Ziua Românilor de Pretutindeni

În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susţinut de încă 42 de colegi deputaţi şi senatori, care iată în urmă votului dat pe 22 aprilie 2015 în Camera Deputaţilor, a fost votat de către 299 din deputaţii prezenţi.

Modificarea adusă de această iniţiativa legislativă, prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultima duminică a lunii mai.

Redau mai jos din expunerea de motive partea referitoare la argumentele aduse în Parlamentul României în apărarea acestei propuneri:

Totodată, la solicitările repetate ale comunităţilor de români din afară graniţelor statului român, aducem o modificare cu privire la sărbătorirea în fiecare an a Zilei Românilor de Pretutindeni.

Proximitatea sărbătorii naţionale de la 1 decembrie, cât şi faptul că sărbătoarea anului este dublată de o sărbătoare religioasă deosebit de importantă, precum şi de faptul că se celebrează actualmente în timpul Postului Crăciunului, perioadă dedicată mai mult rugăciunii, dorim ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, luna în care sunt incluse mai multe sărbători ale familiei, Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat etc.

Considerăm aşadar perioada de celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni că fiind una propice activităţilor culturale, organizării de spectacole şi alte acţiunii proprii dedicate românilor care au ales să trăiască în afară graniţelor ţării!

Aşadar, dragi români, ne vom bucură de acum înainte în fiecare primăvară de sărbătoarea noastră.

Aurelian Mihai,

deputat Diaspora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*