Arheologii din Republica Moldova studiază un artefact de o natură aparte, descoperit prin intervenția hazardului. Este vorba despre o barcă veche săpată în trunchiul unui singur copac, care ar putea avea câteva secole sau chiar o mie de ani, care a fost găsită în râul Nistru și scoasă la mal. Imagini cu obiectul apărut în albia Nistrului au fost postate pe facebook de un internaut. Ulterior, directorul Agenției Naționale Arheologice din Republica Moldova, a intervenit și artefactul a luat calea procedurilor legale și normale, de recuperare, cercetare, conservare și probabil expunere. Realizată dintr-un trunchi de stejar, barca are aproape șapte metri lungime. Este conservată în proporție de 70 – 80 la sută, deși are câteva fisuri și părți lipsă. Barca va fi păstrată într-o soluție chimică specială și, ulterior, restaurată pentru a fi expusă la muzeu.
Vlad Vornic, a declarat că acest bun este un obiect de patrimoniu cultural valoros și trebuie să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru conservare și expunere. „Din râul Nistru am scos o barcă antică din lemn stejar, foarte veche”, a scris persoana care a postat pozele cu barca pe facebook. Iar directorul Agenției Naționale Arheologice a precizat că este o descoperire valoroasă. „O monoxilă veche descoperită fortuit, care constituie un bun de patrimoniu cultural valoros și trebuie să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (…) Pentru clarificarea diferitelor probleme ridicate de această valoroasă descoperire, inclusiv datarea, se impun studii interdisciplinare. În primul rând însă se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de câteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea descoperită la Măcărești, pe malul Prutului, în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, a menționat Vlad Vornic.
Cea mai mare monoxilă descoperită până acum în România este depozitată în curtea Muzeului de Artă din Satu Mare, fiind în patrimoniul muzeului din 1963, când a fost descoperită în localitatea Berindani, din comuna Odoreu, înfiptă în mal. Atunci a fost scoasă, dar primul tratament i s-a aplicat mult mai târziu şi atunci în limitele ştiinţei de la acel moment. De atunci şi până în prezent aceasta a fost ţinută în aer liber, sub un acoperiş. „Bărcile astea care se găsesc în malurile apelor se păstrează foarte bine acolo, în mal. Acolo ele stau într-un mediu anaerob, în mâlul ăla ele se conservă bine. În momentul în care se scot, fiind şi umede, crapă imediat. Monoxila a fost descoperită în 1963, atunci nu ştiu dacă există date de cine şi cum a scos-o, dacă s-a aplicat vreun tratament. Laboratoare de restaurare în acel moment nu existau, în Satu Mare primul laborator fiind înfiinţat în 1994”, afirmă Gheorghina Olariu, şefa laboratorului de restaurare din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare. Mai poate fi vorba despre o ambarcațiune monoxilă, descoperită în albia râului Moldova, pe teritoriul satului Soci, din comuna Miroslovești, care a ajuns la Palatul Culturii din Iași, urmând să intre în patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Barca este realizată dintr-un singur trunchi de copac și are o vechime estimată la 400 – 500 de ani. A fost găsită în timpul lucrărilor efectuate de dl. Valer Apintei, în zona menționată, antreprenorul semnalând acest fapt Direcției Județene pentru Cultură Iași. Specialiștii apreciază că aceasta este cea mai mare ambarcațiune monoxilă descoperită în Moldova și una dintre cele mai mari din țară, dimensiunile sale fiind de 8,76 metri lungime și 0, 65 metri înălțime. Pentru a ajunge la Palatul Culturii, barca a fost transportată în condiții speciale, cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași, dar și în regim de circulație deosebit, beneficiind în acest demers de susținerea Poliției Rutiere și a Poliției Locale Iași. În acest moment, ambarcațiunea monoxilă se află în atenția specialiștilor de la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. După stabilizare și restaurare, precum și după stabilirea cu exactitate a vechimii acestui obiect de patrimoniu pe baza analizelor C14, ambarcațiunea va fi expusă la Palatul Culturii.
Toate aceste bărci erau folosite la transportul persoanelor pe calea mai rapidă a apelor, dar și a mărfurilor de diferite naturi: alimente perisabile sau neperisabile, materiale de construcție, haine, blănuri, etc.. De asemenea erau folosite la pescuit, sau la tranzitarea apelor, legând astfel cele două maluri de pământ. După o posibilă conservare, barca descoperită în râul Nistru va fi desigur expusă într-un muzeu din Republica Moldova. (G.V.G.)
Lasă un răspuns