NOAPTEA MINȚII – MTS: fără imnul național al României la competițiile sportive interne

Reacție stupefiantă a Ministerului Tineretului și Sportului după incidentele de la Sfântu Gheorghe când echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu a stat drepți când galeria a cântat imnul ținutului secuiesc.

Meciul, care a avut loc în data de 5 ianuarie a.c., contând pentru etapa a 17-a din cadrul Ligii Naționale de Baschet Feminin, a fost un nou prilej ca galeria echipei locale să se manifeste șovin la adresa echipei oaspete, și implicit a antrenorului și a galeriei. Înainte de începerea partidei, după intonarea imnului de stat al României, organizatorii, alături de cei 1.500 de suporteri au trecut la ascultarea imnului ținutului Secuiesc. Pentru că sportivele clujence și-au continuat încălzirea la îndemnul antrenorului Dragan Petricevic, pe întreaga desfășurare a partidei, au fost înjurate și huiduite de cei prezenți în sală.

Antrenorul Univeristății Cluj, Dragan Petricevic, a avut o atitudine foarte demnă în acest caz. În regulamentul Federației Române de Baschet este prevăzut ca, înaintea desfășurării partidelor oficiale, să fie intonat imnul de stat al României. Un lucru firesc și normal, dar în Secuime s-a încetățenit ca echipele venite în deplasare să fie obligate să stea în poziție de drepți și să asculte și imnul ținutului Secuiesc.

Care este reacția ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, după acest nou episod șovin în care maghiarii i-au huiduit pe români la Sfântu Gheorghe? A blamat Lipă atitudinea suporterilor maghiari de la Sfântu Gheorghe pentru atitudinea lor nesportivă? Nu! A salutat atitudinea demnă a antrenorului Dragan Petricevic? Nici vorbă! Lipă a transmis ieri, 13 ianuarie, o circulară federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)”.

Adică, cu alte cuvinte, ministrul Elisabeta Lipă ne trensmite oficial că ar cam trebui s-o terminăm cu intonarea imnului național la competițiile sportive interne pentru că riscăm să fim amendați.

Care ar putea fi rostul acestei circulare care vorbește dspre intonarea imnului național al României la competițiile internaționale și care vine la o săptămână de la incidentele șovine de la Sfântu Gheorghe? Că doar nu a reclamat nimeni la vreo competiție internațională că nu s-a intonal imnul național al României. Rostul acestei adrese oficiale a ministerului nu poate fi decât acela de a sublinia că imnul de stat al României se intonează la competițiile sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România. Deci legea nu ar face referire și la competițiile sportive interne, motiv pentru care ministrul Lipă ne transmite oficial s-o terminăm cu imnul național la competițiile interne. Și uite așa nu-i mai supărăm nici pe micuții extremiști maghiari de la Sfântu Gheorghe, nevoiți să îndure intonarea imnului național al României la competițiile sportive interne.

Stupiditatea și ridicolul acestei circulare a fost remarcat și de către Emil Hossu-Longin, comentator sportiv la TVR. „În urma scandalului cu imnul „ținutului secuiesc” de la Sf. Gheorghe ce face Ministrul Tineretului şi Sportului? Avertizează Federațiile că n-au voie să pună imnul național la competițiile interne!!!! Vă dați seama? Dacă se aude imnul României la un meci de baschet din Liga Națională gazdele sunt pasibile de amendă!”, a comentat Emil Hossu-Longin după ce a dat publicității documentul MTS.

Lasă un răspuns