Despre extremismul maghiar din România ce ne puteți spune, domnule George Maior?

Fostul director al Serviciului Român de Informații, George Maior, proaspăt ambasador al României la Washinghton (în ciuda opiniei românilor din SUA) a participat zilele trecute la dezbaterea intitulată „Extremism, antisemitism, nationalism – pericolele contemporane ale Europei“, organizată de New Strategy Center, împreună cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“.

Maior le-a vorbit celor prezenți despre extremismul din Europa și din România și despre antisemitism. La această ”masa rotundă”, la care s-au deplâns extremismul și ultranaționalismul românilor, a participat și Duane C. Butcher, reprezentant al ambasadei SUA la București (mic detaliu fără importanță: dezbaterea a avut loc în timp ce România este condusă de un președinte etnic sas și de confesiune luteran, votat de românii majoritari ortodocși).

Evident, toată aprecierea pentru implicarea domnului George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații, proaspăt diplomat, în combaterea extremismului și naționalismului românesc. Naționaliștii, extremiștii, legionarii și anti-semiții români sunt, bănuiesc, un real pericol la adresa evreilor din România și nu numai. Este așadar nevoie de intervenția celor care se pricep la subiect. Iar fostul director al SRI se pricepe pentru că a avut, nu-i așa, acces la informații mai mult decât am avut eu, spre exemplu.

Pentru că nu l-am auzit niciodată pe fostul director al SRI să vorbească public despre extremismul maghiar din România, și chiar din Ungaria (poate că nici măcar nu există și sunt eu în eroare de atâția ani) și implicațiile sale în securitatea națională a României în contextul evenimentelor din Ucraina, îmi permit să-i adresez public acestuia o invitație să ne vorbrească și despre pericolul extremismului maghiar la adresa integrității teritoriale a României.

Dacă dorește să ne arate că este un diplomat de bună credință, îl invit pe domnul George Maior să se alăture participanților la dezbateriale celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară Izvoru Mureșului, care va avea loc anul acesta în perioada 10-16 august. Dezbaterile sunt libere, la fel ca și participarea.

Dacă tot vorbim de extremism, cred că ar fi o dovadă de bună credință să-i analizăm pe toți cei implicați. Sau facem analize care interesează doar un anumit grup pe baza unor informații obținute în timpul exercitării unei funcții publice?

4 Responses to Despre extremismul maghiar din România ce ne puteți spune, domnule George Maior?

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *