Recuperatio: de la Piscu la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

În 2022, Muzeul-Atelier Școala de la Piscu a fost onorat cu un premiu European Heritage Award/Europa Nostra Award. În 2023, acest minunat colectiv va organiza RECUPERATIO, o expoziție itinerantă dedicată tuturor proiectelor câștigătoare European Heritage Award/Europa Nostra Award 2022 și altor zece proiecte exemplare din România. Expoziția „RECUPERATIO” – dăm startul la Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, a fost panotată cu 31 de proiecte și echipe câștigătoare ale Premiilor Europa Nostra 2022 și 10 proiecte exemplare din România, expoziția fiind inaugurată joi 20 aprilie, la ora 18.30, așteaptând publicul timișorean până pe 30 aprilie, luni-vineri orele 8-19 și sâmbătă-duminică orele 8-14. „RECUPERATIO” este despre a pune suflet pentru moștenirea culturală. Veți descoperi poveștile a 41 de proiecte și echipe care au reușit să pună în valoare zestrea cea mai frumoasă a unor comunități, într-un mod creativ dar și responsabil. Sperăm ca „RECUPERATIO” să aducă optimism și dorință de implicare pentru patrimoniul cultural. Partenerii noștri de această dată, din „etapa” timișoreană, sunt următorii: Consiliul Judeţean Timiş, Prin Banat, OAR / Filiala Timiş, Agape artă & natură.

În expoziție sunt 31 de proiecte și echipe câștigătoare ale premiilor Europa Nostra 2022, dintre care trei sunt din România: Semne Cusute, Casa libertății religioase/Cluj-Napoca și Școala de la Piscu. Pe lângă cele 31 de proiecte laureate Europa Nostra 2022, au mai fost aduse în expoziție și un eșantion de proiecte din România, care nu au (încă) legătură cu Europa Nostra. Este un eșantion reprezentativ în contextul expoziției, aducând practic exemple de proiecte foarte bune din România, în chei asemănătoare proiectelor Europa Nostra. Un fel de a zice: iată ce se petrece în Europa, dar iată că și în România se poate. Acesta este mesajul țintit către publicul din România. În următoarele luni vom scrie articole despre fiecare proiect enumerat aici. Așadar acestea sunt proiectele din secțiunea România a expoziției RECUPERATIO: Adoptă o Casă la Roşia Montană, Alma Vii/ Mihai Eminescu Trust, Şcoala de la Buneşti, Herculane Project, Heritage of Timișoasa/ Prin Banat, Marmorosh Blank, Studiogovora, Batem fierul la conac, Turnul Pompierilor/Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică Sf.Mihail/Cluj-Napoca.

De ce RECUPERATIO? Pentru că patrimoniul cultural trebuie recuperat și revitalizat în mod responsabil, corect dar și creativ; fiind o marcă identitară prețioasă și de neînlocuit, patrimoniul cultural trebuie redat societății, ca valoare de căpătâi. Patrimoniul cultural este șansa noastră de a regândi istoria și de a reconecta generațiile. RECUPERATIO este un proiect inițiat și organizat de Școala de la Piscu (jud. Ilfov) în colaborare cu Europa Nostra și cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*