Apel către studenți

Despre mine puteți afla mai multe de pe site-ul www.ioncoja.ro. Mai important pentru discuția la care vă invit este site-ul www.listanationala.ro. Mă adresez domniilor voastre știind bine că încerc să captez interesul și bună voința celui mai important segment din societatea românească: tineretul studios!  Nu spun nicio noutate afirmând că sunteți deopotrivă componenta socială cea mai interesată ca România să se redreseze. Pe scurt spus, România trebuie să de redreseze prin voi și pentru voi! Prin tineri și pentru tineri!

Trag nădejde ca prin acest prim mesaj să stabilim începutul unui schimb de idei și păreri, senin exprimate, care să se finalizeze cât mai curând printr-un proiect de acțiune politică a tineretului studios, a intelectualității românești responsabile. Am a vă face câteva propuneri pe care le supun atenției și dezbaterii dumneavoastră. Nu mă amăgesc în iluzia că voi obține acordul Dumneavoastră unanim și imediat. Aș fi preferat să fiu invitat să-mi spun părerea despre un proiect elaborat în cercurile studențești, ale tinerilor absolvenți care mai păstrează viu elanul adolescenței creatoare, inovatoare, elan deschizător de orizonturi noi! Capabil să dea viață unor idei generoase și lucide!

Prima problemă pe care o pun în dezbatere este de maximă actualitate politică: anul acesta vom avea alegeri locale și parlamentare. La 10 iunie alegeri locale, alegeri de primari și consilieri în toate comunele și orașele din Țară. În luna noiembrie, alegeri parlamentare. Vă invit, vă rog chiar, pe fiecare dintre dumneavoastră, să-și pună cu toată seriozitatea întrebarea: au acest alegeri vreo legătură cu viitorul dumneavoastră? Cu viitorul fiecăruia și al tuturor deopotrivă? Al fiecărui român? Al Țării și al Neamului?…

Firește, răspunsul teoretic nu poate fi decât unul afirmativ. Dar de la teorie până la fapta concretă, cu urmări vizibile în viața noastră, în istoria noastră, distanța este tare mare! Eu mă adresez domniilor voastre cu speranța că vă pot propune pașii efectivi, concreți, pe care îi aveți de urmat în acest an, decisiv nu numai pentru următorii patru, ci pentru o perioadă chiar mult mai lungă!

Vă supun atenției următoarele premize pentru o discuție viitoare mai amănunțită:

1. Anul electoral 2012 poate și chiar trebuie să fie anul în care să punem capăt declinului în care România a intrat în anul 1990. Sub unele aspecte, deloc neglijabile, acest declin a început cu mult înainte și a continuat după 1990!

2. Nu ducem lipsă de idei și principii, a căror implementare în viața politică și de toate zilele ar fi salvatoare, izbăvitoare! Ducem lipsă de oameni de valoare care să ocupe funcțiile de decizie și de execuție din stat. Și asta nu pentru că printre români nu se găsesc oameni de valoare, ci pentru că oamenii de valoare din România nu iau parte la competiția electorală, la procesul alegerilor, la viața politică.

3. Nu găsim decât foarte puțini oameni de valoare printre candidații cu care partidele politice se prezintă dinaintea electoratului! Partidele politice, cu precădere cele parlamentare, pun candidați din interiorul clientelei politice, adică dintre cei care se fac deja vinovați de starea de dezastru generalizat în care am ajuns! Indivizi care, foarte mulți dintre ei, și-ar afla locul ce li se cuvine mai curând după gratii!

4. În mod paradoxal, nu găsim oameni de valoare nici printre cei care votează!… După cum se știe, mai mult de jumătate din populația Țării este dispusă să lipsească de la vot și cei mai mulți dintre ei chiar vor lipsi!… Comparând cele două jumătăți, aș risca o observație: cei mai mulți intelectuali se află în jumătatea absentă de la vot!…

5. În această situație aflându-ne, întrebarea este cum facem să avem oameni de valoare pe listele de candidați? Cum facem ca alegătorii de valoare să nu lipsească de la vot?

6. La aceste întrebări nu putem avea un răspuns mulțumitor fără ca studenții să se implice. Rostul intervenției mele, al mesajului cu care mă adresez dumneavoastră, ca fost cadru didactic universitar, ca fost senator, este să stabilim un minim de gesturi și acțiuni pe care studenții, numai studenții le pot săvârși, având ca rezultat final normalizarea situației politice și sociale din România. Alegerile din acest an vă oferă ocazia de a face istorie, de a schimba direcția de evoluție a societății românești. Vă oferă ocazia de a obliga România să pășească pe calea normalității, a normalizării!

7. Vă invit la un raționament simplu: în universități ajung cei mai dotați tineri din Țară, iar dintre absolvenții universităților, cei mai dotați rămân în universități, ca să devină ei înșiși profesori. Studenții și profesorii lor, inclusiv absolvenții universităților, alcătuiesc componenta cea mai de preț a societății noastre. Oare nu este cazul ca această componentă atât de prețioasă să capete ponderea meritată în viața cetății și a Țării?

8. Studenții și profesorii lor trebuie să capete un rol decisiv în viața publică. Și asta nu ca un act de dreptate, de recunoaștere a unor merite și drepturi adiacente! Nu profesorii universitari, pentru binele lor, au dreptul la această poziție privilegiată, ci societatea românească, poporul român, cetățeanul de rând are dreptul ca în fruntea obștei să ajungă concetățenii noștri cei mai capabili, competenți și cu simțul răspunderii morale!

9. În sensul celor de mai sus, mă adresez colegilor mei studenți și profesori, mă adresez organizațiilor studențești în primul rând, ca în timpul cel mai scurt să purceadă la o acțiune electorală proprie în toate localitățile unde există universități! Această acțiune nu este deloc complicată. Ea cuprinde două etape, două faze, două componente:

A – identificarea persoanelor capabile să reprezinte mediul universitar în funcțiile scoase la concurs: primari, președinți de consilii județene și consilieri! Deputați șă senatori! E de dorit ca un număr cât mai mare dintre aceștia să fie cadre didactice. Pot fi însă și studenți – în funcție de vârstă, sau absolvenți care pot avea girul structurilor studențești și universitare.

B – angajarea studenților și a cadrelor didactice universitare, a organizațiilor studențești, într-o campanie electorală de susținere a candidaților pe care ei înșiși i-au propus! O campanie electorală fără bani mulți, de la om la om, prin mass media locală care, spre dosebire de cea centrală, încă nu a ajuns servitoarea intereselor mafiote, anti-naționale.

10. Întrebarea (problema) capitală: care este partidul dispus să primească pe listele sale asemenea candidați și să le ofere primele locuri pe listă?

Vă propun, stimați colegi, să luați legătura cu partidele parlamentare, cu reprezentanții acestor partide din localitățile în care vă aflați și să vedeți în ce măsură sunt dispuși să promoveze pe listele lor candidații pe care mediul universitar îi recomandă. M-aș bucura să aflu că veți găsi înțelegerea și concursul acestor partide. Știu bine însă că majoritatea partidelor vor respinge inițiativa dumneavoastră, se vor feri de ea ca dracul de tămâie…

Mă aștept deci la un refuz pe toată linia. Drept care am imaginat și pus la punct o strategie politică ad hoc, pe care v-o propun în primul rând dumneavoastră, mediului studențesc și candidaților proveniți din mijlocul dumneavoastră. Deopotrivă pentru alegerile locale din luna iunie, cât și pentru alegerile generale din noiembrie.

Componentele acestei strategii sunt următoarele:

  1. Oamenii serioși din România se feresc să aibă de-a face cu vreun partid, deoarece cam toate partidele s-au compromis prin fărădelegile săvârșite de liderii și membrii acestor partide.
  1. Candidații pe care vrem să-i susținem își pot asuma, afirma sau păstra statutul de candidați independenți, apolitici.
  1. Avem un partid care își pune la dispoziția candidaților independenți dreptul său de a prezenta candidați la alegerile locale și parlamentare. Actuala legislație face practic imposibilă alegerea unui candidat independent ca primar, consilier sau parlamentar.
  1. Candidații pe care îi vor propune studenții, în cazul în care sunt aleși, vor da socoteală numai în fața studenților și a colegilor lor pentru  activitatea politică desfășurată. Angajamentul lor față de partidul pe ale cărui liste vor candida constă în respectarea legilor și a intereselor naționale fundamentale, putând fi trași la răspundere publică numai de colegii din mediul universitar care i-au susținut în alegeri!
  1. Partidul de care vă vorbesc este Partidul Național Democrat Creștin. Un partid necompromis, ale cărui performanțe electorale le puteți decide dumneavoastră, studențimea română, prin decizia de a vă implica în susținerea unor candidați valabili, propuși chiar de dumneavostră! Nu de alții!

Mi-e greu să-mi imaginez motive serioase pentru care ați putea respinge oferta ce vi se face prin acest Apel!

Vă puteți implica nu numai în centrele universitare, ci chiar și în localitățile de origine ale fiecăruia, pentru a identifica mai întâi persoanele care merită să candideze, merită să poarte răspunderea bunului mers al obștei, al comunității locale sau naționale!

În principiu, aveți ocazia să puneți umărul la redresarea situației grave în care am ajuns cu toții. Aveți ocazia să vă organizați ca grup distinct și să acționați ca atare, iar acțiunea dumneavoastră să aibă efect palpabil: oamenii propuși și susținuți de dumneavoastră vor ajunge să ia deciziile care să dea vieții dumneavoastre un curs firesc, normal, propice dezvoltării și afirmării nestingherite a personalității fiecăruia.

România de azi, țară condusă la toate nivelurile de indivizi incompetenți și incorecți, este Țara dumneavoastră! Ca să fie pe potriva aspirațiilor dumneavoastră este nevoie să intrați în arenă și să alungați impostura și necinstea. Țara are nevoie de implicarea dumneavoastră! Însuși viitorul vostru este în joc! Nu-i lăsați pe netrebnici să vă hotărască soarta! România va fi țara pe care o meritați numai dacă vă veți strădui s-o meritați!

Aveți dreptul să-i dați României alt chip, chipul demnității și al bunei rânduieli! Chipul dumneavoastră! Totul este în mâinile dumneavoastră! Cu o condiție: să nu pregetați! Să nu rămâneți spectatori, pe margine! Intrați în arenă! Acolo unde este locul celui tînăr și voinic! Chibzuiți bine ce aveți de făcut și treceți la treabă! Nu-i lăsați pe obraznici și incompetenți să ocupe locurile voastre! Să-și bată joc de voi! Puneți-i la punct!

Concret ce urmează să faceți? (a) Să vă decideți să intrați în joc, (b) să vă grupați la un loc și sub o singură comandă cât mai mulți studenți, cât mai multe organizații din același centru universitar, (c) să vă sfătuți cu profesorii în care aveți încredere, (d) să cădeți la înțelegere cu domnii profesori pe cine să promovați pe lista de candidați și (e) să vă faceți o strategie amănunțită și inteligentă, inventivă, de campanie electorală.

Tot ce este mai important într-o campanie electorală se face cu sufletul, cu pasiunea sinceră și ardentă a candidatului, a susținătorilor săi.

Pentru sprijinul pe care îl puteți primi „de la centru”, precum și pentru alte probleme care se ivesc, scrieți-ne pe adresa listanationala@yahoo.com.

Nu uitatți site-urile noastre: www.listanationala.ro, www.pndc.ro, www.ioncoja.ro.

Pentru conformitate,

al dumneavoastră  ION  COJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*