Un sondaj cât un… trăznet!

Sondajul a căzut ca un trăznet pe capul clasei politice și i-a luat prin surprindere pe liberali. Nicuşor Dan, preşedintele USR, a prezentat rezultatele sondajului Kantar-TNS, realizat la comanda Uniunii Salvaţi România. Cercetarea sociologică arată o situaţia de-a dreptul incredibilă și neverosimilă faţă de ce se ştia până acum din sondajele altor formaţiuni politice. USR ar fi ajuns la 19 la sută, faţă de 18 la sută cât ar avea PNL. Liderii USR sunt în culmea fericirii datorită sondajului pe care l-a comandat. Deși diferența din sondaj e de doar unu la sută sub marja de eroare de trei la sută, partidul lui Nicușor Dan se consideră „a doua forță politică a țării”.

Nu cred că sondajul reprezintă o realitate electorală concretă, dar arată o tendință în creștere a USR pe spinarea electoratului PNL. Un partid tradițional și istoric al PNL considerat unul dintre cele mai mari din ultimii 20 de ani a făcut greșeli impardonabile. În primul rând, PNL nu are un lider puternic și credibil. Într-o țară patriarhală și conservator ortodoxă să vi cu un lider slab, nepregătit intelectual și politic ca Alina Gorghiu e sinucidere electorală sigură. Pentru români, Gorhiu pare o „fetișcană” care s-a făcut de râs în sceneta cu copilul singur acasă, care i-a transmis un „Pa” simbolic, preconizând dezastrul de la urne pe 11 decembrie. Partidul Brătienilor trebuia să aibă un lider puternic, nu o marionetă impusă de Iohannis pentru a face de fapt jocurile partidului sistemului și serviciilor de „salubrizare”: USR. O altă greșeală a PNL a fost că nu a știut să negocieze cu premierul Dacian Cioloș. PNL și-a lipit imaginea și sigla de un potențial viitor premier care nu candidează pe nicio listă, lucru care nu e credibil și nici democratic.

Un om politic dacă vrea puterea trebuie să intre în arena electorală nu să fie susținut ca o fată mare de un partid istoric. PNL trebuia să-l oblige pe Cioloș să candideze pe listele sale ca să nu paraziteze un partid concurent USR pe spezele propriului electorat. Prin asumarea candidaturii lui Cioloș pe listele PNL, premierul nu putea să mai facă cu ochiul și să facă jocurile USR la comanda Bruxellului. Pentru români combinația funcționarului bine plătit de Bruxelles, Julien Cioloș cu PNL pare neproductivă electoral, lucru de care profită USR care își crește puterea în sondaje luând pe principiul vaselor comunicante voturile din bazinul electoral liberal. Se observă că PNL scade în sondaje, dar procentele nu pleacă la PSD sau PRU, ci la USR, partidul sistemului corporatist care vrea să pună mâna pe putere în beneficiul „sponsorilor” din multinaționale și ambasade.

După cum se poate observa USR nu e un partid coerent cu o ideologie proprie, ci o federație de interese finanțate de multinaționale și sprijinită de ambasade, al cărui scop e preluarea puterii totale în România pentru a se pune în aplicare agenda Bruxellului și comisiei europene și a unor fundații transnaționale. Chiar Nicușor Dan spunea în presă că după alegeri USR se va dezmembra datorită faptului că sunt o adunare de cetățeni de la stânga la dreapta uniți se pare doar de un țel comun: lupta împotriva familiei tradiționale și a bisericii, precum și întărirea rolului de decizie a corporațiilor străine în țara noastră. De altfel dacă urmărești discursul împănat cu elemente de mânie „proletară” al liderilor USR și interviurile unor candidați prin presă se observă că absolut toți vorbesc doar de cum să bage oamenii în pușcărie, cu conexiuni ideologice ce îmi amintesc de Rusia bolșevică din noiembrie 1917. PNL a greșit tactic că a lăsat discursul justițiar împotriva corupției pe seama USR deoarece a pierdut voturile unor numeroși electori care văd lupta electorală și politică pe setea de a băga adversarii la pușcărie. USR nu pare în spațiul public să aibă program economic și reformator ci doar justițiar, cum să intre corupții sau adversarii politici la pușcărie, lucru care întotdeauna prinde la publicul românesc.

Să nu uităm că Traian Băsescu a venit la putere în 2004 cu sloganul „Arde-i pe corupți”, desi acesta după aceea s-a pleoștit în pantofii d-nei Elena Udrea. Monica Macovei a câștigat la trecutele alegeri voturi doar cu discursul negativ de a trimite cât mai mulți politicieni corupți la pușcărie. Nu trebuie să citești tratate sofisticate de sociologie contemporană modernă, ci doar „Prelegerile de filosofia istoriei” ale lui Hegel de la 1800, ca să îți dai seama că partidul care militează pe discursul justițiar, revanșard și care îndeamnă să fie băgați politicienii la pușcărie întotdeauna are succes la un electorat frustrat și sărăcit. USR știe lucru acesta și câștigă puncte electorale în dauna PNL. Tot de la Hegel aflăm că cei care vin la putere pe discursul justițiar, acela cu băgatul oamenilor la pușcărie ca pe vremea lui Lenin, în general devin și mai corupți și mai despotici, când sunt la ciolan. După arestarea șefei AEP, stăpâna softului victoriei lui Băsescu din 2009, Klaus Iohannis poate dormi liniștit, noua securitate lucrează pentru români, în sondaje „partidul meu” e a doua forță politică, iar după 11 decembrie va deveni cheia guvernării regimului „ateo-tehnocrat”, cu un premier numit, care nu a candidat și plătit direct de la Bruxelles și Banca Mondială. PNL a rămas cu imaginea de partid care a fost la putere fără să se reformeze, fapt speculat de USR, care se folosește de tinerii neo-marxiști „frumoși și liberi”  pentru interesele altora.În noul context,  românii vor rămâne tot mai săraci, România tot mai colonie, iar PNL scos din gușa „jocurilor de putere” la prima mână. Țara va fi condusă prin mandatari, iar Fukuyama nu mai trebuia să scrie „sfârșitul istoriei”, ci „sfârșitul democrației”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*