O echipă de arheologi derulează cercetări în situl „La Nucușori”, de pe teritoriul satului Bonțești, comuna Cârligele (jud. Vrancea). Situl, descoperit în urmă cu mai multe decenii, se găsește în marginea localității, în apropierea drumului spre cătunul Teiș. Echipa de cercetare este formată din trei arheologi: Mădălina Stănescu, de la Muzeul Vrancei, Roxana Munteanu și Daniel Gărvan, de la Muzeul Județean Buzău. Primele informații despre vestigiile din zonă au apărut în urma unor cercetări arheologice sumare din anii ’50 ai secolului trecut. „A fost semnalată atunci existența unei așezări din epoca dacică (sec. II-I î.Hr.), a unei necropole din perioada mijlocie a epocii bronzului (cultura Monteoru – faza târzie, cca. 1700-1500 î.Hr.) și a unei locuiri din epoca neolitică (cultura Starčevo-Criș, mileniul al VI-lea î.Hr.). Cercetarea actuală are ca scop recuperarea datelor referitoare la unele structuri arheologice puse în pericol de eroziunea accentuată a unei laturi a platoului pe care se găsește situl. Starea precară de conservare a vestigiilor din această margine a sitului a fost observată de către unul dintre specialiștii instituției, în cursul unei cercetări de teren. Până în prezent au fost delimitate și cercetate mai multe complexe arheologice din perioada neolitică (5500–5200 î.Hr.).”, potrivit Muzeului Vrancei.
Cârligele este o comună în județul Vrancea, Muntenia, România, formată din satele Blidari, Bonțești, Cârligele (reședința) și Dălhăuți. Patru obiective din comuna Cârligele sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat pe malul stâng al râului Mera, lângă Bonțești, în punctul „La Fântâni”, sit ce cuprinde o așezare eneolitică aparținând culturii Cucuteni și o alta din secolele al II-lea – al III-lea (perioada La Tène) aparținând culturii carpice. Alte două obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica „Sfinții Voievozi” din Bonțești, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea–începutul secolului al XVIII-lea; și schitul Dălhăuți aflată la 1 km nord de satul Dălhăuți, complex ce cuprinde biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” (1810), biserica „Izvorul Tămăduirii” (1828) și biserica „Sfinții Împărați” (1840–1850). Un al patrulea obiectiv, clasificat ca monument memorial sau funerar este Troița Eroilor din Primul Război Mondial, aflată la intrarea în sat și ridicată în 1933. Comuna se află în partea de sud a județului. Este traversată de șoseaua județeană DJ205B, care o leagă spre nord de Vârteșcoiu și Broșteni (unde se termină în DN2M) și spre sud de Cotești și Urechești (unde se termină în DN2).
Situl „La Nucușori” din Bonțești, comuna Cârligele (jud. Vrancea) se dovedește a fi un loc peren unde așezările umane de mai mică sau mai mare întindere s-au succedat de acum 7500 de ani, până în present, dovedind aceeași locuire ce a acceptat evoluția și schimbarea, fiind „trecută” prin culturi și influențe exterioare diferite. (G.V.G.)
Lasă un răspuns