„Profetul Daniel în groapa leilor” – scena desenată pe o țiglă descoperită în Cetatea Capidava (jud Constanța)

Scenele de început ale creștinismului sunt importante pentru întreaga istorie a acestui cult religios. Știm că Sfântul Andrei s-a aflat pe pământ Dobrogean spre a aprinde flacăra spirituală atât de necesară, dar iată că și alte dovezi ne apropie de adevăr. Printre aceste dovezi se află și țigla „desenată” descoperită în Cetatea Capidava. Țigla a fost găsită deasupra unui zid, într-un strat de dărâmătură format din blochete de chirpici ars, bârne carbonizate, cuie, scoabe, țigle, olane etc. Contextul arheologic ar indica utilizarea ei ca material de construcție, fiind folosită la acoperișul clădirii, al cărui caracter încă nu a fost foarte bine stabilit. O altă ipoteză ar putea sugera folosirea țiglei pe post de icoană utilizată în timpul slujbelor. Este foarte bine știut că pasajele din Biblie, printre care se află și scena „Profetului Daniel în grota leilor”, au făcut parte din slujba liturgică oficială a bisericii romane timpurii. Prezența Profetului Daniel la Capidava nu este una normală. Deși descoperirea tegulei în contextul secolului al VI-lea p.Chr. poate fi ușor neobișnuită, datorită contextului militar din acea perioadă, aceasta poate avea un rol simbolic. Profetul era cunoscut pentru curajul pe care l-a îmbrățișat în momentul aruncării în groapa cu lei. Întâlnirea scenei în contextul militar reprezintă bravura în fața pericolului și a morții. Transmutarea acestui simbol purtat sub numele Profetului Daniel într-o reprezentare ilustrată oferă dovada curajului care trebuia purtat de fiecare militar.

Daniel, alături de Iasaia, Ieremia și Iezechiel, a fost unul dintre cei patru proroci ai Vechiului Testament. Se consideră că Sfântul s-a născut din semninția lui Iuda, seminție împărătească, cu 460 de ani î.Hr.. Numele de „Daniel” are semnificația de „judecătorul meu este Dumnezeu” sau „apărătorul meu este Dumnezeu” în limba ebraică. De-a lungul vieții, acesta și-a desfășurat activitatea la curțile regilor Nabucudonosor și Belșațar, ulterior la cele ale împăraților persoani Darius și Cirus. În Vechiul Testament este susținut faptul că Daniel avea „vedenii” și „vise” considerate de fapt viziuni profetice. Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au ajuns la curtea lui Nabucodosor drept robi (întrucât erau considerați oameni înțelepți) după ce acesta a cucerit Ierusalimul. Ajuns la curtea acestuia, Daniel dă dovadă de o înțelepciune nemaivăzută, reușind să îi tâlcuiască regelui visele pe care acesta le avea frecvent, dar cărora nimeni nu reușise să le dea o semnificație. Însă, în ciuda acestui lucru, în perioada împăratului Darie, din cauza faptului că refuză să se închine idolilor, este aruncat în groapa cu lei din care iese nevătămat.

Pe drumurile altădată prăfuite ale Dobrogei apare la orizont pe malul Dunării porțile și turnurile unei cetăți necunoscute, dar destul de întinse. Aici avem și un mic muzeu amenajat de curând, iar fortificația a „primit” o restaurare „europeană” care ne oferă o imagine generală impresionantă. Am „alergat” prin interiorul acesteia, dorind să văd „totul”. Este vorba despre Cetatea Capidava, care a ocupat un loc important în sistemul defensiv al Imperiului Roman. Fortificația a fost construită de soldații din Legiunea V Macedonica și Legiunea XI Claudia, în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea. În același timp au fost ridicate alte fortărețe și castre, care au format vechea graniță a Imperiului Roman de pe Dunăre, cunoscută sub denumirea de Limes Dunărean. Locul ales pentru construirea cetății avea o importanță strategică și oferea o vizibilitate foarte bună, pe o zonă largă de supraveghere. Situată pe un masiv stâncos, pe malul drept al Dunării, între Hârșova și Cernavodă, fortificația are forma unui patrulater, cu ziduri de peste 2 metri grosime și aproximativ 6 metri înălțime. Castrul avea cel puțin 9 turnuri de peste 10 metri, o poartă de doi metri și jumătate lățime și o ieșire strategică în zona turnului dinspre Dunăre, unde exista portul. Lucrările de conservare, restaurare și punere în valoare de la Cetatea Capidava s-au încheiat, iar acum turiștii și localnicii vor putea vizita castrul roman. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*