Corul de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române s-a întors de la Veneția cu două medalii de aur și una de argint!

Corul de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, condus de lect. univ. dr. Luminița Guțanu Stoian, dirijorul principal, sub coordonarea directorului Jean Lupu, a participat, în perioada 6 -11 iulie 2016 la Festivalul și Concursul Coral Internațional „Claudio Monteverdi” din Vene­ția, Italia. La această ediție au participat formații corale din țări precum Polonia, Slovacia, Turcia, Indonezia și România. „Corul «Symbol» a concurat la categoriile «Coruri de copii și tineret» și «Coruri de muzică sacră», obținând la ambele medalia de aur. Fiind selecționat de juriu să concureze și pentru Marele Premiu, Corul «Symbol» a obți­nut medalia de argint, Grand Prix-ul fiind obținut de corul din Indonezia. Pentru noi urmează o binemeritată vacanță de o săptămână, la Covasna, urmând să ne reluăm repetițiile în septembrie. Cu această ocazie anunțăm de pe acum că în ziua de 17 septembrie vom avea o nouă sesiune de recrutări”, ne-a declarat arhid. Jean Lupu, directorul acestui cor.

Corul „Symbol”, pe lângă premiile obținute la Viena, Chișinău, Noyon (Franța), Bydgoszcz (Polonia), Pomorie (Bulgaria), Varna (Bulgaria), a fost premiat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și de Asociația Națională Corală. Merită a fi consemnată și nominalizarea corului „Symbol” de două ori la rând (2001 și 2002) la Premiile Industriei Muzicale Românești pentru primele sale două CD-uri, alături de mari artiști profesioniști. Corul de copii și tineret Symbol” a reprezentat anul trecut România la Concursul internațional coral de muzică sacră de la Preveza, din Grecia, în perioada 5 – 7 iulie 2015, și a câştigat la cele două categorii de concurs la care a fost selectat, primind două medalii de aur.

Care este istoria acestui cor minunat? La 18 septembrie 1990, profesorul Jean Lupu, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, a hotărât înființarea unui cor. Gândindu-se că acesta va deveni un simbol al coralelor religioase de copii, l-a numit  – cum nu se putea mai bine – Corul „Symbol”. Este primul cor de copii înființat ca asociație după evenimentele din decembrie 1989, care s-a ridicat cu ambiție și care a reușit să rămână la un nivel apreciabil. Primul concert de colinde al acestui cor a fost susţinut la Ateneul Român în data de 16 decembrie 1990. Obiectivele declarate ale corului au fost întotdeauna a populariza, cu predilecţie, creaţia muzicală naţională, laică şi religioasă, precum şi a contribui la înălţarea spirituală a auditoriului şi la retuşarea imaginii despre copiii României. Noi nu putem decât să  dorim succes celor ce coordonează acest cor și coriștilor talentați, iar părinților să le spunem că pot să îndrume pașii copiilor lor către acest cor, care s-a dovedit în timp a fi o mare familie română ce cunoaște drumul necesar spre a urca cu onoare și demnitate treptele podiumului către titlul suprem: medalia de aur. Sincere felicitări! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*