Ambulanța Monumentelor salvează Cula Crăsnaru din comuna Aninoasa (jud. Gorj)

Echipa de la Ambulanța pentru Monumente „resuscitează” acum un monument important și încearcă să îl readucă la viaţă. Așa se întâmplă când statul e neputincios; dau o mână de ajutor voluntarii. Zeci de pasionați de istorie și arhitectură din toată țara s-au reunit în Gorj să salveze un impunător conac boieresc. Este de fapt o culă pe care statul român ar vrea-o trecută în Patrimoniul UNESCO, dar care riscă să se facă una cu pământul în lipsa unei intervenții urgente. Curtea Culei Crăsnaru din comuna Aninoasa, judeţul Gorj, e din nou animată după mai bine de două secole jumătate de când a fost ridicată. Peste 30 de voluntari cioplesc cu dalta, curăță cărămida, lucrează la acoperiș, ori scot materialele putrezite de vreme şi timp. Este echipa de profesioniști „Ambulanța pentru Monumente” care salvează conacul boieresc în cel de-al douăsprezecelea ceas. Acoperișul culei a fost deja dat jos, iar acum voluntarii încearcă să recupereze din materialele vechi. Se adaugă și piese noi, toate cioplite manual. Ștefan Vaida, voluntar: „Și mai mare provocarea e să-l asamblăm pe jos și să-l ridicăm cu macaraua. Putem păstra încă foarte mult. Noi îi numim martori. Are încă foarte mulți martori după care putem lucra și la lemnărie, și la zidărie.” Radu Popa e în anul V la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, iar fiecare vacanță de vară o petrece pe şantier, ca voluntar. „Noi suntem ca o familie. Mergem peste tot și salvăm aceste monumente istorice. Vorbind despre acest monument, e impresionant. Mai sunt puține ca acesta la noi în țară și încercăm să le salvăm.” La fel și Ioana Georgescu. E din București, iar în lunile libere cutreieră ţara alături de echipa care „resuscitează” opere cu încărcătură istorică. „Stăm câte opt-nouă ore pe zi.” Cel mai vârstnic şi înțelept voluntar vine din Alba. E cel mai iscusit meșter din echipă, iar tinerii sunt dornici să învețe să cioplească lemnul de la el. Nicolae Toader, voluntar: „Toți pun mâna și vor să învețe, pentru asta au venit. Am lucrat și în Banat, avem o biserică lângă Făget. De acolo am venit aici. Am lucrat la cula din Șiacu”.

Cula Crăsnaru este localizată în satul Groşerea, comuna Aninoasa din Gorj și este una dintre numeroasele cule construite în acest județ ca fortăreţe în faţa jafurilor iniţiate de turci. Cula a servit ca punct de observaţie pe valea Gilortului şi o parte din Valea Jiului, de-a lungul secolelor. Ce o face specială, este faptul că este printre singurele care păstrează acoperișul originar. Încadrată ca monument istoric, cula din Groşerea a fost abandonată de proprietari şi ignorată de autorităţile locale. De aceea ONG-ul Ambulanța pentru Monumente a decis să intervină și dorește să o restaureze. Cula a fost construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet. Există și o altă teorie privind construcția acestei cule. Arhitectul Iancu Atanasescu consideră că cel care a ridicat cula este Costache (Constantin) Săvoiu, zis Surcel, care i-a dăruit cula ca dotă fiicei lui, Elena, la căsătoria ei cu Achil Crăsnaru prin actul de dotă din anul 1796. După 1951, a fost naţionalizată, găzduind sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice. Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor care au lăsat-o să se degradeze.

Cula din comuna Aninoasa are forma unui pătrat perfect, cu parter şi două etaje. Ultimul etaj are pe latura de sud un pridvor, iar pe laturile de est şi nord are un balcon. Pereţii sunt groşi şi prezintă nişte goluri de tragere pentru apărare. În prezent, cula este într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există. Ambulanța Monumentelor – Oltenia Vest vrea să salveze acest monument cu o istorie specială și invită pe oricine dorește să contribuie la această acțiune. Pentru a fi parte dintre salvatorii Culei Crăsnaru oricine poate dona suma de minim 10 euro, iar numele lui va fi inscripționat cu ajutorul unei mici dălți pe șița care va fi montată pe acoperiș.

Reprezentanții Ambulanței Monumentelor transmit că au nevoie de 42.000 euro, pentru a pune acest monument în siguranță și a-i oferi șansa unei restaurări complete în viitor, după mai bine de 50 de ani de la ultimele lucrări. Banii adunați din donații vor acoperi costurile pentru realizarea documentației de punere în siguranță, costurile de achiziție ale materialelor de construcție și cheltuielile legate de transportul echipei și a materialelor. Pe lângă acestea, din aceeași sumă se vor asigura plata meșterilor și a restauratorilor, precum și cazarea și mesele voluntarilor.  Situată pe o colină, clădirea impozantă riscă să se facă una cu pământul. Atât de degradată este. Statul nu a intervenit, asta pentru că nu deţine drepturi asupra ei. Cula are doi proprietari, de unul nu se mai știe nimic, iar cel de-al doilea și-a dat acordul ca asociația să facă reparațiile urgente. Carina Tătăranu, de la Asociația „Inima Olteniei” ne spune: „A fost o estimare undeva la 42.000 de euro. Sperăm să ajungă acești bani. Încă nu-i avem pe toți. Am strâns mai mult de jumătate, dar încă mai este nevoie.” Cinci săptămâni au în plan voluntarii să rămână în Gorj. Sunt în total 100 de oameni ce vor da o mână de ajutor pe șantier. Apoi, Cula Crăsnaru va avea „haine noi” cu care să înfrunte timpul… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*