„Sonoris 2023” – Concursul național de interpretare pentru pian la Centrul Cultural Buftea

Cea de a VIII-a ediție a Concursul național de interpretare pentru pian „Sonoris” a avut loc la Centrul Cultural Buftea, în perioada 20-21 mai 2023. Evenimentul de excepție, a reunit aproape 300 de tineri pianiști talentați. Marele Premiu a fost câștigat de Andrei Luca Marinescu Moacă, de la Liceul Bilingv „Olga Gudynn” din orașul Voluntari (prof. coordonator Andra Mărgineanu). Ceilalți concurenți au fost răsplătiți cu trofee și diploma. Concursul Național de Interpretare SONORIS a devenit o tradiție în lumea artistică, o dovadă incontestabilă fiind numărul tot mai mare de participanți și calitatea interpretării.

Competiția atrage, în fiecare an, copii și tineri din toată țara, de toate vârstele, de la clasa pregătitoare, la liceu, provenind din școli de stat sau private, cluburi sau palate ale copiilor. De această dată am avut în competiție un număr de 295 de pianiști, veniți din județul Ilfov, din București, dar și județele Cluj, Bistrița sau Galați au fost reprezentate. Orașul gazdă i-a primit pe muzicieni ca de fiecare dată, în condiții ireproșabile. Primăria Buftea a asigurat toate cele necesare organizării unui eveniment de rang național și s-a străduit să le ofere participanților, dar și însoțitorilor, părinți și profesori, bucuria participării la un eveniment de elită. Primarul ­Gheorghe Pistol a oferit, și de această dată, întreaga sa susținere, prin asigurarea unor condiții optime de concurs, care să permită desfășurarea unei competiții profesioniste, la un standard foarte ridicat. I-a fost alături tenorul Robert Nagy, care a avut grijă să completeze munca primarului și a angajaților primăriei și Centrului Cultural Buftea, pentru ca oaspeții să se simtă cât mai bine. „Scopul acestui concurs este acela de a încuraja învățarea unui instrument muzical, considerând că acesta contribuie la dezvoltarea capacităților mentale ale copiilor și tinerilor. De aceea, consider că merită investiția în cultură și în educație pentru că acesta dă roade. Am asistat pe scena Centrului Cultural Buftea la un real campionat, real duel artistic al micilor pianiști. Dânșii ne-au încântat cu prestația pianistică și implicarea interpretativă. Vreau să mulțumesc pentru prezență, mai ales părinților, pentru că și-au îndreptat copiii spre studiul pianului. Vreau să mulțumesc cadrelor educaționale pentru rigurozitatea de care au dat dovadă în pregătirea micuților artiști. Frecventarea unor ­cursuri în instituții abilitate și bineînțeles prezentarea celor învățate ­într-un concurs, creează un cadru organizat de afirmare artistică muzicală, de prezentare și evaluare a cunoștințelor în­sușite”, a declarat primarul ­Gheorghe Pistol, adăugând că pe scena Domeniului Știrbey sunt premiați cei mai buni dintre cei buni.

Probele de concurs au fost susținute de pianiști în sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea, interpretarea fiind, ca de fiecare dată, evaluată cu foarte mare atenție de Comisia de jurizare, iar festivitatea de premiere s-a desfășurat pe Domeniul Știrbey, fiind păstrată și anul acesta tradiția mult așteptatelor fotografii de grup, făcute pe treptele intrării în palat. Toți copiii și tinerii participanți la gala concursului ­SONORIS 2023 au primit trofee ale ediției SONORIS 2023 – Cheia Sol – și diplome de participare, iar datorită nivelului ridicat de interpretare, s-a decis ca și anul acesta să se acorde premii speciale pentru fiecare cel mai bun interpret, din fiecare grupă de vârstă participantă. „Am ajuns la cea de a opta ediție a Concursului Național de Interpretare pentru Pian ­SONORIS 2023. Ne întrebăm, cu această ocazie, ce ar însemna pentru oameni, dacă nu ar exista muzica și arta în general? Am ales ca locație de premiere Palatul Știrbey, un loc cu multă istorie și am considerat că acest cadru este reprezentativ pentru concursul de astăzi. Ne-am bucurat că avem foarte mulți tineri pianiști din țară. Au venit numai din Cluj peste 30 de copii. Pentru noi înseamnă foarte mult, ne motivează să continuăm acest festival național de pian, pentru că rigurozitatea noastră este cerută în rândul pianiștilor. Deși este concurs de pian, unul dintre cele mai plăcute momente a fost plimbarea cu trăsura. De data aceasta, pentru că a fost o efervescență maximă, am adus o caleașcă trasă de patru cai frizieni, pentru că acești minunați copii merită din plin bucuria”, a mai declarat primarul Gheorghe Pistol.

Competiția SONORIS 2023 a fost întreruptă timp de doi ani, din cauza pandemiei, interval de timp în care s-a decis că nu este oportună organizarea competiției în varianta online, deoarece s-a considerat că nu ar fi corespuns standardului ridicat al acesteia. Deși este un eveniment la nivel național, având în vedere nivelul competițional, organizatorii iau în calcul și posibilitatea de a transforma SONORIS într-un concurs internațional, în momentul în care va deveni operațional noul Centru Cultural Buftea, care va fi mult mai spațios și va avea o capacitate mult mai mare. Noi dorim succes micilor pianiști în continuare. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*