Pentru liniștea guvernării…

UMF Târgu Mureș cedată de PDL către UDMR

Legea Educaţiei Naţionale – asumată de actualul guvern – prevede universităţi multiculturale la Cluj, Babes Bolyai şi la Tg-Mures, Universitatea de Artă Teatrală (UAT) dar şi Universitatea de Medcină şi Farmacie din Tg-Mureş. Dacă în primele 2 cazuri, deciziile au fost luate în urma votului senatelor respective, pe baza autonomiei universitare, senatul UMF din Tg-Mureş nu a votat o asemenea prevedere, care trebuie transpusă prin includerea articolului 135 din Legea Educaţiei în Carta Universitară.

Dacă în cazul învăţământului artistic sau filosofic, baza de învăţământ
permite asemenea organizare, în cazul învăţământului medical problema se complică. Trebuie precizat că şi până acum, la UMF Tg-Mureş, cursurile erau audiate în limba română de studenţii seriei române, şi în limba maghiară de studenţii seriei maghiare, dar, lucrările practice erau audiate doar în limba română. Pentru a asigura baza de învăţământ separata în limbile română şi maghiară, pentru că pregătirea medicală se face la patul bolnavului, ar fi necesară asigurarea de paturi în spitale pentru maghiari, spitale pentru maghiari, foi de observatie în limba maghiară s.a.m.d.

Dacă iniţial, PDL a comunicat printr-o adresă a Serviciului juridic din Ministerul Educaţiei, solicitarea adresată Senatului UMF ca acesta să includă in Carta universitară prevederi legate de separarea română-maghiară, pe care Senatul UMF ulterior nu le-a votat, iată că acum PDL revine şi comunică o adresă semnată chiar de Minisitrul educaţiei naţionale, Daniel Funeriu, prin care cere Senatului UMF să includă prevederile de separare. Este practic o încălcare a autonomiei universitare direct de către Ministrul educaţiei din România, unul din principiile de baza ale funcţionării învăţământului universitar european.

Pe de altă parte, senatul UMF Tg-Mureş este supus presiunilor politice locale şi naţionale pentru a vota, pentru a-şi da acordul pentru această separare.

Cei care vor separarea UMF au sprijinul PDL. Ultima cerere a ministrului Funeriu adresată Senatului UMF confirmă acest lucru. UDMR, CNMT şi Laszlo Tokes, prin pozitiile publice, susţin de asemenea această separare. Astăzi doar Senatul UMF reuşeste să aibă coloana vertebrală pentru a spune un nu răspicat tendinţelor de separare promovate de actuala guvernare.

Dacă şi până acum studenţii aveau posibilitatea de a învăţa în limba maghiară, ultimele 20 de generaţii de absolvenţi maghiari fiind uşor asimilaţi pe piaţa muncii serviciilor medicale din România, Ungaria sau alte ţări europene, iată că acum, şantajul politic al UDMR la actuala guvernare, determină tendinţe separaţioniste într-o Europa în care se discută de unitate.

Faţă de acestea, cred se impun răspunsuri la câteva intrebări legitime:

1. In actualul context, politicul separatist, va propune, pentru viitor, ca UMF Tg-Mureş să fie transformată in universitate maghiară? Va cere ministerul educaţiei Senatului UMF, la presiunea UDMR, să ia această decizie?

2. De ce Vicepreşedintele naţional al PDL, domnul Dorin Florea, nu a comunicat populaţiei din Tirgu-Mureş că a fost luată această decizie politică in BPN al PDL, de separare a UMF, prin acceptarea acestei condiţii pusă de către UDMR, pentru rămânerea la guvernare?

3. In ce condiţii unul dintre liderii cadrelor didactice maghiare care doresc separarea este premiat de prefectul judetului Mureş, domnul Marius Paşcan, prin acordarea celei mai înalte distincţii ale judeţului Mureş, Fibula de la Suseni, profesorului Szabo Bela. Dorinţa acestuia de a separa învăţământul medical din Tg-Mureş între români şi maghiari legitimează acordarea unei astfel de distincţii?

4. Până acum vocea separatiştilor se auzea în municipiul Tg-Mureş, condus de primarul PDL, vicepreşedinte PDL la nivel naţional, domnul Dorin Florea. Azi această voce se face auzită şi la nivel european prin sprijinul acordat de Laszo Tokes separatiştilor. Oare cadrele didactice române din senat, personalităţi ale lumii medicale, de ce nu au avut posibilitatea să se exprime şi să explice că nu poţi face lucrări practice medicale în limba maghiară, bolnavii de la Tg-Mureş fiind şi români şi maghiari? Oare un bolnav român nu va putea să fie internat într-o secţie de spital în care învaţă studenţii maghiari, nu îşi va putea citi foaia de observaţie pentru că va fi scrisă în limba maghiară?

5. De ce să separăm, de ce să nu poată beneficia studenţii români de pregătirea şi profesionalismul unor oameni care predau cursuri în limba maghiară cum sunt profesorul Nagy Ors, profesorul Gabos Iosif, profesorul Incze Alexandru, conferenţiarul Martha Frunda Orsolya?

De ce studenţii maghiari să nu poata beneficia de profesionalismul unor cadre didactice române cum sunt profesorul Constantin Copotoiu, conferentiarul Horaţiu Suciu singurul chirurg cardiovascular care face transplant de cord şi intervenţii pe cord la copiii din România, profesorul Dan Dobreanu, şi multi alţii.

6. În situaţia actuală cadrelor didactice maghiare şi studenţilor li se cere public, de către Comitetul Bolyai, să boicoteze începerea anului universitar, indemnând explicit la nesupunere civică. De ce instituţiile statului român nu intervin pentru a sancţiona astfel de atitudini?

Consider că răspunsurile la aceste intrebări asumate, alături altora ca acestea adresate de către membrii ai comunităţii academice din Tirgu-Mureş, pot stabili in ce măsură este indreptăţit politicul să intervină in normala activitate, in viitor, a UMF in Tirgu-Mureş.

Învăţământul trebuie să continue, studenţii trebuie să înveţe în continuare ca şi până acum, autonomia universitară trebuie să îşi spună cuvântul, ingerinţele politice nu au ce cauta în lumea academică şi în învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*