Viaţa la „Înalta Curte”…

Adriana Săftoiu publică o carte în care descrie viaţă de la „Înalta Curte” din primii doi ani ai primului mandat al preşedintelui Traian Băsescu. Fosta consilieră a dat lovitura. Genul literar, foarte gustat, de altfel, a dispărut în ultimul timp. Locul sau a fost luat de pseudo-jurnale personale de pe bloguri, facebook şi alte reţele de socializare. Dar cartea rămâne carte.

Informaţiile venind din interior, legendele se transformă în fapte. Se bănuia că între preşedinte şi Elena Udrea există o relaţie. Adriana Săftoiu descrie o scenă care întăreşte convingerea că între cei doi era o idilă. Despre Elena Udrea se ştia că are o mare influenţă asupra preşedintelui. Adriana Săftoiu o confirmă. Modul în care înţelegea că trebuie să exercite puterea il situează pe Traian Băsescu în rândul politicienilor cu tendinţe dictatoriale. În alte vremuri de mult apuse am fi avut în el un dictator la fel de feroce că Nicolae Ceausescu, iar Elena Udrea nu ar fi fost mai onestă decât Elena Ceauşescu. Mai rău decât atât nu se poate. Această carte, fără să facă dezvăluiri senzaţionale, are meritul de a-l plasa istoric pe preşedintele Băsescu printre personajele instabile psihic, irascibile, ca pe un parvenit care odată ajuns pe funcţie a uitat de prieteni. Povesteşte Adriana Săftoiu că nu-i plăcea să i se mai spună pe nume. Foştii prieteni care aveau proastă inspiraţie să-i zică „Traiane” erau îndepărtaţi sau chiar aspru pedepsiţi. De aici până la paranoia puterii este mai puţin de un pas. Sunt destule elemente în cartea fostei consiliere prezidenţiale care conduc la ideea că în Palatul Cotroceni mirosea a dictatură şi că s-a instalat paranoia puterii. Pe Horia Român Patapievici s-a supărat pentru că acesta a îndrăznit să se prezinte în faţa sa, la „Înalta Curte”, fără cravată. Nu e uşor să lucrezi sub comandă lui Traian Băsescu. Despărţiri pe motivul „nepotrivirii de stil”, cum a numit-o Andrei Pleşu, a trăit-o şi acesta, dar şi Renate Weber, europarlamentar în prezent şi care au mai fost.

Părăsit de consilieri rând pe rând, Traian Băsescu este fixat în istorie de unul dintre oamenii care i-au fost apropiaţi, drept setos de putere, gata oricând să-şi sacrifice cei mai loiali colaboratori. Oricărui politician i se poate întâmpla să fie descris de vreun consilier sau colaborator aşa cum este. Omul care a ocupat cea mai înalta funcţie în stat a fost dezbrăcat de secretele cele mai adânci. Adriana Săftoiu deschide o cale pe care este posibil să o urmeze şi alţi amatori de dezvăluiri. Succesul cărţii este indiscutabil. Dovadă că Traian Băsescu a rămas în continuare un personaj fascinant. Lumea este intresata de el, vrea să ştie cum a fost cu adevărat. Însă dacă nu ar fi fost insinuată idila cu Elena Udrea cartea ar fi fost mai puţin interesantă. Dar aşa se scrie istoria, intrând în budoarele politicienilor. Sub astfel de lideri, îmbătaţi de putere, acolo unde nu există control democratic şi mai ales mecanisme interne pentru a-i înlătura, deseori nu se prea poate face nimic. Morala acestei carti este că la orice capăt de drum trebuie să ne ferim să lăsăm puterea şi succesul să ni se urce la cap. Cartea Adrianei Săftoiu, apărută într-un moment în care Traian Băsescu pare încolţit, va potenţa atacurile necenzurate ale acestuia. Rămâne de văzut ce va spune Traian Băsescu despre Adriana Săftoiu…

3 Responses to Viaţa la „Înalta Curte”…

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *