Ion I. Olteanu – Ctitorul așezămintelor importante din orașul Chitila

Născut în Chitila în 1841, Ioan (Ion) I. Olteanu a fost cel care a ctitorit în localitatea sa natală școala, biserica cu casele parohiale, sediul actual al Primăriei și dispensarul. Familia sa originară din Balșul oltenesc (de la olteni provenindu-i și numele), s-a stabilit în Chitila, făcând comerț cu covrigi și cărbune în București. Mai târziu, patronul unei fierării din localitate, neavând urmași, a cedat fierăria și magazinul aferent lui Ioan Olteanu, care probabil a fost ucenic acolo în tinerețe, împreună cu fratele lui mai mare Florea Olteanu, născut în 1839. În 1908 Ioan Olteanu ctitorește școala din localitate: „În dorința de a vedea luminate și fericite generațiunile noi ale comunei sale natale Chitila, îi dăruiește cu dragoste acest modest locaș de cultură”. Ioan Olteanu a așezat prima cărămidă și la construirea bisericii, în anul 1912.

Actul de fondare spune: „În dorința de a vedea luminate și fericite generațiunile noi ale comunei sale natale Chitila îi dăruiește cu dragoste această sfântă biserică.” Biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul a fost înălțată de șase meșteri italieni, pictura fiind executată de Constantin Gheorghiu, pe vremea aceea profesor de desen la Seminarul „Nifon Mitropolitul”, iar sfințirea făcându-se la 27 octombrie 1913. Slujba a fost oficiată de PS Teofil Ploieșteanul, alături de protoiereul Ilfovului PC N. Popian și preotul paroh Constantin Teodorescu. Numele de familie Olteanu apare și printre cei căzuți în cele două Războaie Mondiale (1916 – 1918, 1944): caporal Grigore R. Olteanu (căzut în Primul Război Mondial) și respectiv soldat Olteanu M. Ion (căzut în Al Doilea Război Mondial), menționați în listele de pe Monumentul Eroilor din Chitila. În 1919 Ioan I. Olteanu moare și este îngropat în curtea bisericii ctitorită de el, fiind urmat în 1921 de fratele său Florea I. Olteanu. În fața bisericii, între mormintele fraților Olteanu se află un bust de bronz care îl reprezintă pe Ioan, în redingotă, cu vestă, papion club rotunjit și cămașă cu guler rândunică. Lângă rever, pe partea stângă, deasupra inimii se află ordinul Coroana României. Probabil au fost și alte ordine sau decorații, deoarece pe statuie sunt urme de prindere, dar având însemnele monarhice, acestea au fost îndepărtate. Prin anii ‘20 ai secolului trecut în Chitila funcționa Banca Populară I.I. Olteanu, cu un capital de 50.000 lei, având ca președinte pe Constantin Theodorescu. În general băncile populare erau înființate de către preoți sau învățători, pentru cei arondați unei biserici sau unei școli, în cazul lui Ioan Olteanu fiind ambele și mult mai mult pe deasupra. În amintirea sa Școala Primară din Chitila poartă numele „Ion Olteanu”, iar una dintre străzile importante din orașul Chitila poartă numele lui, spre neuitare și amintire.

Un personaj, un om deosebit, care s-a confundat cu localitatea care l-a „îmbrățișat” și i-a oferit cămin liniștit și viață frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*