Diorama „Operaţia Iaşi-Chişinău. 1944” aflată la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chișinău are 500 m2

Printre dioramele cu o întindere deosebită ce creează senzația unui spațiu real și a unei acțiuni reale, aflată în desfășurare, se află și cea intitulată „Operaţia Iaşi-Chişinău. 1944” aflată la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chișinău și care are o suprafață de 500 m2. „Operaţia Iaşi-Chişinău” este cunoscută ca una dintre cele mai mari şi mai crâncene operaţiuni militare din anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În urma luptelor din vara anului 1944 dintre armatele sovietice şi germane, pământul moldav a rămas acoperit de morminte. Aici au îmbrăcat cămaşa morţii mii de ostaşi, fii ai multor popoare, pe care războiul i-a purtat pe meleaguri străine. Bărbăţia şi eroismul celor căzuţi pe câmpul de luptă, intensitatea şi dramatismul acţiunilor militare de lângă satul Leuşeni, pe Prut, constituie subiectul principal al Dioramei „Operaţia Iaşi-Chişinău. 1944”, inaugurată în august 1990 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chișinău.

Suprafaţa generală a planului natural şi tabloul pictural alcătuiesc aproximativ 800 m2. După mărime ea depășește dioramele „Asaltul muntelui Sapun din Sevastopol”, „Lupta pentru Kiev” (Capul de pod de la Liutejsk – 1943) și altele. Această operă unicat a fost realizată timp de opt ani de către renumiţii pictori Nikolai Prisekin şi Alexei Semionov, de la Studioul militar „M.B. Grekov” din Moscova.

Pe pânza monumentală a dioramei, cu dimensiunile de 11×45 metri şi o suprafaţă totală de 500 m2, au fost redate nu doar evenimente veridice şi participanţi nemijlociţi la luptă, ci şi specificul naturii şi al localităţilor moldoveneşti, coloritul deosebit al peisajelor. De pe dealurile înalte din preajma Leuşenilor se deschide brâul şerpuitor al râului Prut, pământul desfigurat de exploziile proiectilelor, casele în flăcări, drumurile pline de tehnică militară distrusă. Planul natural, care constituie un tot întreg cu pânza, oferind senzaţia participării nemijlocite la evenimentele redate, este alcătuit din obiecte autentice: tun antitanc, lăzi cu cartuşe şi obuze, arme, echipament şi muniţii.

Diorama „Operaţia Iaşi-Chişinău” reprezintă o adevărată operă de artă a cărei valoare s-a accentuat odată cu scurgerea anilor. Ea rămâne şi astăzi una dintre cele mai impresionante şi mai mari diorame din Europa de Sud-Est. Mai mare și spectaculoasă este panorama din Plevna (Bulgaria), dar numai vizitându-le pe amândouă veți putea face comparația. Vă urăm drum bun și vizionare plăcută! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*