera are trei intrări o lungime totală de aproximativ 7.000 de metri și este dispusă pe 4 niveluri, din care trei vizitabile, pe cât posibil. Nivelul inferior constituie rezervația speologică împărțită în două sectoare: sectorul de nord (1.500 m) și sectorul de sud (880 m). La 40 de metri înălțime de acest nivel inferior se află etajul superior amenajat pentru turiști, cu o lungime inițială de 573 m, dar aceasta ajunge astăzi până la 1.228 de metri, cu o rețea de diverticule mai greu accesibilă, dar care atrage curiozitatea și sentimentul de „explorator” pe care îl încearcă astfel sufletul emoționat al vizitatorului. Se încearcă ca accesibilitatea să fie mai ușoară și chiar se reușește. Adevăratele atracții ale peșterii sunt formațiunile carstice stalactitice și stalagmitice, botezate cu imaginație, precum Domul MicValul AltaruluiAmvonulCandelabrul Mare , dar și imaginea Stâncii  Însângerate denumită astfel datorită scurgerilor de oxid de fier ce au colorat-o în roșu brun. În  Cupola înaltă a peșterii de 17 m întâlnim o colonie de lilieci ce crează emoții în grupurile de vizitatori. Alte câteva atracții sunt numite Vălul MuieriiBazinele MariCascadele Împietrite, Dantela de PiatrăPoartaSala cu GuanoSala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de mamifere din perioada glaciară (urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi). Aici putem vedea și o reconstituire a unui schelet de Ursus Spelaeus ce ne oferă o imagine a aspectului acestui mare mamifer din epoca glaciară. Deși peștera era cunoscută ca fiind locuită din trecut, primele descoperiri arheologice au fost realizate abia în anul 1929. Au fost descoperite aici foarte multe obiecte aparţinând culturilor dinainte de era noastră. Cercetări ulterioare, derulate între anii 1951 – 1953, au condus la descoperirea mai multor fragmente osoase umane în așa numita Galerie Musteriană.

Patru dintre aceste fragmente sunt atribuite unui singur individ, denumit „Peștera Muierii 1” sau „PM1”. Prezentând atât trăsături ale omului modern (Homo Sapiens), cât și neanderthaliene (Homo Neanderthalensis), „PM1” pare să fi fost o femeie care a trăit în urmă cu 35.000 ani. Analizele morfologice anterioare nu au dezvăluit mai mult, dar noua cercetare a reușit să obțină și analizeze ADN-ul mitochondrial (AND-mt). Conform cercetătorilor, AND-mt-ul indică apartenența „PM1” la haplogroup-ul „U6” inițial, o caracteristicăe nu a mai fost descoperită până acum la nici un om străvechi sau modern. Craniul „PM1” este una dintre cele mai valoroase piese din istoria omului şi se află în păstrarea la Muzeului Olteniei din Craiova. „Străbunica” – aşa cum îi spun craiovenii -, a fost găsită în timpul cercetărilor efectuate de arheologul C.S. Nicolaescu-Plopşor în anii’50. Conducătorul de atunci al statului, Nicolae Ceauşescu, personal, a fost interesat de craniul „străbunicii”, şi l-a trimis la Moscova pentru a se stabili cu exactitate vechimea lui. După testele cu carbon, ruşii au spus că vârsta aproximativă a „străbunicii” ar fi de 29.000 de ani. În anul 2007, la Craiova au venit cercetătorii americani pentru a studia craniul, iar echipa profesorului Eric Trinkaus a fost cea care a certificat vechimea actuală a „străbunicii”, de 35.000 de ani.

Până când vom avea și alte rezultate ale cercetătorilor, vom admira meditativ aceste relicve ale trecutului de care este atât de bogat pământul românesc. Trebuie să spunem că Peștera Muierii este cea mai vizitată peșteră din România, bucurând mii și mii de turiști cu formațiunile sale carstice specifice (stalactite, stalagmite, coloane, domuri, gururi, draperii, etc.), cu culorile sale ascunse în întuneric, dar și cu taina aceasta ce atrage omul din totdeauna și îl face să pășească în întuneric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*