Pe 24 august a.c., a avut loc la Ghețăria Palatului Mogoșoaia (Strada Valea Parcului, nr. 1), vernisajul „Salonului Profesorilor de Artă din Ilfov”, acesta găzduind prima ediție a unei expoziții de pictură, grafică, fotografie și tehnici mixte a profesorilor – artiști Mihai Boboc, Mihnea Cristian Badea, Dumitru Ciumeica, Alexandru Constantin Ionescu, Eugenia Irimia, Georgeta Melnic, Diana Morari, Mirel Ologeanu, Roxana Popescu și Emilian Săvinescu. La eveniment a fost prezent criticul și curatorul de artă, Mihai Plămădeală, care nu doar că a apreciat toate operele, dar a punctat și rolul esențial al profesorului în sprijinirea viitorilor artiști. „În artă și nu numai, talentul reprezintă o condiție de bază, care nu este însă și suficientă în ceea ce privește performanța. Mai întâi, talentul trebuie descoperit și apoi cultivat. Ambele aspecte sunt inscriptibile în aria de competențe ale profesorilor. Modelul artistului-personaj, așa cum este promovat cu predilecție în societate, pune accentul pe genialitate, pe jocul hazardului sau pe latura militantă, omițând anii de instruire și muncă aflați în spatele muncii artistice întreprinse de cei care au ajuns să devină (re)cunoscuți. (…) Profesorul de artă (sau de educație vizuală, așa cum mai este denumit) joacă un rol important în contextul dat, cu atât mai mult cu cât adeseori cariera individuală a acestuia este sacrificată parțial pe altarul învățământului. Expoziții precum cea de la Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia (a profesorilor din județul Ilfov) demonstrează că dezvoltarea personală și împărtășirea experienței artistice acumulate nu se exclud reciproc”, a declarat criticul de artă, Mihai Plămădeală.
Programul zilei de joi, 24 august, a cuprins între orele 12.00 – 17.00 un workshop cu elevii talentați ai școlilor din județul Ilfov, iar de la ora 17.00 – vernisaj. „Cum talentul coroborat cu pedagogia reprezintă o constantă de netăgăduit în România, în acest moment promovarea și vizibilitatea sunt aspectele cu cel mai mare potențial de dezvoltare. Expoziția de la Mogoșoaia reprezintă un pas asumat conștient în această direcție”, a conchis criticul de artă, Mihai Plămădeală, în deschiderea evenimentului. „Printre obiectivele evenimentului se evidențiază promovarea valorilor culturale ale Ilfovului, cointeresarea și implicarea publicului consumator de cultură asupra importanței disciplinei Educație plastică/Educație vizuală, mai ales când este predată de oameni calificați, cu activități culturale la activ”, a mai precizat profesorul coordonator Mihai Cristian Badea. „Un alt obiectiv secundar ar fi promovarea monumentelor istorice ale județului Ilfov și realizarea workshop-urilor din ziua vernisajului, ai căror beneficiari direcți sunt copiii.” a mai completat inspector școlar general adjunct Cristina Petre Ghiță din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.
„Anonimii educației” din România nu sunt chiar anonimi, pot fi personalități ale culturii ale culturii române, doar că vidul educațional și cultural în care se află țara noastră ignoră total prezența acestora în rândul cadrelor didactice”, a punctat profesorul de arte plastice Mihnea Cristian Badea. Observând interesul pentru astfel de activități cultural-educative, doamna Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, a ținut să menționeze faptul că această primă ediție a Salonului Profesorilor de Artă din Ilfov va avea o firească continuitatea în ediția ce va urma și care, mai mult ca sigur, va găsi în micul colectiv al profesorilor – artiști din Ilfov doritori de participare și expunere. La final, toți profesorii au fost premiați pentru lucrările realizate cu măiestrie. Evenimentul a reprezentat rezultatul efortului comun al tuturor profesorilor care au contribuit la organizarea și succesul acestui eveniment cultural deosebit. Organizarea a aparținut Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și Asociației „Ost Cultural Events”. Vă invităm cu drag să vizitați „Salonului Profesorilor de Artă din Ilfov”.
Lasă un răspuns