Marcel Ciolacu și-a rupt dinții în șoriciul țăranului…

La prima vedere, lucrurile așa stau: s-au supărat țăranii că nu mai pot să-și vândă liber porcii de sărbători și imediat ministrul Agriculturii i-a cerut președintelui ANSVSA să dea un ordin care să modifice Legea porcului. În realitate, nu țăranii au fost cei care au exercitat presiuni asupra Guvernului ca să lase porcii în legea lor. Cu o zi înainte, Marcel Ciolacu a participat la congresul Partidei Romilor și acolo a promis că nu mai interzice mărunțișul oamenilor și că va fi liber comerțul cu porci. „Oameni buni, sunt eu de la Beijing? Doar mă știți, eu sunt de la Buzău”, a spus șeful Executivului. O sursă din PSD, care a dorit să-și păstreze anonimatul, ne-a spus că samsarii au intervenit până la conducerea Partidei Romilor pentru porci. „Cei mai mulți samsari, care fac să circule porcii în preajma sărbătorilor prin toată țara, sunt de etnie romă, nu sunt fermieri români și nici țărani”. Așa că șoriciul cu care s-a fript cel mai rău Marcel Ciolacu este al samsarului, și nu al țăranului, fiindcă acolo, în lumea samsarilor, este un bazin de agenți și de aranjori electorali foarte important pentru PSD dintotdeauna. Această concesie nouă, făcută haosului și hazardului, i-a nemulțumit profund pe marii crescători de porci, care își văd periclitate afacerile. Aproape toate măsurile prevăzute în lege pentru prevenirea pestei porcine africane au sărit din nou în aer în numele tradiției fiindcă nu țăranul umblă cu porcul și cu virusul de colo-colo prin țară, ci samsarii și mistreții. De formă, ordinul ANSVSA, la solicitarea imperativă a ministrului Florin Ionuț Barbu, a păstrat mențiunea că trebuie un aviz de la medicul veterinar de liberă practică pentru circulația porcilor. O măsură aproximativă și aceasta fiindcă există comune întregi, unde nu există picior de medic veterinar, iar acolo unde există, e greu de presupus că specialistul respectiv are timp să treacă prin fiecare ogradă ca să dea autorizație pentru mișcarea liberă a porcilor de Ignat.

„Eu așa înțeleg lucrurile acum: printr-un ordin, se poate modifica o lege care a trecut prin Parlamentul României, spune cu regret Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Așa se vede. Eu nu sunt jurist, dar o asemenea practică este ilegală. Mai rămâne din lege cât mai lasă ei să rămână. Subiectul devine tot mai fierbinte pe măsură ce ne apropiem de sărbători. Presa a prezentat peste tot că „se interzice comerțul cu porci”. Cineva a vrut să facă vâlvă mare pe acest subiect, dar nu a interzis nimeni comerțul cu porci. Vânzarea porcilor, inclusiv din gospodăriile țărănești, era și este posibilă conform legii votate. M-am apucat și eu de săpat. Noi avem o lege în vigoare din 2014, care reglementează piața și care precizează foarte clar: gospodarul poate să vândă și grâu, și porumb, și animale, nu doar porci, cu condiția să aibă atestat de producător și carnet de comercializare. Domnul Barbu poate să facă orice avertisment, dar legea există, nu a abrogat-o nimeni. Din ce știm noi, în structurarea și în elaborarea normelor de aplicare a Legii porcului, a fost implicat și Ministerul Agriculturii. Nu ste o surpriză că au apărut asemenea reacții, dar nu știu de ce se miră domnul ministru. Din perspectiva mea, este o chestiune pur electorală și nimic altceva. Deci a început campania electorală cu porcul”.

Toate prevederile legii erau importante pentru a preveni răspândirea bolii: și normele de biosecuritate, și interzicerea reproducției în cotețele țăranilor, și despăgubirile, dar asociațiile țin cel mai mult la controlul deplasării porcilor. Aici este riscul cel mai mare. „Cel mai important aspect este menținerea sub control a mișcării animalelor în teritoriu, spune Ioan Ladoși. Această activitate nu e controlată sub nicio formă și este o chestiune de primă urgență. Aici este misiunea Ministerului de Interne. Legea așa prevede, să existe echipe mixte, care să exercite controlul”.

Se încheie și anul 2023 și vaccinul pentru pesta porcină africană tot se mai lasă așteptat. „Eu cred că nici în 2024 nu vom avea un vaccin. Noi am trimis o scrisoare din partea APCPR către echipa profesorului José Manuel Sánchez-Vizcaíno Rodríguez, expert al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, care lucrează, pe bani nu puțini, pentru acest vaccin. L-am rugat să schimbe destinația vaccinului pentru mistreți, să facă testarea și validarea și în România. Ei fac teste în Ungaria, unde nu există o mare populație de mistreți, ca la noi. Nu am primit niciun răspuns. Am trimis scrisoarea în vară, imediat ce am aflat că se face testarea în Ungaria”.

N.B.: Nu, nu se interzice comercializarea porcilor din cotețul țăranului! Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă. ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, prin care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA. În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, se arată în nota ANSVSA.

Guvernul a încercat să dea o lege care să limiteze răspândirea pestei porcine africane, dar și-a rupt dinții: era șoriciul prea gros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*