
De câtva timp, presa scrisă și video a prezentat cazul unui călugăr mehedințean, care a impresionat profund pe cei care au luat cunoștință de el, acesta fiind asemănat, prin viața, activitatea, darurile neobișnuite de care se învrednicise, cât și prin opera sa, cu Părintele Arsenie Boca. Este vorba de ieromonahul Nil Dorobanțu.
S-a născut în 1920 în satul Crainici, județul Mehedinți. Și-a făcut studiile primare în satul natal. E posibil ca să fi frecventat câțiva ani de școală medie la Tr. Severin. Având un unchi general în armată, i s-a acceptat să-și continue studiile la Curtea Regala, unde îl cunoaște pe Regele Mihai I al României. În 1940 se înrolează în armată, sub oblăduirea unchiului său și ajunge în scurt timp sublocotenent la Vânătorii de munte. Nu-și abandonează studiile și, până în 1947, în ciuda situației politice a vremii, în ciuda greutăților războiului, a absolvit Facultatea de Drept, și a obținut licențe în Filosofie și Litere, urmând totodată și Doctoratul în Teologie. Deși avea o perspectivă promițătoare în viața civilă, grație studiilor sale absolvite cu brio, a intrat în monahism la Mânăstirea Cernica cu numele de Nechifor.
În 1952, este transferat la Mânăstirea Sihăstria, cu numele Nil. Cei ce-l cunoșteau, îl numeau ,,Zănatec”, datorită smereniei sale excesive, rugăciunilor îndelungate și postului foarte riguros, pe care le practica. Ulterior, a devenit stareț și duhovnic la mânăstirile Tarnița, Bogdana, Nechit sau Varatec (Neamț). Datorită vieții sale foarte evlavioase, a intrat în vizorul securității ca ,,mistic” și i s-a deschis dosar de urmărire. În arhiva CNSAS-ului dosarele Părintelui Nil sunt foarte voluminoase. La 3 ianuarie 1956, părintele Nil este arestat. Trece prin ,,purgatoriul” închisorilor comuniste, iar în 24 aprilie este lăsat în libertate, fiind achitat.
Cu toate acestea, în luna noiembrie a aceluiași an, este caterisit, ca și Părintele Arsenie Boca, căruia Securitatea avea să-i interzică în 1959 să mai predice. În 1957 Părintele Nil se retrage în satul natal, Crainici, unde a trăit în asceză severă până pe 27 martie 1977, când s-a stins din viață. Era numit ,,Sfântul desculț” din cauza simplității în care trăia. Avea mare putere în rugăciunile sale. Cei ce l-au cunoscut personal spun despre el că avea capacitatea de a pluti(a levita), de a dispărea dintr-un loc și a apare într-altul, de a trece peste ape, de a vindeca bolnavi. În ciuda faptului că era urmărit și nu avea voie să slujească în biserică, oficia slujbe, spovedea și împărtășea prin sate, pe câmp, prin case. S-au descoperit ulterior manuscrise ale părintelui Nil, care însumează peste 9.000 pagini de teologie. Câțiva preoți și teologi din părțile Moldovei se ocupă de descifrarea, transcrierea și editarea acestor manuscrise. A fost înmormântat în satul natal, dar, după o oarecare vreme, a fost deschis mormântul și, spre uimirea tuturor, sicriul era gol. Câtă vreme mai sunt în viață oameni care l-au cunoscut, ar trebui strânse cât mai multe mărturii despre viața și activitatea acestui ales al lui Dumnezeu. Nu este exclus ca într-o bună zi să fie un al doilea Arsenie Boca…
Lasă un răspuns