Centrul Cultural Misionar „Familia” din Pantelimon aflat pe amplasamentul fostei mănăstiri a domnitorul Grigore al II-lea Ghica (sec. XVIII)

În Ilfov, Centrul cultural-misionar „Familia” care este situat în oraşul Pantelimon, se află pe vechiul amplasament al Mănăstirii Pantelimon, ridicată în secolul XVIII, sub domnitorul Grigore al II-lea Ghica. Mănăstirea-spital ridicată aici era, la finele anilor 1700, al doilea spital din București după Colțea, tratând bolnavi de ciumă și tifos, și a fost grav afectată de cutremurele din 1802 și 1977. Aceasta a fost demolată sub comunism, în anii ’80, osemintele domnitorilor Grigore și Alexandru Ghica, ușile sculptate, icoanele și elementele monumentale fiind salvate și trimise către alte biserici. Aici s-a construit, în 1987, un restaurant și complex hotelier exclusivist, numit Lebăda. Amplasat pe o peninsulă de pe Lacul Pantelimon, Complexul Lebăda, la începutul anilor 2000, a revenit alături de teren în proprietatea Patriarhiei Române, care a construit aici acest centru cu scop multiplu, inaugurat în 2014. Centrul este amplasat în cadrul Casei „Sfântul Pantelimon” și este destinat activităţilor cultural-educative şi misionare, sprijinirii familiilor aflate în situaţii de dificultate din motive sociale, spirituale şi medicale, al tinerilor cu o înzestrare intelectuală şi spirituală deosebită lipsiţi de posibilităţi materiale sau provenind din familii dezorganizate, precum şi a celor orfani, al vârstnicilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, fără a face discriminare pe motive de pregătire profesională, vârstă, sex, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică sau origine socială. Mai exact, locul găzduiește invitaţii Patriarhiei, la diferite evenimente. În plus, aici se organizează botezuri, nunți, aniversări și pomeniri. Dar și conferinţe, colocvii, simpozioane și seminarii dedicate promovării dialogului dintre credinţă şi cultură, spiritualitate şi acţiune socială, teologie şi ştiinţă, artă şi educaţie, dar și ajutorării familiei creştine contemporane.

În paralel, centrul găzduieşte serbări de sfârşit de an pentru elevi și cursuri de formare continuă pentru cler şi pentru unii mireni misionari ai Bisericii. Capacitatea maximă a locului este de 200 de persoane, curtea interioară are 900 m2 și există 12 camere pentru oaspeți. Centrul Cultural Misionar Familia aparține Patriarhiei Române, are statutul de „avere bisericească fundațională” situată pe vechiul amplasament al Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” și este un centru bisericesc nonprofit.

În viitor, se consideră faptul că este o datorie morală pentru Centrul Cultural Misionar „Familia” din Pantelimon pe care acesta o are, ca moştenitor a ctitoriei Domnitorului Grigorie al II-lea Ghica, adică al Mănăstirii „Sfântul Pantelimon”, aceea de a reface vechea biserică zidită de domnitorul Țării Românești în anul 1733, motiv pentru care, după necesara cercetare arheologică, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost demarate și lucrările la Centrul de Odihnă și Meditație, loc de rugăciune, pomenire și cinstire a ctitorilor şi binefăcătorilor, domnitori, ierarhi, ieromonahi și monahi, medici și asistenți medicali, care de-a lungul timpului s-au ostenit aici și au contribuit la păstrarea și înfrumusețarea acestei vetre mănăstireşti şi social filantropice. În concluzie, scopul Centrului Cultural Misionar Familia nu este unul profitabil financiar, ci sprijină lucrările pastorale, culturale, filantropice şi misionare a Bisericii în societate. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*