O altfel de lecție…

Am avut şansa nu numai să fii în mijlocul evenimentelor, adică pe pământ american aproape tot timpul campaniei electorale, dar să primesc informaţii din ambele tabere ale candidaţilor.

Un articol al meu despre Trump, Lege şi ordine, publicat în urmă cu câteva luni, legat de discursul lui Trump de la Convenţia Naţională Republicană, avea să-mi aducă mesaje neîntrerupte din partea echipei lui Donald Trump, cât şi a lui personal, inclusiv a familiei şi staff-ului său. Eram informat la zi cu tot ce fac. Mai înainte, cu alte trei articole, câştigasem astfel de informaţii şi din partea echipei Hillary.

Din momentul când am început să primesc mesaje de la Hillary şi susţinătorii săi, în frunte cu Michelle şi Barack Obama, mi-am dat seama la ce nivel a ajuns democraţia, de fapt, lupta pentru putere, ce mult înseamnă dialogul dintre ales şi alegător.

Toată clasa politică românească ar trebui să înveţe din această lecţie, dar la noi mediatizarea alegerilor din  Statele Unite a fost ca şi inexistentă. S-a bătut monedă numai pe momentul votului. În rest, au circulat tot felul de prostii. Cu excepţia unei emisiuni la TVR, care era moderată foarte stângaci şi superficial, nu a existat nici o informare sau dezbatere serioasă. S-a mers mai mult pe senzaţionalul unor replici ale candidaţilor, chiar şi în noaptea alegerilor, nu s-a analizat fondul, mecanismul democratic al alegerilor, dominate de un mare angajament responsabil al candidaţilor în faţa naţiunii, a lumii întregi. Dezvăluirile de scandal, pentru reviste de duzină, au fost neimportante, întrucât fondul a fost covârşitor, l-a constituit soarta de mânie a Americii şi a planetei. Toate popoarele erau implicate în această competiţie întrucât America este Ţara Imigranţilor şi nu există ţară de pe glob să nu aibă imigranţi în America, să nu fie interesată de ce se întâmplă acolo. Numai românii, nu!

*

O succintă rememorare a confruntării, ne revelează azi adevăruri importante. Teribil ce mi-a scris echipa „Hillary for America” în chiar ziua ultimei dezbateri televizate:

„For the last time tonight, Hillary will show Trump what it means to be «presidential» / Pentru ultima dată în seara asta, Hillary  îi va arăta lui Trump ce înseamnă să fii «prezidențiabil»”. Echipa Trump-Pence mi-a scris: „Grid, The final Presidential Debate is tonight. You have a chance to join Donald J. Trump in changing history. / Grid, dezbaterea prezidenţială finală este în seara asta. Ai o șansă de a te alătura lui Donald J. Trump, în schimbarea istoriei”. Sloganul lor a fost: „Make America Great Again / Fă America din nou mare!”

Trump a fost mereu sigur de victorie. În ultimele sale mesaje, se prezintă furibund că e numai pe val, extrem de optimist, avea o agitaţie tipică învingătorului. Dimpotrivă, Hillary a fost mai precaută, mai realistă. Ea ne-a scris cu o zi înainte de alegeri: „I’ve got to be honest with you: We might win. We also might lose./ Am să fiu cinstită cu tine: Am putea câştiga. De asemenea, am putea pierde”.

În timp ce Trump ne scria: „We’re SURGING ahead in thise final days of the campaign. This is a moment of incredible opportunity for our country. / Suntem înainte pe val în aceste zile de final ale campaniei. Acesta este un moment de o oportunitate incredibilă pentru ţara noastră”.

Şi la fiecare mesaj, şi o echipă, şi cealaltă, cereau bani! Fiindcă, în esenţă, rostul acestor mesaje era de a colecta bani de la simpatizanţi. Iar modalităţile de captare erau foarte ingenioase, cum vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*