Am participat deunăzi la cea mai originală lansare de carte din câte se pot imagina: la Bethesda Terrace, un faimos loc de agrement din Central Park, lângă un lac, ca o sală de bal imperial, cu coloane de marmură și placat cu imagini romantice, într-o atmosferă divină, cu adevăat o expolozie de viață a naturii ieșite dintr-o prea lungă iarnă, parcă și parcul a vrut să participe la această lansare a cărții lui Frederick Law Olmsted, „Writings on Landscape, Culture, and Society”, editată de celebra editură Library of America, organizatoarea evenimentului.
De ce s-a lansat o carte în mijlocul acestui parc, la terasa construită o dată cu cel mai mare parc al New York-ului și al orașelor lumii? Pentru simplu motiv că Frederick Law Olmsted (1822-1903) este creatorul acestui parc, iar Terasa Bethesda a fost construită atunci, în 1862. Construcția parcului a început în 1858. Olmsted este cel mai renumit arhitect peisagist (“„andscape architect”) din America. El este considerat părintele arhitecturii peisagistice, fiind artizanul a numeroase parcuri americane, intrate în legendă, considerate standarde ale genului, foarte frecventate și azi, precum Central Park din Manhattan, Prospect Park din Brooklyn, Elm Park din Worcester, rezervația Niagara Falls, sistemul de parcuri Emerald Necklace din Boston, parcuri din Chicago, Washington, North Carolina și multe, multe altele.
Nu o dată am pomenit numele lui ori de câte ori am scris despre parcurile din Boston sau mai ales despre Central Park, dar acum, prin această carte, am secretul existenței acestui om deosebit, înzestrat cu o putere dumnzeiască, fiindcă el a avut ideea să opună parcul, protecția mediului, agresiunii urbane. Parcul reprezintă ideea de natură, este sălbăticia naturii domesticită, aflată sub ochiul disciplinat al omului, cel care introduce echilibrul și frumusețea, care valorifică tot ceea ce este mai de preț în natură.
De altfel, arhitectura peisageră se reflectă foarte pregnant în istoria artei, în special pictorii italieni, francezi și englezi realizând tablouri care conservă aceste realizări ale peisagiștilor. Indiscutabil, peisagiștii sunt și artiști, fiindcă ei oferă soluții estetice competitive pentru spațiile verzi ale drumurilor, grădinilor și parcurilor orașelor, estetica fiind în strânsă legătură cu istoria solului, hidrologia, topografia, geografia sau sivicultura, urmărind îndeaproape efectul energetic și protecția mediului.
Și Bucureștiul a cunoscut binefacerea unor astfel de artiști peisagiști, precumgrădinarul peisagist Wilhelm Mayer, director al Grădinilor Imperiale din Viena, care a creat parcul Cișmigiu în timpul domniei lui Bibescu Vodă, în 1847. Semnificativ este faptul că Olmsted i-a cunoscut pe toți peisagiștii europeni la ei acasă, în Germania, Franța, Italia sau Anglia. Senzaționalul destin al acesti om l-a dus pe tot pămnântul, a cunoscut toate parcurile vestite din lume, în special din Franța, Germania, Anglia, dar și din alte țări. A învățat de pretudndeni. Și a scris cărți să-i învețe și pe alții. A întocmit hărți, pe care le vedem în cartea dedicată lui de ed. Library of America, plină de ilustrații, de hărți, de fotografii, de lucrurile fundamentale pentru cunoașterea lui Olmsted, cum este prețioasa sa corespondență.
Cartea dedicată lui Olmsted, avându-l ca editor pe Charles E. Beveridge, prezent la lansare cu un cuvânt pilduitor, cuprinde corespondența lui Olmsted cu marile personalități ale timpului, precum Abraham Lincoln, prezentări și studii ale unor parcuri celebre ale lumii, pe care le-a vizitat, toate in actu, adică orice scrisoare către o personalitate este însoțită și de un studiu, de un referat sau o analiză, de propuneri concrete. Este o mare lecție de felul cum ideile se îmbină cu practica. Stilul este savant, deloc protocolar, foarte la obiect, cu exemple și detalii, precum graficile științifice și hărțile necesare. Cartea este o ediție de lux, cu peste 800 de pagini, index, bibliografie, cronologie, note, un adevărat documnt pentru edilii de azi și de mâine, care vor să facă orașele în care trăiesc mai vii, mai frumoase.
Lasă un răspuns