Printre alte castele și clădiri emblematice ca arhitectură, în parcul capitalei lor, maghiarii au propriul lor castel al hunianzilor. Se numeşte Vajdahunyad şi a fost construit în urmă cu un secol în Parcul Oraşului din Budapesta, cu ocazia sărbătoririi… unui mileniu de la aşezarea strămoşilor lor în Câmpia Panonică! Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost și castelul celui mai strălucit rege al Ungariei medievale, Matia Corvin. Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse, a prezenţei unor inovaţii în plan militar şi civil, precum şi vieţii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul Corvinilor impresionează prin prezenţa sa, ce domină oraşul Hunedoara.
Pentru cei atraşi de evul mediu, castelul reprezintă un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european. Dar, după cum am mai spus, Castelul Corvinilor din Hunedoara are o copie (a fațadei sale) mai puţin cunoscută, chiar dacă se află în Budapesta, marea capitală a Ungariei. Între anii 1896 şi 1908, faţada principală a Castelului Corvinilor (Huniazilor) a fost „model” pentru arhitectura Castelului Vajdahunyad. Maghiarii au clădit ansamblul cu ocazia Expoziţiei milenare, dedicată sărbătoririi a 1.000 de ani de la stabilirea strămoşilor lor în Bazinul Panonic.
Iniţial, construcţia în stil gotic a fost proiectată din lemn şi carton (butaforie), dar datorită succesului de care s-a bucurat și a popularităţii sale, clădirea a fost reconstruită din piatră. În prezent, Castelul Vajdahunyad din Budapesta adăposteşte un muzeu agricol, dar are şi un rol cultural. Întregul ansamblu din Parcul Oraşului este format atât din castelul Vajdahunyad, dar şi din construcţii în stilurile baroc, romanic şi renascentist, copii ale unor palate de pe teritoriile aflate în trecut sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. În vremea în care copia Castelului Corvinilor era clădită la Budapesta, cetatea medievală a Hunedoarei se afla la finalul unui amplu proces de restaurare întins pe aproape patru decenii, după ce la mijlocul secolului al nouăsprezecelea un incendiu a mistuit cea mai mare parte a monumentului istoric. Acum, restaurat și pus în valoare așa cum trebuie, Castelul Corvinilor din Hunedoara atrage mii și mii de turiști din întreaga lume. Iar faptul că mai există o copie a acestui castel în altă țară (a fațadei) nu face altceva decât să îi crească valoarea celui original. (G.V.G.)
Lasă un răspuns