Granițele fiindu-ne deschise astăzi, este și păcat să nu trecem dincolo de acestea, spre a vizita obiective turistice deosebite aflate pe teritoriul vecinilor noștri. Dacă Bulgaria ne-a atras de la început, fiind și în drumul nostru către Turcia și Grecia, acum vine rândul și celorlalți vecini să le trecem pragul. Oricum, cu noul drum de viteză care leagă Craiova de Pitești, putem scurta drumul de la București la Drobeta – Turnu-Severin, spre a putea trece în Serbia. Odată trecuți peste barajul de la Porțile de Fier putem vizita situl preistoric de la Lepinski Vir, Cetățile medievale Golubac, Smederevo și Ram, dar și Peștera lui Rajko sau „Rajkova Pećina” care se află în estul Serbiei, la 2 km de localitatea Majdanpek. La peșteră se ajunge printr-un drum asfaltat de-a lungul lacului Mali, a râului Pek și a lacul artificial Veliki Zaton. Întreaga regiune din jurul lacului Mali Pek este bogată în păduri mixte de fag, artar si stejar, și este unică, atât pentru viața natural, cât și pentru peșterile sale. Peștera „Rajkova Pećina” a primit numele de la renumitul și faimosul harambasha (un grad mare între briganzi), Rajko Vojvoda, care se crede că a trait in secolu al XIX-lea.
Conform legendei existente, el umbla ziua prin hanuri și taverne, adunând informații, iar noaptea jefuia caravanele turcilor și își ascundea comoara apoi în această peșteră. Peștera a fost explorată pentru prima dată de geograful Jovan Cvijic în 1894, dar cercetările nu au mai fost continuate până în anul 1970, cînd au fost reluate sub conducerea lui Dr. Radenko Lazarević. Peștera a fost amenajată și deschisă pentru vizitatori în anul 1975. După cercetări combinate – geologice și arheologice – secțiunea de intrare a peșterii aflată în direcția satului Rajkovo, a fost ocupată și folosită de oameni, chiar și în preistorie, ca adăpost. Rajkova Pećina este o peșteră deschisă și activă, prin care curge râul Rajkova Reka. La ieșirea din peșteră, se îmbină în râul Paskova Reka, care curge de asemenea din peșteră, și astfel se formează râul Mali Pek.
În ceea ce privește caracteristicile și evoluția sa, este una dintre cele mai interesante peșteri din Serbia. Peștera are două niveluri, o secțiune superior-descendentă (fosilă, uscată) și o secțiune inferioară aflată în curs de dezvoltare, fiind hidrologic activă. Cu cei 2.304 metri de tuneluri și galerii explorate până în prezent, este cea mai lungă peșteră cunoscută din Serbia. Temperatura medie în peșteră este de 8°C, iar umiditatea relativă a aerului este aproape de sută la sută. Vizitatorii au acces pe 850 metri. din calea circulară de 1.410m, create prin unirea râului cu canalul uscat al peșterii.
Peștera lui Rajko este bogată în diverse formațiuni de peșteră realizate din cristale de calciu albe ca zăpada, considerate a fi de cea mai bună calitate în Serbia. Murmurul râului Rajko care se aude în spațiile vaste ale cavernei, mai ales în „Camera ariciului”, care are mii de tuburi de calcit pe tavan, ca o mare orgă cosmică dar subterană, crează o impresie specială. Dacă aveți privirea ascuțită puteți detecta ascunzătorile unde în secolul al XIX-lea briganzii ascundeau comorile răpite din caravanele negustorilor turci și erau pitite în catacombele acestei peșteri, până urmau să fie valorificate. Și, cine știe, poate a mai rămas ceva din aceste comori, pe undeva… (George V. Grigore)
Lasă un răspuns