„Trecutul are un nou viitor” – cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural

Printre alte proiecte europene în care România colaborează cu țările vecine, de curând a fost lansat și proiectul „Trecutul are un nou viitor – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galaţi, România şi Hînceşti, Republica Moldova”. Valoarea acestui proiect cu fonduri europene este de 1.499.869 de euro, finanţare prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Galaţi va primi 1.009.438 de euro, la care se adaugă cheltuieli neeligibile de 182.752 de euro, pentru a construi o sală nouă de spectacole la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (Casa Gheorghiade). „Este un nou proiect cu fonduri europene pe care îl implementăm alături de parteneri din Republica Moldova, după Parcul de Aventură şi secţia de Pediatrie de la Spitalul Târgu Bujor. În cadrul acestei noi colaborări România-Republica Moldova, noi vom construi o modernă şi mult aşteptată sală de spectacole la Centrul Cultural Dunărea de Jos, iar autorităţile din raionul Hînceşti vor reabilita şi dota cu echipamente moderne „Moara cu Aburi” din comuna Mereşeni. Noua sală de spectacole, pentru care avem deja şi constructorul desemnat, astfel încât să putem începe în cel mai scurt timp lucrările, va avea 154 de locuri. Aici vor putea fi organizate spectacolele celor peste 700 de copii ai Şcolii de Arte (actorie, artă foto, canto muzică populară, canto muzică usoară, chitară/vioară, saxofon, pictură, grafică, dans clasic, pian, percutie, acordeon/orgă), din cadrul centrului.

Noua clădire va avea etaj şi mansardă, astfel că în noile spaţii create vor fi amenajate inclusiv săli de curs, cabine pentru artiştii centrului, un studio de înregistrări şi săli de expunere”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. Situată lângă Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, clădirea de pe strada Domnească nr. 61 este de două ori monument istoric. Pentru arhitectura sa frumoasă şi elementele decorative de pe faţadă a fost clasată pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene cu indicativul GL-II-m-B-03020, sub numele de „Casa Gheorghiade”, datată 1880. De asemenea, clădirea este parte a Ansamblului Urban „strada Domnească” – cod GL-II-a-B-03010. Clădirea i-a aparţinut lui Gheorghe Ghiorghiade, unul dintre oamenii avuţi ai oraşului, care deţinea moşii, fabrică de vacs şi de cerneală la Galaţi, şi se ocupa de comerţ. Clădirea a ajuns, în 1934, în proprietatea Liceului de Fete „Mihail Kogălniceanu”. Instituţia de învăţământ a cumpărat-o, cu acordul Casei Şcoalelor şi Cultelor, la o licitaţie organizată în urma unei executări silite a lui Gheorghiade. Potrivit avocatei Gabriela Dimofte, care a luptat în instanţă pentru ca imobilul să rămână al judeţului şi oraşului „din 1934 clădirea a devenit practic o instituţie publică de învăţământ”, sub diferite denumiri, în prezent fiind sediul Centrul Cultural „Dunărea de Jos” în cadrul căruia funcţionează Şcoala de Arte. Directoarea Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Florina Zaharia, ne-a declarat că, în anul 2004, clădirea a fost renovată complet şi recompartimentată graţie unei investiţii de peste 1,63 milioane de lei. Atunci s-a început construirea, în partea de vest, a unei săli de spectacole necesară pentru festivalurile şi evenimentele culturale organizate de instituţie. „Din cauza procesului, proiectul sălii de spectacole nu a putut fi dus la capăt şi nici nu am putut să accesăm fonduri europene sau de la Consiliul Judeţean. Şi tot din cauza litigiului în ultimii cinci ani nu s-au mai făcut reparaţii capitale, ci doar lucrări de întreţinere şi reparaţiile necesare şi urgente”, a declarat Florina Zaharia. Ne bucurăm că reuşim, după cinci ani de zile, să spunem că Centrul Cultural rămâne ceea ce este – o instituţie de cultură care pregăteşte anual 700 de elevi la Şcoala de Arte, care are peste zece festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, de poezie, de folclor”, a conchis directoarea Centrului Cultural, Florina Zaharia.

Moara cu aburi din satul Mereşeni, raionul Hânceşti (Republica Moldova) este veche de peste 100 de ani. Moara, una dintre cele mai vechi din ţară, va fi restaurată, după care va deveni un obiectiv turistic. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, care va investi peste 400 de mii de euro. Tradiţional, în dimineţile de sâmbătă, zeci de oameni se adunau la moara cu aburi din Mereşeni (raionul Hânceşti), ca să macine făină sau mălai. Aceasta a devenit populară şi printre localnicii din alte sate, care vin de departe pentru măciniș.

Moara cu aburi din Mereşeni fost construită încă din anul 1912, din banii unui boier, după ce o furtună puternică a lăsat satul fără morile de vânt pe care le avea. Instalaţia a fost dotată cu tehnică adusă din Germania, iar la construcţia morii au lucrat cei mai iscusiţi meşteri ai vremii. A fost ridicată din cărămidă roşie şi lemn din Carpaţi. De 100 de ani, roata morii s-a tot rotit, iar făina de aici era visul oricărei gospodine ce „punea de mămăligă”. Oamenii spun că moara asta este, de fapt, comoara satului. Unul dintre localnici, Ion Cucereanu, își amintește: „Când s-a deschis moara dormeau aici câte o săptămână, stătea la rând lumea care venea din alte părţi. Din spusele buneilor, străbuneilor, veneau din trei raioane, veneau și din Cimişlea cu carul cu boi.” Din anul 2000, moara se află în gestiunea Primăriei Mereşeni. Pentru că în ultimii ani tot mai puţini gospodari macină faină, iar construcţia se degradează, s-a decizis ca moara să fie transformată într-un obiectiv turistic. „Finanţare vine de la UE, am reuşit cu consiliul raional Hânceşti să obţin finanţarea respectivă, având ca partener Consiliu Judeţean Galaţi. Scopul nostru e să păstrăm pe unele părți ale morii funcţionale, pentru că avem ca scop de a transforma moara într-un muzeu, dar având şi o sală de expoziţii și ateliere”, ne spune Tatiana Buruiană, primarul din comuna Mereşeni. Din totalul celor peste 400 de mii de euro ce vor investiţi în restaurarea morii, Primăria din Mereşeni va contribui cu 40 de mii de euro. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*