Apel! Statul Român trebuie să ia atitudine!

Societăţile cultural-patriotice mai jos subscrise, aflând de pretenţiile mascate ale Ungariei exprimate prin liderii celor trei formaţiuni politice maghiare din România în recenta întrunire din 8 ianuarie a.c. de la Cluj-Napoca, au luat notă de tonul insolent al acestora de a pretinde autonomii de toate tipurile, total ilegale şi neconstituţionale pe teritoriul ţării noastre. Pretenţiile Ungariei sunt un afront adus României la Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Ungaria trebuie să militeze pentru bunele relaţii româno-ungare, iar dacă este voba de scuze, în primul rând trebuie ca premierul sau preşedintele acestei ţări să-şi ceară scuze pentru toate spânzurătorile ce le-au făcut nobilii maghiari în Transilvania contra românilor în Evul Mediu – şi astăzi Transilvania e plină de toponime Acăstăul/Căstăul Mare, respectiv Mic -, să-şi ceară scuze pentru că aceşti nobili au ţinut prin tiranie poporul român înafara vieţii constituţionale a ţării secole la rând, să-şi ceară scuze pentru spânzurătorile ridicate de insurgenţii maghiari intoleranţi în Transilvania la 1848-1849 – spre uimirea lumii civilizate -, intoleranţă care a dus la mii de victime nevinovate printre românii transilvăneni, să-şi ceară scuze şi pentru toate atrocităţile făcute de maghiari din Ungaria şi autohtoni contra românilor şi evreilor în anii Dictatului de la Viena 1940-1944. Ar fi un gest aşteptat din partea statului ungar. Insolenţa de a bruia celebrarea de către România a Centenarului Marii Uniri este un gest profund neamical şi neavenit. Marele act istoric de la 1 Decembrie 1918, făurit de naţiunea română în frunte cu o pleiadă de străluciţi oameni de stat români, un act de mare dreptate istorică, nu poate fi nicidecum discreditat de suflete mărunte şi iresponsabile, din oricare parte a lumii ar veni.

Cerem instituţiior fundamentale ale statului român să se poziţioneze ferm faţă de astfel de atacuri la adresa integritaţii statului român şi să aplice prevederile Constituţiei şi ale legilor în vigoare. Solicităm statului român să ia o atitudine fermă împotriva gestului  provocator şi agresiv făcut la adresa României în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018 de către extremiştii unguri din „Mişcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria, care au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul aşa-zisului steag secuiesc, fără ca autorităţile ungare să ofere protecţie ambasadei noastre.

Apelăm, totodată, la conducerea statului ungar să se rezume pentru totdeauna cu viaţa de stat în limitele spaţiului său etnic teritorial şi să intreprindă urgent demersuri concrete pentru instituţionalizarea respectului reciproc româno-ungar printre cetăţenii Ungariei şi să nu mai incite pe cetăţenii români de etnie maghiară contra legilor şi Constituţiei României.

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România

Federaţia Naţională a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memoria 1940-1945”

Asociaţia Teritorială a Românilor  Persecutaţi, Refugiaţi, Deportaţi şi Expulzaţi din Motive Etnice

Societatea „Virtus Romana Rediviva” Cluj-Napoca

Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă”

Uniunea „Vatra Românească” Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*