Mănăstirea Aladzha (Aladja) din Bulgaria – istorie și spiritualitate de secol XIII

Mănăstirea ortodoxă Aladzha (Aladja) datează din secolul XIII și se află la aprox. patru kilometri de stațiunea Nisipurile de Aur, în direcția Varna. Nu vă imaginați o mănăstire „clasică”, ci mai degrabă un monument istoric impregnat de spiritualitate. Într-un perete de stâncă destul de înalt au fost scobite în zeci – sute de ani diferite spații folosite la rugăciune și penitență. Odată au fost și pictați acești pereți de piatră și au avut un zid protector către exterior, perete acum prăbușit din varii motive. Unele dintre chilii și săli se aflau într-o stâncă înaltă de 40 metri. Fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte religioase din Bulgaria, picturile de pe pereți mai sunt vizibile în foarte puține locuri. Se poate ajunge sus urcând niște trepte pe lângă stâncă; un adevărat „turn scalier”. Există două niveluri ce pot fi vizitate, unde odată ajuns vă veți putea imagina cum trăiau călugării acum foarte mulți ani. În aceste scobituri în piatră erau chilii, bucătăria, sala de mese, dar și o mică capelă.

Mănăstirea este în prezent aflată în conservare și amintește de vremuri grele, demult apuse, când rugăciunea către ceruri era prețuită și căutată din toată inima. Mănăstirea Aladja este declarată monument național. Curtea este foarte mare, plină de verdeață, existând chiar și tribune pentru spectacole sau evenimente culturale variate. Vara, în zilele de miercuri și duminică, se ține un spectacol de sunet și lumini (proiecții), de la ora 21:00, intitulat: „Legends of Aladzha Monastery”. La bulgari mai există văzut așa ceva la Basarbovo, pe drumul dinspre Ruse spre Veliko Târnovo, iar la noi sunte numeroase catacombe în care s-au rugat înaintașii, dar nu se prea știe de ele. În apropierea litoralului avem bisericuțele săpate în cretă de la Murfatlar, apoi sunt bisericuțele și chiliile din Munții Buzăului, Mănăstirea de la Nămăiești, cea de la Corbii de Piatră și cea de la Cetățeni – Negru Vodă, etc. Poate în viitor vor fi și ele mai bine puse în valoare…

Aproape de ieșirea din curtea spațioasă a mănăstirii se găsește și un mic magazin de suveniruri, dar și o expoziție (muzeu) cu imagini din timpul cercetărilor arheologice, picturi vechi și alte detalii legate de acest obiectiv. La etajul superior este expusă o colecție de mozaicuri romane descoperite în Basilica Romana din orașul Varna. Lângă magazin se află o alee ce duce la câteva catacombe, nu la fel de bine conservate. Drumul șerpuiește prin pădure aproape un kilometru printre copaci verzi și plante protejate ce fac parte din Parcul Natural Zlatni Piasatsi. Este foarte relaxant să te plimbi inspirând aer curat în mijlocul naturii și să asculți trilurile vesele ale păsărelelor. Fotografiile ce le veți face vă vor ajuta să vă imaginați frumusețea locului și vă vor convinge că este un obiectiv turistic de neratat din zona litoralului bulgăresc. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*