La Roșia (Bihor) găsim unul dintre cele mai spectaculoase și mai lungi trasee turistice de „Via Ferrata”

„Via Ferrata”, tradus ca „drumul de fier”, este o activitate ce presupune parcurgerea unui traseu montan prevăzut cu cabluri, scări, poduri, trepte și scoabe metalice. Deși primele trasee de „via ferrata” au apărut în Alpi, undeva în timpul primului război mondial pentru a facilita deplasarea trupelor la altitudini înalte, în România este o activitate relativ nouă, deocamdată cu un număr redus de trasee. Este o activitate distractivă, cu un grad redus de periculozitate, iar echipamentul caracteristic asigură parcurgerea acestor trasee în condiții de siguranță. Paralel cu traseul, este dispus un cablu metalic prins în perete din loc în loc, formând astfel o serie de bucle închise, folosite pentru asigurarea participantului. Unul din cele mai spectaculoase și mai lungi trasee turistice de Via Ferrata a fost inaugurat în România în primăvara acestui an în comuna Roșia (jud. Bihor).

Traseul este amenajat pe versantul drept din Cheile Lazurilor și are o lungime de 350 de metri. „Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee, atât prin lungime, cât şi prin amplitudine, prin peisajul care este dezvăluit de punctele de belvedere şi, dacă ai norocul, poţi fi vizitat atunci când faci traseul de acvilele care îşi au cuibul pe Cheile Lazurilor. Traseul este conectat printr-un circuit turistic cu punct albastru cu celelalte obiective”, a precizat speologul Viorel Lascu. Traseul de Via Ferrata„ Cheile Lazurilor”, cel de-al 10-lea astfel de obiectiv din judeţul Bihor, are o lungime totală de 350 metri şi este compus din 285 metri de traseu pentru căţărare, podul peste pârâu şi o porţiune denumită „linia vieţii”. Traseul este încadrat în clasa de dificultate B. „Prin deschiderea acestui nou traseu de Via Ferrata, comuna noastră mai are un obiectiv turistic prin care punem în valoare frumuseţile zonei. Comuna Roşia are obiective turistice precum Peştera cu Cristale, încă un traseu de Via Ferrata şi mai multe trasee semnalizate de drumeţie.

În cursul anului trecut am avut peste 100.000 de vizitatori”, a precizat primarul comunei Roşia, Remus Moţiu. Valoarea totală a investiţiei a fost de 237.659 lei, cu TVA, din bugetul propriu al AMD Bihor. Acesta este al doilea traseu de Via Ferrata din Bihor în destinaţia Pădurea Craiului. Primul a fost amenajat tot în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, pe o lungime de 270 de metri, cel mai spectaculos tronson fiind un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. Turiştii pasionaţi de aventură care vin în judeţul Bihor au la ora actuală posibilitatea să se caţere pe zece trasee de Via Ferrata cu grade de dificultate diferite: trei în zona Roşia (Cheile Lazurilor – grad de dificultate B, Cheile Cuţilor – grad de dificultate B/C şi Valea Dâlbii – grad de dificultate B); două trasee în Vadu Crişului (Peretele Zânelor – grad de dificultate B şi Casa Zmeului – grad de dificultate C); în Şuncuiuş, patru trasee amenajate de un club privat (Valea Hodoaba, Grota cu Hamace – grad de dificultate B, Podul Indian – grad de dificultate C/D, La Pendul – grad de dificultate B şi Piticot – grad de dificultate A/B) şi un traseu în Vârtop (Pietrele Negre – grad de dificultate B). Pasionații de astfel de călătorii și de senzații tari au acum șansa de a descoperi și în România zone frumoase și pline de mister. Prin aceste investiții într-un domeniu mai puțin cunoscut putem să deschidem noi oportunități pentru viitor. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*