Șoferii ucraineni, dar și români au început să facă plajă pe la vamă, prin port, peste tot unde se înființează câte o coadă de 20 de kilometri de camioane. Așa-i viața de tirist… Este suficientă măsura sigilării tirurilor care intră din România în Ucraina, așa cum ne asigură ministrul Petre Daea? Cine verifică numărul mijloacelor de transport, care vin din țara vecină cu cereale, dar și cu produse alimentare? Clubul Fermierilor Români avertiza încă de anul trecut că ANSVSA nu solicită certificate sanitar veterinare pentru produsele agricole din Ucraina, țară care nu respectă legislația europeană în domeniu, iar după declanșarea războiului de către Rusia, toate măsurile de protecție s-au relaxat complet. „Eu cred că guvernanții actuali nu gândesc și nici nu ascultă de cei care gândesc încă, spune europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Este o problematică europeană, nu românească, fiindcă Uniunea Europeană a ridicat taxele vamale. Și atunci, așa cum ne pun pe noi să preluăm cote de imigranți, așa trebuie să le cerem și noi clienților care oricum cumpără: când marfa ucraineană intră în țară, trebuie să aibă destinație verificabilă. Nu poate gestiona nimeni altfel 12 milioane de tone de cereale. Este singura măsură valabilă”.
În realitate, marii jucători de pe piață, când au văzut anul trecut că s-a făcut 1,9 lei kilogramul de grâu, în loc să vândă grâul adunat, au cumpărat repede altul de la ucraineni, mulți le-au făcut acte românești. „Știu de la jucători din piață, susține Eugen Tomac. Au profitat de context și le-au adus pe hârtie, improvizat, și le-au vândut în locul cerealelor noastre pe piețele unde aveau contracte. După ce s-a prăbușit prețul, au intrat în panică și țipă că nu mai pot vinde și grâul lor la același preț. Singura soluție este să se aprobe exclusiv tranzitul, cu elemente de verificare. Altfel, intră în țara noastră sigilat și la destinație îi schimbă încadrarea în port. Eu m-am documentat. Unii fermieri români mari aveau contracte cu marii traderi care le luau cerealele. Jucătorii mari au renunțat la contractele noastre, au cumpărat grâul de la ucraineni și au vândut în locul contractelor angajate deja pentru agricultorii români. Aici s-a produs marea mizerie”. În consecință, statul român plătește despăgubiri și pentru marii traderi. „Aici este boala grea a Ministerului Agriculturii, crede europarlamentarul. Așa am ajuns să importăm 70 la sută din alimentele de bază pentru că acolo avem niște impostori corupți”.
În paralel cu cerealele, intră în România mari cantități de carne, de pui, de ouă și lapte. Aceste produse nu se verifică și Ucraina nu respectă nici pentru aceste produse legislația europeană, mai ales că este război acolo. Intră produse cu aflatoxină, cu viruși de pestă porcină africană sau de gripă aviară. Senatorul George Scarlat a spus că a luat porumb din Ucraina și porcii lui refuză să-l mănânce. Problemele produselor alimentare nu au fost abordate la întâlnirea dintre Petre Daea și ministrul Agriculturii din Ucraina. Ucrainenii nu mai au debușeu internațional și atunci pătrund unde pot. „Se va discuta la solicitarea polonezilor și această chestiune, spune Eugen Tomac. Într-adevăr, este o problemă foarte gravă. Crește cantitatea de produse alimentare, exportate din Ucraina. Până găsim soluții, chestiunea trebuie abordată unitar, pe cote. Cât permite piața română să intre și să se vândă rapid? Altă soluție nu există. Altfel, se vor prăbuși ramuri întregi din economia agricolă a țării noastre. Din Ungaria și din Polonia vine lapte ieftin pentru că îl procesează fermierii. La noi, lanțul este foarte lung între producător, procesator și magazin. M-am documentat bine și știu. Și atunci marii jucători Danone, Friesland, Delaco iau lapte ieftin și îl aduc în România. În Belgia, unde salariul minim este 1600 de euro, laptele este sub un euro litrul. La noi a ajuns opt-nouă lei”.
Rămâne de văzut în ce măsură se poate ralia România la eforturile Poloniei pentru a stăvili intrarea acestor produse din Ucraina fără niciun fel de protecție sanitar veterinară și cu efect dezastruos asupra fermierilor noștri. Europarlamentarul Eugen Tomac susține că se poate rezolva numai prin controale suplimentare la vamă. Pentru ANSVSA, este o conjunctură foarte bună să ceară bani de la Uniunea Europeană pentru dotarea cu laboratoare omologate pentru produse alimentare.
Lasă un răspuns