Cel mai scump ziar din lume este unul românesc: „Zimbrulu şi Vulturulu” din 1858

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a acordat titlul de cel mai scump ziar din lume publicaţiei româneşti „Zimbrulu şi Vulturulu”, care are opt mărci poştale „Cap de Bour” (cel mai scump timbru românesc) de cinci parale din a doua emisiune din anul 1858. Ziarul s-a vândut în 2008 cu 829.500 de euro, iar cu taxele aferente a ajuns la un milion de euro. Licitaţia a avut loc la Geneva, iar preţul de pornire a fost de 500.000 de euro, dar a ajuns la 829.500 de euro, fiind cumpărat de britanicul Joseph Hackmey. Mircea Mureşan spune că un român ar dori să aducă în ţară publicaţia cu timbrele respective, iar proprietarul cere acum 3 milioane de euro. „Zimbrulu si Vulturulu” a apărut în secolul al XIX-lea, pentru prima dată în noiembrie 1858, fiind tipărit la Iaşi, unde era editat în regim de cotidian. Celebrul exemplar a fost trimis în noiembrie 1858 cu destinaţia Galaţi. Coincidenţa a făcut ca acesta să fie primul exemplar dintr-un teanc de ziare. Pentru că pachetul cântarea foarte mult, pe exemplar s-au aplicat opt mărci poştale „Cap de Bour” de cinci parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ştampila rotundă IASSY MOLDOVA, dintre cele mai rare şi mai căutate. Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ștaif plus o pereche și un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poștă. Ajuns la destinație, „Zimbrulu și Vulturulu” a fost vândut unui librar, colecționar de timbre.

Numele deținătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru că nu există documente care să arate primii proprietari. În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecția sa de timbre, la o expoziție mondială organizată la Sofia și a câștigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul a fost achiziționat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitații, de Joseph Hackmey, un colecționar evreu din Londra. Exemplarul este depus într-o bancă din Elveția (din februarie 2008).

„Zimbrulu și Vulturulu” a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova. A fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – „Foiletonul Zimbrului”. Un exemplar al acestui ziar a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume. Ca și parcurs istoric putem spune că la 3 iulie 1850 a apărut, la Iași, bisăptămânal, gazeta politică și literară Zimbrul, tribună politică și literară unionistă. Publicația s-a numit astfel între 3 iulie 1850 și 21 februarie 1852 și între 17 ianuarie 1855 și 10 septembrie 1856. Între 1 noiembrie 1858 și 30 decembrie 1858 a apărut sub titlul Zimbrul și Vulturul (cu trimitere la cele două simboluri emblematice ale Principatelor Române, Moldova și Țara Românească). Pe 1 octombrie 1855 a apărut, tot la Iași, ziarul Steaua Dunării, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu (fluviul Dunărea „unind” într-un fel cele două Principate). Pe 2 ianuarie 1859, din fuziunea celor cele două ziare rezultă „Steaua Dunării, Zimbrul și Vulturul”. Valoarea unui abonament anual era de trei galbeni. Astăzi Muzeul Național Filatelic (găzduit în clădirea actualului Muzeu Național de Istorie a României și patronat de Poșta Română) deținea o colecție vastă de mărci poștale românești și străine, dar oricâte am lipi noi pe un exemplar al unei publicații nu va egala valoarea publicaţiei româneşti „Zimbrulu şi Vulturulu”, care are opt mărci poştale „Cap de Bour” (cel mai scump timbru românesc) de cinci parale din a doua emisiune din anul 1858, devenind astfel „Cel mai scump ziar din lume”… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*