Despre extremismul maghiar din România ce ne puteți spune, domnule George Maior?

Fostul director al Serviciului Român de Informații, George Maior, proaspăt ambasador al României la Washinghton (în ciuda opiniei românilor din SUA) a participat zilele trecute la dezbaterea intitulată „Extremism, antisemitism, nationalism – pericolele contemporane ale Europei“, organizată de New Strategy Center, împreună cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.

Maior le-a vorbit celor prezenți despre extremismul din Europa și din România și despre antisemitism. La această ”masa rotundă”, la care s-au deplâns extremismul și ultranaționalismul românilor, a participat și Duane C. Butcher, reprezentant al ambasadei SUA la București (mic detaliu fără importanță: dezbaterea a avut loc în timp ce România este condusă de un președinte etnic sas și de confesiune luteran, votat de românii majoritari ortodocși).

Evident, toată aprecierea pentru implicarea domnului George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații, proaspăt diplomat, în combaterea extremismului și naționalismului românesc. Naționaliștii, extremiștii, legionarii și anti-semiții români sunt, bănuiesc, un real pericol la adresa evreilor din România și nu numai. Este așadar nevoie de intervenția celor care se pricep la subiect. Iar fostul director al SRI se pricepe pentru că a avut, nu-i așa, acces la informații mai mult decât am avut eu, spre exemplu.

Pentru că nu l-am auzit niciodată pe fostul director al SRI să vorbească public despre extremismul maghiar din România, și chiar din Ungaria (poate că nici măcar nu există și sunt eu în eroare de atâția ani) și implicațiile sale în securitatea națională a României în contextul evenimentelor din Ucraina, îmi permit să-i adresez public acestuia o invitație să ne vorbrească și despre pericolul extremismului maghiar la adresa integrității teritoriale a României.

Dacă dorește să ne arate că este un diplomat de bună credință, îl invit pe domnul George Maior să se alăture participanților la dezbateriale celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară Izvoru Mureșului, care va avea loc anul acesta în perioada 10-16 august. Dezbaterile sunt libere, la fel ca și participarea.

Dacă tot vorbim de extremism, cred că ar fi o dovadă de bună credință să-i analizăm pe toți cei implicați. Sau facem analize care interesează doar un anumit grup pe baza unor informații obținute în timpul exercitării unei funcții publice?

4 răspunsuri la “Despre extremismul maghiar din România ce ne puteți spune, domnule George Maior?”

 1. george mayor nu este roman,este din neamul cel de care amintea Petre Tutea Acest neam si-a inventat singur o platosa,de aparare,cu dinti;cand reprezentantii lui vorbesc de antisemitism,platosa sare singura si musca.

 2. Corecte observaţiile domnului Dan Tanasă! Cum interesant ar fi fost să se fi vorbit la dezbaterea din SUA inclusiv despre aberanta lege recentă antilegionară, deşi comunismul a fost condamnat numai la nivelul unei declaraţii sforăitoare, nu prin vreo lege intitulată ad-hoc. E limpede că se vrea reeditarea stalinismului trumfător, cu zel instalat de părinţii foarte democraţilor Tismineţki-Tismăneanu, Patapievici, cel cu numele de împrumut Alexandru Florian etc. etc.

 3. George Petrovai spune:

  Naţionalismul românesc în cădere liberă încă este văzut ca un pericol pentru Europa? Păi el, şi altele din acelaşi aluat, sunt copiii de ţâţă în comparaţie cu (deocamdată somnolentul) ultranaţionalism german şi francez, de pildă. Ce să mai vorbim de ultranaţionalismul sfidător al americanilor!.
  Extremism şi antisemitism în Europa? Atunci cum se explică faptul că Europa occidentală este plină ochi de negri, mulatri, arabi şi turci, încât marile oraşe apusene sunt pur şi simplu controlate de aceştia: au apărut în interiorul lor întinse zone interzise pentru localnici, unde poliţiştii se aventurează doar înarmaţi şi în tanchete.
  Mai departe, conotaţia termenului antisemitism se referă doar la ura nutrită de tot mai mulţi faţă de agresivitatea evreiască („Antisemitismul, era de părere Petre Ţuţea, este creaţia evreilor!”), ori îi vizează şi pe musulmanii în expansiune? Căci a vorbi de antisemitism în acest nou context mult lărgit, este curată nerozie. Dimpotrivă, europenii get-beget trebuie să se gândească foarte serios să-şi ia măsuri de apărare împotriva expansiunii şi agresiunii turco-arabe. Iar românii, la rândul lor trebuie să aibă mare grijă cu ridicarea megageamiei în Bucureşti şi cu pericolul aferent la care se expun.
  Vasăzică, o mare aflare în treabă tot acest fâs numită dezbatere, cu un naţionalism european somnolent, respectiv cu un extremism şi un antisemitism a rebours.

 4. mosu spune:

  Cereti prea mult-vuvuzeaua asta se refuleaza numai la comanda.Am inteles ca provine din familie ungureasca.Nu ca ar fi o problema,dar macar de fatada sa se arate ca tine cat de cat la onoarea tarii .

Lasă un răspuns