Sute de seniori ai Capitalei, i-au ascultat și urmărit cu nesaț poveștile de viață, relatate cu aceeași seninătate și sinceritate și acum, la cei 77 de ani pe care i-a împlinit în primăvară, au urmărit-o și aplaudat-o povestind despre iubirea de Dumnezeu, despre ce înseamnă să faci bine și să ajuți oamenii necondiționat și dezinteresat, despre „Viața la țară” petrecută în comuna natală, Buturugeni, județul Giurgiu, dar și despre operația la șold pe care a suferit-o recent și după care s-a refăcut miraculos. „Se conferă Doamnei ILEANA POPOVICI, genială actriță de film, cântăreață și ilustrator muzical al Televiziunii Române, pentru rolurile sale de film memorabile și pentru activitatea sa dedicată Artelor Spectacolului”, a fost înscris pe Placheta Onorifică oferită de Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă
„Dumnezeu mi-a dat zile să trăiesc și să povestesc despre oamenii valoroși pe care i-am întâlnit de-a lungul vieții și carierei mele! Cred în Dumnezeu și în minuni!” – mărturisea Ileana Popovici, invitată de onoare a celei de-a XII-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE organizată de Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, Președinte.
Evenimentul a avut loc la Sala Luceafărul și a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
„Prietenia nu se vinde și nu se cumpără, se învață și se simte și eu am avut parte atunci când mi-a fost mai greu de prieteni, nu foarte mulți, dar au fost foarte buni. Am avut profesori extraordinari – profesorii sunt esențiali în viață, așa cum am avut norocul să întâlnesc oameni minunați, chiar dacă m-am lovit și de invidii și răutăți inerente. Cred însă că am pornit cu dreptul în viață!”
Ileana Popovici s-a născut pe 13 mai 1946 la București și a studiat vioara la Liceul de Muzică nr. 1 și a absolvit în 1969 Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu”, Secția Pedagogie și Critică Muzicală. Cu un an înainte a jucat în filmul „Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, film considerat a fi unul dintre cele mai bune din istoria cinematografiei românești. A fost singura apariție feminină din acel film interzis imediat după lansare, fără să mai aibă loc premiera. A fost actriță de film, cântăreață și unul dintre cei mai valoroși ilustratori muzicali ai Televiziunii Române și ai studiourilor BUFTEA la filme de mare succes. și timp de zece ani, al lotului național de gimnastică artistică și ritmică al României (1984 – 1994). S-a pensionat în 1998. La muzică a ajuns de… mână cu mama sa, care citise un anunț în ziar că se fac selecții pentru Școala de Muzică din București, aflată pe strada Principatele Unite și care avea și internat. „Ne-am dus cu trenul la București. Aveam 9 ani și mi-a spus: <Dacă intri aici, ai să cânți toată viața!>. Ce-i drept, eu cântam de mică la slujbele pe care le ținea tata, la botezuri sau prin…copaci! Sincer, nu mi-a plăcut Bucureștiul, deși am trăit aici 40 de ani!”. Sora sa, Magda Popovici, cu 6 ani mai mare, a fost una dintre marile actrițe ale teatrului românesc, studentă a maestrului Ion Finteșteanu; avea o voce specială, fiind una dintre actrițele de seamă ale teatrului radiofonic.
Datorită surorii sale, Ileana a cunoscut de tânără lumea artistică, a actorilor de teatru și film, așa încât ofertele de a juca în filme nu au întârziat să apară, mai ales după succesul din „Reconstituirea”, filmul fiind interzis imediat după lansare, fără să mai aibă loc premiera.
Ileana Popovici a debutat în 1967 în filmul „Zodia Fecioarei” (regia Manole Marcus) și tot atunci a debutat ca solista de muzică ușoară la Casa Studenților „Grigore Preoteasa” din București, împreună cu orchestra condusă de Marius Țeicu și Rolf Albrich. Deși se angajase la TVR ca ilustrator muzical încă din anul 1966 și continua să susțină recitaluri, Ileana Popovici a jucat în filme: „Reconstituirea” – 1968, „Prea mic pentru un război atât de mare” – 1970, „Parașutiștii„ – 1972, „Filip cel Bun” – 1975, „Zile fierbinți” – 1975, „Accident” – 1976, „Oaspeți de seară„ și „Pentru patrie„ – 1978, „Mihail, câine de circ„ – 1979, „Capcana mercenarilor” – 1981.
După ce s-a pensionat, în 1998, Ileana Popovici s-a stabilit în Italia, la San Remo (a devenit corespondent al Festivalului și cronicar musical pentru revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR), revenind perioade lungi în casa părintească din comuna Buturgeni, județul Giurgiu. „La Buturugeni mă simt foarte bine. Este casa părinților mei, refugiați din Basarabia (tatăl său a fost preot, iar mama, inginer agrenom și învățătoare în sat – n.r.) cărora le simt mereu prezența. Am hotărât să mă retrag aici, la țară, deși puteam locui și în Italia, la Sanremo, unde se stabilise soțul meu. Faptul că stau aici, că m-am mutat la țară, mi-a prelungit zilele! Raiul meu e la Buturugeni!”…
La Gala SENIORI de COLECȚIE, Ileana Popovici a vorbit și despre cununia la vârsta de 50 de ani cu prima sa iubire din tinerețe: Tudor, medic stomatolog. Nu s-au văzut timp de 30 de ani și acum sunt împreună de 27 de ani! „L-am cunoscut pe Tudor când eram studentă la Conservator și filmam la <Reconstituirea>, și el era la Medicină. A fost prima mea dragoste! Și eu pentru el, dar, ne-am despărțit și, timp de 30 de ani nu ne-am mai întâlnit niciodată. Până într-o zi… În tot acest timp mama, ori de câte ori îi prezentam un bărbat care îmi făcea curte sau cu care eram împreună, îmi spunea de fiecare dată: <Da, dar nu esta ca Tudor! >. Ea a simțit și mereu îmi spunea că Tudor era pentru mine, iar când a aflat că ne-am reîntâlnit, mi-a spus: <Acum sunt fericită, du-te la Tudor!>. Din păcate, nu a mai apucat să ne vadă căsătoriți, dar cred că ne-a vegheat de sus. Am făcut nunta la Mănăstirea Sămurcășești, lângă Ciorogârla, unde mergeam des cu mama atunci când eram mică. țin minte că era acolo o livadă imensă de piersici – mama, preoteasă, era inginer agronom și cum călugărițiele țeseau covaoare. Și, pentru ca mama nu mai era, am avut-o martoră pe Măicuța Iuliana, care nici ea nu mai este. M-am îmbrăcat în cel mai frumos costum popular luat de la un Muzeul din Brasov, un costum din Țara Pădurenilor. Masa a fost la mănăstire, în curte și țin minte că cel mai bun tiramsiu acolo l-am mâncat, nu în Italia. Legătura adevărată este cea din fața lui Dumneazu si e bine să o faci atunci când ești conștient că poți să te ții de cuvânt. Să rămâi toată viața alături de cel ales, la bine si la greu!”.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații. Primele două ediții le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpret de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitație de onoare: Petre Geambu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale,
A consemnat Oana Georgescu
Lasă un răspuns