În Brașov, antreprenorii români au trecut de la produsele Nivea, la cele Mebra și au succes

Ne amintim cu nostalgie de produsele cosmetice din gama „Nivea”, fabricate la Brașov, în România, până în 1990. Apoi au apărut pe piață produsele postrevoluționare, tip „Norvea”, urmate de cele „Colgate – Palmoliv”. La mijlocul anilor ’90, din inițiativa unor antreprenori români, din firma „Colgate-Palmolive Braşov” se desprindea o fabrică. Acea fabrică, după ce s-a „întremat” puțin, a ieșit la export pe pieţe din Asia de Sud-Est şi în Marea Britanie, cu folos. 

Compania Mebra” din Braşov este controlată de şapte antreprenori români și este un business care îşi are rădă­cinile în fosta fa­brică „Nivea”, devenită fabrica de pastă de dinţi şi pan­sa­mente „Norvea Bra­şov”. De anul trecut a ieşit la export pe pieţe din Asia de Sud-Est, Marea Britanie şi Slovacia, după ce vânzările de pe piaţa locală au crescut în ultimii ani cu rate anuale de peste 5%. În present, în România, „Mebra” este lider pe piaţa pansamentelor de tip leucoplast, cu o cotă de piaţă de zece la sută, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor. Povestea producţiei de pastă de dinţi şi pansamente de tip leucoplast a început la Braşov în urmă cu peste 90 de ani, iar după revoluţie a cunoscut două „episoade“ cu final diferit. Partea de business preluată de gigantul și cunoscutul „Colgate-Palmolive” în 1992 a dispărut complet, în timp ce producţia continuată de un grup de antreprenori – S.C. Mebra S.R.L. – s-a luptat cu criza și greutățile din piață, dar a reuşit să rămână în echilibru și să se și dezvolte.

Istoria acestei fabrici brașovene se trage din anul 1925, când între firmele germane care funcţionau în România interbelică este înregistrată şi „Beiersdorf & CO S.A.R.” ca producătoare de paste de dinţi şi diferite leucoplaste, având ca bază emplastru de cauciuc alb. Continuatoare a producţiei după naţionalizare este „I.I. Nivea orașul Stalin”, având unităţile de producţie în Braşov, pe Str. Karl Marx, Nr.47. În anul 1972, fiind unic producător de leucoplaste, cerinţele pieţei impun o dezvoltare a capacităţilor de producţie. Pentru a realiza aceasta, „I.P.C. Nivea Brașov” îşi transferă fabricaţia de leucoplaste la secţia ce o deţine în apropierea Brașovului, în localitatea Bod, Str. Ariujdului Nr.92. Urmează o perioadă de modernizare a tehnologiei de fabricaţie, achiziţionarea unor utilaje noi şi performante din import între anii 1976-1978.

După anul 1990, „I.P.C. Nivea” îşi schimbă denumirea în „S.C. Norvea S.A”, păstrând profilul producţiei. În anul 1992, „S.C. Norvea S.A.” participă la formarea uneia dintre primele societăţi mixte cu „Colgate Palmolive”, sub denumirea de „S.C. Colgate Palmolive România S.R.L.” În anul 1994 se înfiinţează „S.C. Mebra S.R.L. Brașov”, firmă cu capital integral privat, având ca obiect de activitate continuarea producţiei de leucoplaste, medicamente, chimico-casnice şi cosmetice la unitatea din Bod. Aceasta unitate de producţie a fost preluată integral, cu spaţiile de producţie, tehnologia de fabricaţie, personalul muncitor cât şi cel de specialitate de către „S.C. Mebra S.R.L. Brașov” de la „S.C. Colgate Palmolive România S.R.L.” După anul 1998 şi până în prezent, „S.C. Mebra S.R.L.” desfăşoară un amplu program de modernizare a spaţiilor de producţie, a fluxurilor tehnologice şi a condiţiilor de mediu în conformitate cu regulile de bună practică de fabricaţie a produselor.

Sediul firmei şi depozitul de produse finite se găsesc în Braşov. Portofoliul de produse al firmei a fost îmbogățit și cuprinde produsele consacrate pe piaţă și bine cunoscute deja de consumatori, dar şi produse şi game noi, realizate la o foarte bună calitate şi la preţuri accesibile, care vor să convingă în continuare pe oricine că există o preocupare permanentă pentru satisfacerea cerinţelor consumatorilor. Principalul brand, care se bucură de aprecierea unanimă a clienţilor este „Oximed”, asociat cu calităţile medicamentului sub formă de spray folosit împotriva arsurilor şi altor afecţiuni dermatologice. Brandul „Medplast” este cel mai cunoscut pe piaţa românească, în domeniul leucoplastelor – pansamente şi benzi adezive (dispozitive medicale). Gamele de produse dermato-cosmetice „Tonifor”, „Eritroacnol”, „Mebra”, „Medara” se îmbogăţesc cu noi produse pentru ingrijirea corpului şi tenului, urmând tendinţele existente pe piaţă în acest domeniu. Pudrele fabricate aici sunt apreciate la superlativ de către clienţi. Deoarece grija permanentă a acestei firme o constituie satisfacerea clienţilor, toate produsele de mai sus sunt testate dermatologic şi din punct de vedere al toleranţei cutanate. O categorie specială de produse o constituie gama „Medband” de benzi adezive folosite în industrie.

S.C. Mebra S.R.L.” Braşov, cu sediul în str. Călugăreni nr. 7 este o societate privată înfiinţată în 1994, având ca obiect de activitate producţia de medicamente (Oximed Spray), cosmetice, antiacneice, pudre, produse pentru îngrijirea părului, tenului și mâinilor, tonice şi relaxante, îngrijire picioare, parafarmaceutice (Mebra – gel pentru Ecografii, Medplast cu rivanol, Medplast role, etc.). Toate produsele pot fi vizualizate pe site-ul firmei www.mebra.ro cu detalii pentru fiecare produs. Producţia se realizează în sistem ISO 9001 si ISO 14 001. Iată cum, la fel ca și în cazul tractorului brașovean reînviat în orașul Băicoi și exportat în Egipt, și produsele tip „Nivea” de altă dată, cu o gamă mult îmbogățită, ia drumul exportului și oferă locuri de muncă românilor. „S.C. Mebra S.R.L.” Braşov „crește” pe vechi fundamente și experiențe, prinzând rădăcini adânci și dovedind competență și valoare românească, la toate nivelurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*